Vytlačiť
Kategória: Preview

V stredu, 27. januára, máme na programe okrúhle 30. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, v ktorom nás opäť čaká niekoľko zaujímavých duelov. Sily si v ňom zmerajú Karlovka so Spišskou Novou Vsou, Levice s Košicami, Komárno s Interom a Nitra so Svitom. Voľno majú Prievidžania, ktorí v utorok absolvovali zápas Alpe Adria Cupu.

VŠEMvs Karlovka Bratislava – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

ŠH prof. Rovného, streda 27.1. o 18:30, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Po pomerne úspešnej nováčikovskej sezóne, ktorú Karlovka absolvovala v uplynulom ročníku, sa tento rok zverencom Milana Černického nedarí tak, ako by si možno predstavovali. Aj napriek tomu si však Bratislavčania v posledných dvoch týždňoch pripísali dve veľmi cenné a dôležité víťazstvá. Najprv doma porazili Košice, a stali sa tak prvým tímom, ktorý zdolal niekoho z hornej päťky, a v poslednom kole si vybojovali dva body, keď zvíťazili vo Svite. V stredu majú taktiež vysokú šancu na výhru, nakoľko doma privítajú Spišskú Novú Ves, ktorá v tejto sezóne zatiaľ ani raz nezvíťazila. Zverenci Dávida Demečka mali v poslednom kole voľno a pred týždňom absolvovali stretnutie s Košicami, ktorým podľahli o 53 bodov.

Kto proti komu: Zápas Karlovky so Spišskou Novou Vsou nám po štvrtýkrát v sezóne prinesie súboj čisto slovenských mužstiev. Najlepším hráčom v drese domácej družstva je Lukáš Hoferica, ktorý dominuje pod košom. Proti nemu tak na strane Spišiakov bude stáť Tomáš Osvald a Michal Dolník. Východniarov však ťahá najmä kapitán Vlado Hovaňák, ktorému bude spomedzi hráčov Karlovky oponovať najmä David Abrhám.

Čísla, čísla, čísla: Čísla zase raz hovoria v neprospech hosťujúceho celku, ktorý tento rok zatiaľ ani raz nevyhral, aj keď raz motyka bude musieť vystreliť, a možno to bude práve v stredajšom zápase. Domáca Karlovka má však na svojom konte o dosť priaznivejšiu bilanciu oproti Spišskej Novej Vsi, keď zvíťazila v siedmych zápasoch a prehrala 18 duelov a navyše je psychicky posilnená posledným úspechom vo Svite.

Bilancia: Prvý zápas týchto dvoch mužstiev sa skončil aj najtesnejším výsledkom Novovešťanov v tejto sezóne, keď na domácej palubovke prehrali o dva body. V druhom stretnutí už Karlovka zvíťazila o 30 bodov a naposledy o 25.

Povedali pred zápasom:

Michal Kožár (hráč Karlovky): „K zápasu so Spišskou Novou Vsou musíme pristúpiť rovnako zodpovedne, ako ku každému inému. Chceme pokračovať vo výkonoch z predchádzajúcich zápasov. To znamená vychádzať z dobre zabezpečenej kolektívnej obrany a rýchlo prechádzať do protiútoku.“

Delegácia rozhodcov: Ženiš Peter, Doušek Tomáš, Matejčík Miroslav

KB Košice – BK Levickí Patrioti Levice

Angels aréna, streda 27.1. o 18:00, Huste.tv, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: V stredu nás čakajú dva atraktívne zápasy medzi klubmi z hornej časti tabuľky. Jedným z nich je duel štvrtých Košíc s tretími Levicami. Domáce Košice sa v poslednom čase spomínajú najmä v súvislosti so zmenami, ktoré v tíme nováčika súťaže prebiehajú. Všetko začalo odchodom Štefana Sviteka, ktorého na trénerskej pozícii nahradil Dražen Brajkovič. Tomu premiéra v SBL vyšla a Košičania pod jeho vedením zvíťazili nad Spišskou Novou Vsou. Druhé stretnutie už nebolo tak úspešné, keď si z Hornej Nity odniesli prehru 100:81. Spomínané zmeny sa však netýkajú len kormidelníka východniarov. K družstvu sa na jeden zápas pripojil Milič Blagojevič, ktorý ale neprešiel skúškou, a tak sme ho už v drese „býkov“ v ich poslednom zápase v Prievidzi už nevideli. V pondelok však Košice oznámili meno novej posily, Srba Miloša Dimiča, s ktorého príchodom bol ale spojený odchod Luisa Jacoba. Levičania si v sobotňajšom kole pripísali tretie víťazstvo v rade, keď a domácej palubovke porazili úradujúceho majstra, čím si vybojovali svoju aktuálnu pozíciu v tabuľke na treťom mieste.

