Vytlačiť
Kategória: Preview

Je pred nami predposledný víkend základnej časti v sezóne 2023/2024. Čo prináša? Možno rozhodujúci duel o 2. miesto, v ktorom sa proti sebe postavia hráči Svitu a Prievidze. Spišskí Rytieri majú pred sebou posledný zápas v základnej časti, doma privítajú Handlovú. Sobotňajší program otvorí derby Nitry s Levicami. 

Niké SBL 2023/2024 - 35. kolo základnej časti (sobota 30. marca):

Slávia SPU Nitra - Patrioti Levice (15.30 h)

Pred zápasom: Nitrania majú za sebou dlhšie zápasové voľno, ale aj keď už len dohrávajú prvú sezónu medzi elitou, tak k tomu nepristupujú ľahkovážne. Dôkazom je napríklad výhra nad Spišiakmi (91:79). "Opäť privítame doma kvalitné družstvo Levíc, tešíme sa na derby zápas, ktorý sprevádza vždy dobrá atmosféra, nie len vďaka našim fanúšikom, ale aj vďaka fanúšikom z Levíc. Pozývame ich, nech prídu povzbudiť svoje družstvo, pretože sme veľmi nabudení po víťazstve so Spišskou a môže byť, že to s nami nebudú mať ľahké," myslí si tréner Ľubomír Urban. Nováčikovi evidentne vyhovuje, keď má proti sebe súpera, ktorý je v pozícii papierového favorita, preto dúfa v ďalší úspešný domáci duel. "Čaká nás už istý víťaz základnej časti, Levice. Pre nás to musí znamenať jediné, nechať na ihrisku všetko, čo je v nás, hrať kolektívne a bojovať jeden za druhého. Verím, že nadviažeme na výkon zo zápasu proti Spišskej, potešíme divákov kvalitným basketbalom a uhráme čo najlepší výsledok," dodal Jakub Kobulnický. 

Levičania majú výsledkovú pohodu, vo vrecku majú istotu prvého miesta po základnej časti a tiež vedia, že vo štvrťfinále narazia na Lučenec. A na tejto vlne by sa radi držali aj v záverečných súbojoch, ktoré majú na programe pred začiatkom play off. Naposledy neboli ďaleko od toho, aby stratili doma body, ale napokon po veľkej dráme zdolali húževnatého súpera zo Svitu (92:91). S Nitrou majú v aktuálnom ročníku 100-percentnú bilanciu, vo všetkých doterajších prípadoch zdolali regionáleho súpera bez väčších starostí. "V sobotu nás čaká zápas v Nitre. Tým, že hráme až v sobotu, tak máme dosť času na odpočinok a čo najlepšie sa pripraviť na zápas. Budeme radi, keď nás príde povzbudiť čo najviac fanúšikov," prezradil Patrik Pažický. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať: 

Snv Handlova basket 50 

Spišskí Rytieri - MBK Baník Handlová (18.00 h)

Pred zápasom: U Rytierov je viac-menej tiež jasné, z ktorého miesta pôjdu do play off. V tabuľke im patrí 6. pozícia, meno ich štvrťfinálového súpera zatiaľ jasné nie je. Čo je však jasné, že majú pred sebou záverečný zápas základnej časti a z tohto dôvodu dali fanúšikom veľkonočný darček - vstup zadarmo. Predošlý víkend predviedli svoj herný potenciál, keď jasne zdolali Lučenec (101:69). V podobnom duchu by sa radi naladili aj na "vyraďovačku". "Tabuľka hovorí úplne jasnou rečou. Je len mizivá šanca dostať sa na piaty flek a my sa musíme zodpovedne pripraviť na play off. Hráči si potrebujú doliečiť rôzne boľačky zo základnej časti, chceme, aby boli na rozhodujúcu fázu sezóny pripravení. Navyše, mali sme skvelú odozvu z nasadenia mladíkov do zápasu s Lučencom, tak nech sa ukážu aj v zápase s Handlovou. Určite dostanú zvýšenú porciu minút a pobijú sa o dobrý výsledok. Vstup na zápas je zdarma, klub pred play off pripravuje nejaké novinky, určite sa na basket oplatí prísť," uviedol asistent trénera Erich Korfanta. 

