Vytlačiť
Kategória: Preview

Sobota, 10. januára, nám prinesie aj ďalšie kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. V 25. kole sa môžeme tešiť na východniarske derby, ale aj šláger v podobe zápasu Interu s Komárnom.

EUCOS Levickí Patrioti – VŠEMvs Karlovka Bratislava

ŠH, sobota 10.1.2015 od 18:00

Po dvoch víťazstvách si Levičania pripísali aj dve prehry. Najprv v domácom prostredí podľahli Spišskej Novej Vsi a v poslednom kole prehrali v Komárne. Patrioti síce neboli favoritom stredajšieho stretnutia, no v jeho druhej polovici predviedli dobrý výkon a s domácim celkom odohrali vyrovnaný druhý polčas. „Druhý polčas v Komárne naznačil potenciál tohto družstva, stále však striedame výborné momenty s veľkými individuálnymi chybami. Ak sa ich dokážeme vyvarovať, môžeme hrať vyrovnanú partiu s každým tímom v súťaži. Karlovka presvedčila nás, ako aj ďalšie družstvá, že ju neradno podceňovať. Sobotný súboj je pre nás extrémne dôležitý, ďalšie domáce zaváhanie si nemôžeme dovoliť. Čaká nás však veľmi nepríjemný súper,“ hovorí manažér družstva, Ladislav Garaj. Levičania sa však pred sobotňajším stretnutím posilnili a na súpisku žlto-zelených pribudol Srb Nemanja Miljković.

Karlovka stále predvádza úctyhodné výkony a udržiava si výbornú pozíciu v tabuľke, keď spoločne so Svitom bojuje o piatu priečku. V poslednom kole si zverenci Milana Černického pripísali zatiaľ svoje najväčšie víťazstvo, keď na domácej palubovke porazili Banskú Bystricu o 24 bodov. S Levicami má nováčik súťaže zatiaľ bilanciu 1:1, keď raz utŕžili prehru a raz zvíťazili. „Po skvelom stredajšom výkone a víťazstve nad Banskou Bystricou musíme ostať pri zemi a sústrediť sa na ďalší zápas. Levice na domácej pôde podávajú dobré výkony. Kľúčom bude ubrániť tvorcu hry Igrutinoviča, nedovoliť mu skórovať a organizovať levický útok. Pozor si budeme musieť dať aj na strelca Storyho. My sa opäť chceme opierať o kolektívnu hru. Očakávame vyrovnaný duel v zaplnenej levickej hale,“ povedal k sobotňajšiemu zápasu asistent trénera Karlovky, Peter Ivanovič.

Levice – Karlovka Bratislava v sezóne 2014/2015: 93:81 (d), 84:88 (v)

BK Inter Incheba Bratislava – MBK Rieker COM-therm Komárno

Hant aréna, sobota 10.1.2015 o 18:00

Šláger kola nás v sobotu čaká na Interi. Domáci basketbalisti privítajú Komárno, ktoré na nich v tabuľke strácajú len jediný bod. Aktuálny majster je však aj naďalej jediným tímom ligy, ktorý doma ešte nezaváhal. Po posledných dvoch kolách, v ktorých boli jednoznačnými favoritmi a zvíťazili o viac ako 30 bodov, ho teraz čaká omnoho náročnejší súper. „Musíme hrať zodpovedne a hlavne fyzicky. Vieme, čím nás Komárno prekonalo u nich doma a nemôžeme si dovoliť ďalšie také zaváhanie. Za posledné roky sme si zvykli, že Komárno či Prievidza prichádzajú vždy s fanklubom. Vždy to ale vyhecuje nás aj našich fanúšikov. Myslím si, že bude výborná atmosféra,“ konštatuje kapitán Interu, Andrej Kuffa.

Aj Komárno si v posledných dvoch zápasoch vybojovalo dve víťazstvá a stále sa, spoločne s Prievidzou, drží na druhej priečke v tabuľke. V poslednom kole doma „lodiari“ privítali Levičanov, ktorých porazili o 14 bodov. Interistov už raz dokázali poraziť, a to doma o 13 bodov, no aj napriek tomu do Bratislavy cestujú s rešpektom. „Čaká nás najťažší súper v tohtoročnej súťaži, aj preto sú favoritom tohto duelu domáci. Inter má najlepší tím zo všetkých v tejto sezóne, hrá v pohode, má veľmi kvalitný káder a sú aktuálnym lídrom našej najvyššej súťaže. My stále laborujeme so zraneniami, Stojanov ešte určite nenastúpi, no v Bratislave sa, samozrejme, pobijeme o čo najlepší výsledok,“ povedal Jozef Paulík, manažér Komárna.

Inter Bratislava – Komárno v sezóne 2014/2015: 87:71 (d), 77:90 (v)

BK Iskra Svit – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Iskra aréna, sobota 10.1.2015 od 18:00

Po domácej prehre s Handlovou vycestovali Svitania do Nitry, kde boli favoritom stretnutia. Svoju papierovú silu však pod Urpínom Svit nepotvrdil a stal sa v poradí tretím tímom, ktorý v tejto sezóne podľahol Nitre. Treba však podotknúť, že „podtatrancov“ trápi maródka a v družstve absentuje viacero hráčov. V kompletnom zložení Svit nenastúpi ani v sobotňajšom východniarskom derby. „Neúnosná situácia, čo sa týka zranení, pokračuje a stále netrénuje Findura, Smajlagič a Míčka, ľahko začal s tréningom Fouch. Máme 5 zdravých hráčov,“ informuje o zdravotnom stave družstva Ján Drobný.