Kto proti komu: Aj keď domáce Košice vymenili pivota Jacoba za rozohrávača Dimiča, pod košom im aj tak zostali hráči, ktorí patria k najlepším v lige. Ide konkrétne o Michala Baťku a Reginalda Keelyho. S nimi sa v podkošovom priestore na strane Levíc pobijú George Valentine a Marko Stojadinovič. Zvedaví určite budeme ja na výkon nového košického rozohrávača Miloša Dimiča, proti ktorému bude v drese Patriotov stáť Milan Žiak.

Čísla, čísla, čísla: O niečo lepšie sú na tom Levickí Patrioti, ktorí majú na svojom konte 19 víťazstiev a sedem prehier. Košičania oproti nim zvíťazili v 17 zápasoch a v desiatich boli neúspešní. Na domácej palubovke pritom neuspeli len trikrát. Zaujímavý je však pohľad na priemerné skóre oboch družstiev, keďže obe priemerne na zápas zaznamenajú 81 bodov. Košice pritom priemerne inkasujú 69 bodov a Levičania zase 72.

Bilancia: Na zápasy zatiaľ vyhrávajú žlto-zelení 2:1, pričom oba celky si zatiaľ vždy úspešne ubránili domáce hradby. V prvom súboji zvíťazili Levice 80:67, v druhom pomerne defenzívnom zápase si dva body pripísali Košičania, ktorí vyhrali 55:52 a naposledy sa z víťazstva tešili opäť domáci Levičania, ktorí vyhrali v pomere 80:73.

Povedali pred zápasom:

Ivan Benninghaus (manažér Košíc): „Levice poskladali veľmi slušný tím so skúseným slovinským trénerom. Majú nepríjemnú obranu a hoci nemajú výrazné hviezdy, ich zostava je veľmi kvalitná. Najnovšie získali bývalého slovenského reprezentanta Sýkoru, ktorý je síce po pauze, ale pre lavičku ide o dobrú posilu. Levice prehrali doma jedine s Interom a my sme tam odohrali dva veľmi podobné zápasy s nevydareným koncom. Sú silní hlavne doma, na našej palubovke ich chceme ale určite poraziť. Na tohto súpera narazíme v Slovenskom pohári a možno aj v play-off, radi by sme im teda vyslali signál a vyhrali.“

Ladislav Garaj (manažér Levíc): „Dôležitý zápas proti Komárnu sme zvládli hlavne vďaka skvelej defenzíve a taktickej pripravenosti tímu. Teraz sa už sústredíme na súboj proti Košiciam, ktorý je extrémne dôležitý pre obe družstvá. Väčší tlak bude predsa len na strane domácich, čo by sme radi využili vo svoj prospech. Netreba hovoriť o tom, že v týchto súbojoch tabuľkových susedov je dôležitý každý jeden bod, preto očakávame veľký boj od prvej do poslednej sekundy zápasu. Zdravotný stav v našom tíme je dobrý, nastúpiť by sme mali v plnej sile.“

Delegácia rozhodcov: Šarišský Anton, Karniš Peter, Perečinský Michal

MBK Rieker COM-therm Komárno – BK Inter Bratislava

ŠH, streda 27.1. o 18:00, ArenaSport TV, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Druhý atraktívny duel 30. kola je medzi Komárnom a Interom. V tomto prípade ide síce o súboj medzi prvým a piatym, avšak nesmieme zabúdať na to, že sa na jednej palubovke stretnú finalisti sezóny 2012/2013, semifinalisti minulej a predminulej sezóny, a takisto finalisti vlaňajšieho Budiš Slovenského pohára. Výhodu domáceho prostredia budú mať Komárňania, ktorí bojujú o 3.-5. pozíciu v tabuľke, no momentálne sa nachádzajú práve na tej piatej priečke. V tomto boji o umiestnenie im určite nepomohla sobotňajšia prehra na levickej palubovke, kde Patriotom podľahli o deväť bodov. Interisti na druhej strane ťahajú už osemzápasovú víťaznú šnúru a naposledy si dva body pripísali v domácom zápase s Nitrou.

Kto proti komu: Aj do tretice pôjde v 30. kole predovšetkým o konfrontáciu podkošových hráčov. Aktuálny majster má vo svojom tíme už druhú sezónu vynikajúceho P.J. Alawoyu. Na strane žlto-čiernych robí každému tímu problémy duo bratov Rančíkovcov, ktoré pod košom teraz doplnil americký pivot Herb Pope, na ktorého pôsobenie v bratislavskom mužstve sme veľmi zvedaví.

Čísla, čísla, čísla: „Lodiari“ z 25 odohratých zápasov zvíťazili v 17tich a v ôsmych prípadoch prehrali, pričom priemerne zaznamenali 86,5 bodov a inkasovali 74. „Interisti“ zase v tejto sezóne neuspeli zatiaľ len štyrikrát a až v 22 zápasoch si vybojovali víťazstvo a v 26 zápasoch priemerne inkasovali 73 bodov a nastrieľali 91,7. Čísla sa tak mierne nakláňajú na stranu hosťujúceho celku, avšak nesmieme zabúdať na silu Komárna v domácom prostredí, ktoré dopredu ženú ich verní fanúšikovia.

