Vytlačiť
Kategória: Preview

Po týždni dohrávok a víkendovom Eurovia SBL All Star Game nás opäť čaká ďalšie riadne kolo najvyššej basketbalovej súťaže mužov. V 20. kole si môžeme pozrieť zápasy Karlovky so Svitom, Nitry s Interom, Levíc s Komárnom a Košíc s Prievidzou. Voľno budú mať basketbalisti Spišskej Novej Vsi.

VŠEMvs Karlovka Bratislava – BK Iskra Svit

ŠH prof. Rovného, streda 16.12. o 18:30

V športovej hale profesora Rovného v areáli FTVŠ Univerzity Komenského v Bratislave sa v stredu odohrá súboj dvoch mužstiev, ktoré sa v tejto sezóne z víťazstva radovali zatiaľ len štyrikrát. Domáci basketbalisti Karlovky doteraz porazili len družstvo Svitu, Nitry a dvakrát sa im podarilo zdolať hráčov Spišskej Novej Vsi. Práve víťazstvo nad Spišiakmi bolo ich posledné, ktoré si za posledné týždne pripísali a v posledných šiestich zápasoch sa im veľmi nedarilo. Naposledy absolvoval zverenci Milana Černického dohrávku 18. kola a v bratislavskom derby podľahli Interu o 28 bodov. „Prvý polčas na Interi nebol z našej strany vôbec zlý. Hrali sme našu hru a dokonca sme sa ňou dostali aj do vedenia nad favoritom. Potom ale prišla naša tradičná tretia štvrtina a išli sme do 25-bodového manka, a zápas už iba dohrával. Ak by sme v stredu so Svitom zahrali aspoň 35 minút tak, ako na Interi prvú polku, máme určite na výhru,“ hovorí hráč Karlovky, Marek Mäsiar.

S Interom Bratislava absolvovali svoj posledný zápas aj basketbalisti Svitu, ktorí do hlavého mesta cestovali v rámci 19. kola a domácemu mužstvu, podobne ako Karlovka, podľahli o 23 bodov. Zverenci Rudolfa Juga majú na svojom konte síce rovnaký počet víťazstiev, ako ich stredajší súper, no takisto odohrali aj o jeden zápas viac, a v tabuľke tak majú zatiaľ nad Karlovkou jednobodový náskok. Bilancia zápasov týchto dvoch mužstiev je zatiaľ vyrovnaná, keď si aj Karlovka, aj Svit ubránili domáce prostredie. „Po dlhšej pauze nás zase čaká extraligový zápas. Mali sme čas potrénovať a verím, že to bude vidno na našom výkone. V stredu sa v našom drese objaví aj Slobodan Božovič,“ informuje prezident BK Iskra Svit, Ján Drobný.

Karlovka – Svit v sezóne 2015/2016:69:65(d), 64:81 (v)

Delegácia rozhodcov: Tomašovič – Matejčík – Kurpaš

MBK SPU Nitra – BK Inter Bratislava

ŠH Klokočina, streda 16.12. o 18:00, ArenaSport TV

Nitrania v uplynulom týždni absolvovali až dve dohrávky. Najprv v utorok odohrali zápas 13. kola s Karlovkou, a následne, po sobotňajšom zápase hviezd, vycestovali do Komárna v rámci dohrávky 14. kola. Majstrovi z Komárna síce podľa očakávaní zverenci Petra Semana podľahli 29-bodovým rozdielom, no v utorkovom stretnutí si pripísali svoje štvrté víťazstvo, keď nad Karlovkou zvíťazili v pomere 79:77. V stredu sa Nitrania opäť prestavia na domácej palubovke, kde privítajú družstvo Interu Bratislava. „Čaká nás ďalší ťažký zápas. Inter je jasným favoritom, ktorý má prevahu na viacerých postoch. My však nesmieme poľaviť a inkasovať príliš veľa bodov. Bude to stretnutie, v ktorom sa môžeme učiť od lepších,“ povedal nitriansky rozohrávač Filip Pejovič.

Aj basketbalisti Interu Bratislava, podobne ako Nitra, odohrali minulý týždeň dve dohrávky a v obidvoch prípadoch si na svoje konto pripísali víťazstvo. Najprv v pondelok nad Svitom, a následne v piatok v mestskom derby nad Karlovkou. Piatkovým víťazstvom si na svoje konto pripísali aj siedme víťazstvo v rade. Z 15-tich zápasov sa „Interistom“ podarilo zvíťaziť v dvanástich a len v troch stretnutiach svojim súperom podľahli. V stredu čaká žlto-čiernych súper, ktorého v tejto sezóne už dvakrát porazili, a to aj vonku, aj doma. „Nitra ukázala herné i výsledkové zlepšenie. My týmto zápasom vstupujeme do náročného 'sviatočného' programu, počas ktorého nás čaká viacero ťažkých stretnutí. Už aj tento zápas ale berieme vážne. Náš cieľ je jasný...,“ hovorí manažér Interu, Michal Ondruš.