Novovešťania už Svitu v tejto sezóne dvakrát podľahli. V poslednom období sa im však začalo dariť, a okrem poslednej prehry so silným Interom si pripísali dve dôležité víťazstva. Najprv doma porazili Komárno a následne zvíťazili v Leviciach. Pozitívnou správou pre Spišiakov je aj to, že po dlhšom čase sú opäť kompletní a v poslednom zápase do hry nastúpil aj Boris Kovalík, ktorý sa po návrate do Spišskej Novej Vsi zranil hneď vo svojom štvrtom zápase. V sobotu ich však čaká náročný derby zápas s výbornou diváckou kulisou. „Pre nás bude veľmi dôležité sústrediť sa predovšetkým na náš výkon, tomu podriadime prípravu na tento zápas. Svit, hoci prehral v Nitre má svoju kvalitu, no derby nikdy nemá favorita. Musíme si dať pozor na každého hráča zvlášť dôležité bude ako dokážeme ubrániť Smajlagiča a Jacksona. Určite sa pobijeme o čo najlepší výsledok,“ hovorí tréner Spišskej Novej Vsi, Ivan Kurilla.

Svit – Spišská Nová Ves v sezóne 2014/2015: 93:55 (d), 84:73 (v)

BC Prievidza – MBK SPU Nitra

Niké aréna, sobota 10.1.2015 od 18:00

Veľmi cenné, a takisto aj dôležité víťazstvo si v stredajšom kole pripísali Prievidžania aj Nitrania. Prievidzskí „baníci“ majú za sebou hornonitrianske derby, na konci ktorého sa tešili z plného bodového zisku. Víťazstvo si však nevybojovali len tak jednoducho a o ich triumfe sa rozhodlo až v poslednej štvrtine stretnutia. Okrem 68. výhry nad Handlovou si tak Prievidžania pripísali aj štvrté víťazstvo v rade. To piate budú môcť nadobudnúť už túto sobotu, keď doma privítajú basketbalistov Nitry. „Čaká nás zápas s Nitrou. Sú síce poslední, ale samozrejme, že ich nemôžeme podceniť, lebo takéto zápasy bývajú najťažšie, keď sa jedná o takzvané povinné víťazstvo. Musíme hrať našu hru a ubrániť ich kľúčových hráčov. Najmä Warda, ktorý v predchádzajúcom zápase proti Svitu dal 40 bodov. Samozrejme sa ideme zodpovedne pripraviť a vyhrať, potešiť našich fanúšikov,“ hovorí hráč BC Prievidza, Juraj Hašan.

Svoje tretie víťazstvo si v stredu vybojovali zverenci Ľubomíra Urbana, keď v domácom prostredí porazili basketbalistov Svitu. Po štyroch kolách sa tak Nitrania opäť tešili z plného bodového zisku. V sobotu ich však čaká náročný zápas a ešte náročnejší súper. „Čaká na nás ďalší súper z kategórie silných, Prievidza je jasným favoritom tohto stretnutia. My sa musíme vyvarovať zbytočným stratám a pokúsiť sa im to čo najviac sťažiť. Naposledy sme v Prievidzi vysoko prehrali, neostáva nám nič iné, len pobiť sa o to, aby sa to už neopakovalo,“ povedal Roman Vido.

Prievidza – Nitra v sezóne 2014/2015: 107:48 (d), 92:48 (v)

ŠKP Banská Bystrica – MBK Handlová

ŠH Dukla na Štiavničkách, sobota 10.1.2015 o 18:00

Už päť kôl sa Banskobystričanom nedarí zvíťaziť a stále čakajú aj na svoje prvé víťazstvo v roku 2015. Naposledy zverenci Martina Blaha celkom nečakane prehrali na Karlovke až o 24 bodov. V sobotu ich čaká domáci zápas s Handlovou, ktorú sa im v tejto sezóne poraziť zatiaľ nepodarilo. „Handlová hrá pod novým trénerom vysoko intenzívny a agresívny basketbal, s veľkou a častou rotáciou hráčov, ktorý je založený na takticky skvele pripravenej obrane a tímovosti v útoku. Po našom stredajšom výbuchu na Karlovke by sme sa však veľmi radi vrátili späť do hry o čo možno najlepšiu pozíciu pred play-off, a zaknihovali si tak aj prvé tohtoročné víťazstvo,“ hovorí pred zápasom tréner „policajtov“, Martin Blaho.

Po triumfe vo Svite doma Handlovčania podľahli svojmu rivalovi z Prievidze už v 107. hornonitrianskom derby. V stredu mohli diváci v handlovskej športovej hale vidieť skôr obranný ako útočný basketbal, čoho dôkazom je aj konečný výsledok, 54:61. Po tomto zápase však v handlovskom družstve došlo k zmene. Z kádra odišiel americký rozohrávač Jay Wisseh, ktorého nahradil Saša Djordjević. Svoj premiérový zápas by tak srbský rozohrávač mal absolvovať už v sobotu v Banskej Bystrici. „Banská Bystrica má veľmi kvalitný tím. Aj keď sa im momentálne nedarí, doma sú veľmi nebezpeční. Ak dokážeme eliminovať ich najlepšie zbrane, môžeme vyhrať. Všetci hráči sú pripravení zasiahnuť do zápasu a pobiť sa o víťazstvo,“ vyhlásil pred zápasom handlovský športový riaditeľ, Ivan Kartáč.

Banská Bystrica – Handlová v sezóne 2014/2015: 68:87 (v), 70:76 (d)

 

FOTO: Vladimír Dorňák