Bilancia: Aj vzájomné zápasy viac menej hovoria v prospech hostí z Interu, ktorí zvíťazili vo všetkých troch doterajších stretnutiach. Prvé dva duely, ktoré sa odohrali v Hant aréne na Pasienkoch sa pritom rozhodovali až v predĺžení. Inter je zároveň aj jediným tímom, ktorý v tejto sezóne dokázal dobyť komárňanskú palubovku.

Povedali pred zápasom:

Jan Kratochvíl (hráč Komárna): „Bude to pre nás opäť jeden veľký ťažký zápas, ďalší v rade. Musíme rýchlo zabudnúť na to, čo sa nám nepodarilo v Leviciach, a vrátiť sa k predvedenej hre proti Prievidzi. Zápas sa bude hrať vo veľkom tempe a my sa musíme plne koncentrovať celých 40 minút. Samozrejme, ak nebude opäť predĺženie...Dvakrát sme boli blízko k víťazstvu nad Interom, preto verím, že dnes to už príde."

Michal Ondruš (manažér Interu): „Všetky tri doterajšie tohtosezónne vzájomné zápasy potvrdili rivalitu a obrovskú vyrovnanosť družstiev Interu a Komárna. Vstupujeme do záverečnej fázy základnej časti v rámci, ktorej nás čaká nesmierne náročný zápas na palubovke rozbehnutého Komárna. Veríme však, že po dobrom výkone natiahneme našu sympatickú sériu z posledných týždňov.“

Delegácia rozhodcov: Kúkelčík Marek, Lukáč Tomáš, Kovalčík Ján

MBK SPU Nitra – BK Iskra Svit

ŠH Klokočina, streda 27.1. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Posledný zo štvorice stredajších zápasov je, podobne ako ten prvý, medzi tímami zo spodnej časti tabuľky. Nitra sa momentálne nachádza na postupovej ôsmej pozícii. V posledných troch zápasoch museli zverenci Petra Semana čeliť prvým trom mužstvám, ktorým aj podľa očakávaní podľahli. Naposledy zvíťazili v Spišskej Novej Vsi 13. januára, čo bol aj zápas, v ktorom sme v nitrianskom drese naposledy videli Filipa Pejovica, ktorého absenciu kvôli zraneniu je v tíme spod Zobora dosť cítiť. Svitu sa zatiaľ spomedzi družstiev zo spodnej časti tabuľky darí asi najlepšie, hoci vo svojom poslednom zápase podľahli „podtatranci“ na domácej palubovke Karlovke, čo im veľmi nepomohlo v boji o čo najlepšie umiestnenie pred play-off. Aj Svit sa, rovnako ako Nitra, naposledy tešil z víťazstva nad Spišskou Novou Vsou, a to 9. januára.

Kto proti komu: Na oboch stranách možno nájsť kľúčové persóny na pozícii rozohrávača. U domácich je to dlhodobo najlepší strelec tímu Filip Simič, u hostí potvrdzuje skvelú formu od príchodu Isiah Umipig. Ktorý z rozohrávačov bude dôležitejší pre svoj tím?

Čísla, čísla, čísla: Oba tímy čakajú už niekoľko zápasov na víťazstvo. Nitrania prehrali tri zápasy za sebou, Svit dokonca o duel viac. Pre oboch má teda dnešný zápas "štvorbodovú" hodnotu, domáci sa môžu dotiahnuť na dnešného súpera a Karlovka, naopak Svit môže odskočiť od Karlovky.

Bilancia: Tromfy sú zatiaľ v rukách domácich tímov, Svit víťazil v domácom prostredí bez väčších problémov - 73:64 a 98:66. Zverenci Petra Semana zase zvíťazili košom spolu s klaksónom nad Podtatrancami.

Povedali pred zápasom:

Filip Simič (hráč Nitry): „Ak sa chceme pobiť o lepšie priečky v tabuľke, tak musíme v tomto zápase uspieť. Potrebujeme zlepšiť obranu a vytvárať si rýchle protiútoky. Svit má však hráčov, s ktorými budeme mať problém pod košom. Dúfam, že zopakujeme výkon zo zápasu, v ktorom sme doma uspeli.“

Ján Drobný (prezident Svitu): „Po nezvládnutom zápase s Karlovkou máme možnosť nápravy v Nitre. Od hráčov očakávame sebavedomý výkon s veľkým nasadením.“

Delegácia rozhodcov: Turčin Marek, Lamoš Roman, Margala Martin

FOTO: RASTISLAV BÚGEL