"Baníci" majú stále o čo hrať, napríklad o výhodu domáceho prostredia vo štvrťfinále, ktorá je obvykle kľúčovou výhodou. K tomu bude potrebné konečne ale prelomiť čakanie na víťazstvo, momentálne trvá 6 ligových duelov. "Nastúpime proti skúsenému tímu, disponujúcemu veľkou kvalitou. Podľa môjho názoru, Spišiaci začínajú ukazovať svoju pravú tvár a predvádzajú solídne výkony. My ešte stále hľadáme formu a najmä náš útok dokazuje, že si hráči na seba ešte nezvykli. Chýba nám najmä dlhodobý spoločný tréning a vzájomná rutina medzi hráčmi. Napriek tomu vycestujeme do Spišskej s cieľom odohrať čo najlepší zápas a uvidíme, na čo to bude stačiť," vyhlásil tréner Nenad Miloševič. Jeho zverencom utekajú potenciálne víťazstvá doslova pomedzi prsty, často až v záverečných momentoch stretnutí. Tak tomu bolo aj naposledy, keď im to nevyšlo pred ich fanúšikmi s Komárnom (70:72). "Máme za sebou ďalšiu bolestivú prehru po náročnom zápase. Ako rozohrávač musím väčšinu viny zobrať na seba a sľubujem, že svoje výkony zlepším. Potrebujem nájsť správny rytmus a snažiť sa byť lepším tvorcom hry pre celý tím. Verím, že nás prehra s Komárnom veľa naučila a vezmeme si z nej ponaučenie. Na ďalší zápas sa veľmi tešíme, aj keď si uvedomujeme, že na Spiši to jednoduché nebude. Domáci majú vynikajúce individuality a v uplynulom kole dosiahli veľké víťazstvo nad Lučencom. My sa musíme snažiť pozitívne myslieť a využiť všetko, čo sme počas týždňa kvalitným tréningom získali. Máme veľký potenciál, preto musíme držať spolu," nadviazal Tyler Moffe. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať: 

43 

Iskra Svit - BC Prievidza (18.00 h)

Pred zápasom: Z programu 35. kola jednoznačne najzaujímavejší a najdôležitejší duel, ktorý môže rozhodnúť o tom, kto zakončí základnú časť na druhom mieste. Pred Svitom je neľahká úloha, pretože povinnosť velí vyhrať a ideálne o 13 a viac bodov, ak chcú svojho sobotňajšieho súpera preskočiť. K tomu nemôžu počítať s Róbertom Rožánkom, ktorého trápi zranenie ruky. Za chrbtom však budú mať zaplnenú Iskra arénu. "Posledný domáci zápas bude pre nás jeden z najdôležitejších, nakoľko stále chceme dosiahuť na druhé miesto. V Leviciach sme predviedli dobrý zápas, dúfam, že na neho nadviažeme," vyjadril sa Július Matušek. 

Prievidza má situáciu vo svojich rukách, navyše ich pod Tatrami príde podporiť početná skupina fanúšikov. U súperov zvládli množstvo zápasov (9-6) s úspešným koncom a na tento súboj sa naladili hladkým triumfom nad Interom (96:67). Všetko je tak pripravené na skvelú bitku o pozíciu druhého najlepšieho tímu po základnej časti. "V sobotu nás vo Svite čaká priamy súboj o druhé miesto. Vieme, že Svit je nebezpečné mužstvo, hlavne na domácej pôde. Ale v tejto sezóne sa nám tam už raz podarilo vyhrať a spravíme všetko pre to, aby sme to zopakovali. Čaká nás skvelá divácka kulisa, vieme, že príde aj fanbus s našimi fanúšikmi. Verím, že ich podpora a energia nám tradične pomôže, zvládneme to a zabezpečíme si 2. priečku pred play off," povedal tréner Saša Jankovič. 

Delegácia rozhodcov:
Kde sledovať: 

Foto: Martin Havran, Katarína Puškášová, Ladislav Szibilla