Vytlačiť
Kategória: Preview

Sú tu posledné dva zápasy 28. kola pred pohárovou a reprezentačnou prestávkou. Levice sa po domácej víťaznej sérii pokúsia pokračovať v nastolenom trende na Spiši. Prievidza plánuje ísť v tabuľke smerom nahor, v ceste jej bude stáť Lučenec.  

Niké SBL 2023/2024 - 28. kolo základnej časti (sobota 10. februára, 18.00 h):

Spišskí Rytieri - Patrioti Levice

Pred zápasom: "Novovešťania" mali v pláne víťaznú rozlúčku s Alpsko-jadranským pohárom, ale proti značne oslabenému Dinamu Záhreb neuspeli (77:79). Tréner Teo Hojč si po stretnutí neodpustil kritiku do vlastných radov, preto od svojho tímu očakáva v sobotu správnu reakciu. V lige patrí Rytierom až šiesta pozícia, ak chcú teda pomýšľať napríklad na výhodu domáceho prostredia v play off, tak nutne musia zabrať a čo najrýchlejšie znižovať stratu na konkurentov. Treba povedať, že Spišiaci majú doma druhú najlepšiu bilanciu v rámci ligy (9-2). "To, čo sa stalo v stredu v zápase so Záhrebom, sa už jednoducho nesmie zopakovať. Náš bezkrvný výkon nejde ospravedlniť ničím a je len a len na nás, či si v zápase s Levicami dokážeme udobriť nášho fanúšika, ktorý si také niečo nezaslúži. Vieme, kto nás čaká, je tu líder tabuľky, mužstvo s majstrovskými ambíciami. My sa musíme skonsolidovať, máme svoje problémy, ale to nikoho nezaujíma. Potrebujeme nastúpiť s úplne inou energiou, dať do hry hlavne srdiečko a obrovskú dávku chcenia. Nastúpi proti nám kvalita, no nesmieme sa zľaknúť a jednoducho musíme bojovať. Za klub, za mesto, ale hlavne za našich fanúšikov," prezradil asistent trénera Erich Korfanta. 

Levice prichádzajú na východ s 5-zápasovou víťaznou domácou sériou, vďaka ktorej majú na čele tabuľky mierne vedenie pred prenasledovateľmi. Posledný úspech sa však vôbec nerodil ľahko, proti Lučencu potrebovali na to predĺženie (96:92). Pre úradujúceho šampióna je to zároveň záverečná previerka pred Česko-slovenským pohárom, kde má tiež len tie najvyššie ambície. Postupne sa vylepšuje zdravotná situácia tímu, aj keď ešte bude chýbať Martin Bachan a otazník je nad účasťou Davida Abrháma. "Pred Česko-slovenským pohárom nás ešte čaká zápas v Spišskej. Vieme, aké kvality má ich tím, celý týždeň tvrdo makáme a pripravujeme sa, aby sme ukázali náš basketbal. Sme na víťaznej šnúre a určite budeme chcieť v nej pokračovať a byť pozitívne naladení na pohár," uviedol Patrik Pažický.  

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať: 

IMG 7015 CR2 DxO DeepPRIMEXD 

BKM Lučenec - BC Prievidza 

Pred zápasom: "Pelikáni" mohli urobiť počas predchádzajúceho víkendu významný krok na ceste za účasťou v tohtoročnom play off, ale napokon u majstra padli po predĺžení (92:96). Sériu prehier tak neukončili, ale významný herný progres sa podarilo urobiť. Teraz by radi na to nadviazali pred svojimi fanúšikmi, aj keď je jasné, že ich opäť čaká rozbehnutý súper. "Vieme, že Prievidza je v tejto chvíli tím s najlepšou formou v lige. V posledných zápasoch hrajú úžasne a budeme musieť veľmi makať, ak chceme tento duel vyhrať. Musíme zastaviť ich dobré fyzické parametre a vyrovnať sa ich rytmu, ak chceme mať šancu. Družstvo pracuje dobre a pôjde do tohto súboja so správnym nastavením. Po niekoľkých týždňoch sme späť doma, takže budem rád, ak prídu fanúšikovia a pomôžu nám vydať zo seba maximum," povedal kouč Jordi Guárdia. 

Fazóna Prievidze je v tejto fáze sezóny dychberúca, prezentuje to 6 výhier po sebe a momentálne štvrté miesto v tabuľke. Možno pre samotný tím o to väčšia škoda, že sa po víkende začína zápasová prestávka. Ešte pred ňou by ale radi vylepšili svoju bilanciu a postavenie v ligovom pelotóne. Naposledy mali v Nitre streleckú exhibíciu, so 112 bodmi predviedli najlepší ofenzívny výkon aktuálneho ročníka. Či už v Lučenci bude k dispozícii Alexander Belikov alebo Lukáš Bolek, sa pravdepodobne rozhodne na poslednú chvíľu. "V Lučenci nás určite nečaká nič ľahké. Je to veľmi nebezpečný tím, ktorý sa prezentuje rýchlym basketbalom. Vieme, že nás čaká búrlivá atmosféra a na to sa tešíme. Navyše budeme mať aj my podporu v hľadisku, čo nám dodá extra energiu. Naším cieľom v zápase bude zastaviť ich hlavných lídrov Givancea a Kneževiča, a ak sa nám to podarí, tak môžeme pomýšľať na ďalšie víťazstvo," myslí si tréner Saša Jankovič. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať: 

Foto: Katarína Puškášová, Igor Cibula