Nitra – Inter v sezóne 2015/2016:52:94(d), 67:87 (v)

Delegácia rozhodcov: Holländer – Sirocký – Bara

BK Levickí Patrioti Levice – MBK Rieker COM-therm Komárno

ŠH, streda 16.12. o 18:00

Aj Levice, aj Komárno si v novom ročníku Eurovia SBL zatiaľ vybojovali dvanásť víťazstiev. Levičania však majú na svojom konte o jeden zápas viac, a takisto aj o jednu prehru viac. Levičania v uplynulom týždni síce neabsolvovali žiadnu z dohrávok, no na programe mali dva zápasy Sixt Alpe Adria Cupu, pričom ani v jednom som im nepodarilo uspieť. V stredu sa Levičania s „lodiarmi“ stretnú tretíkrát, no prvýkrát sa tak stane v domácom prostredí žlto-zelených. „Proti Komárnu sme odohrali dva zápasy na ich palubovke. Hoci sme oba prehrali, v tom druhom sme podali podstatne lepší výkon, na ktorý chceme nadviazať aj v stredu. Vieme, že Komárno je silné v útočných doskokoch a v rýchlych protiútokoch. Práve preto bude dôležitá naša činnosť v defenzíve a dobrý prechod do útoku bez chýb. Čakajú nás tri náročné zápasy v priebehu šiestich dní, myslím si však, že sme kondične dobre pripravení. Keď pôjdeme v zápasoch na hranici svojich možností, každý z týchto troch súperov je zdolateľný. Hlavne ak sa budeme môcť spoľahnúť na mohutnú podporu z hľadiska,“ povedal hráč Levických Patriotov, Vladimír Klár.

Komárno minulý týždeň prišlo s veľkou, a pre mnohých možno aj nečakanou zmenou. Po dvoch za sebou nasledujúcich prehrách sa vedenie „lodiarov“ rozhodlo pre výmenu trénera, a Andjelka Mandiča tak na tomto poste vystriedal Dragan Ristanovič. Ten svoju premiéru na komárňanskej lavičke absolvoval v nedeľňajšej dohrávke, keď majster na domácej palubovke privítal družstvo Nitry, nad ktorým aj zvíťazil, a to o 29 bodov. „Ešte pred zápasom proti Nitre som mojim chlapcom povedal, že ten zápas bude slúžiť hlavne na to, aby sme sa pripravili na ten ďalší, teda v Leviciach. Aj Nitra mala skvelého rozohrávača, takže si myslím, že sme sa dobre pripravili na zajtrajší duel, ktorý bude veľmi dôležitý a zároveň aj ťažký. Som ambiciózny rovnako ako aj moji chlapci, takže vždy chcem napredovať. Zaujíma ma dobrá a kvalitná práca mojich zverencov, a ak to pôjde nielen na ihrisku, ale aj mimo neho, verím, že to zužitkujeme aj proti Leviciam,“ povedal nový kouč Komárna, Dragan Ristanovič.

Levice – Komárno v sezóne 2015/2016:73:109(v), 57:69 (v)

Delegácia rozhodcov: Ženiš – Fuska – Turčin

KB Košice – BC Prievidza

Angels aréna, streda 16.12. o 18:00, Huste.tv

Najatraktívnejší basketbal a šláger 20. kola nás v stredu jednoznačne čaká na východe Slovenska. V ňom domáci basketbalisti Košíc privítajú v Angels aréne vicemajstra z Prievidze. Obom mužstvám sa v tejto sezóne zatiaľ veľmi darí, keď sa im podarilo zvíťaziť až v 13-tich zápasoch, čo ich dostáva do čela tabuľky. Košické „býky“ vo svojej nováčikovskej sezóne prehrali zatiaľ len štyrikrát, pričom ich prvý neúspech prišiel až v 6. kole s Komárnom a dlho si držali aj domácu neporaziteľnosť. Prehru s Komárnom však Košičania napravili pred týždňom, keď v dohrávke 16. kola zdolali majstra na domácej pôde o 13 bodov. Po týždňovej prestávke ich teraz čaká ďalší domáci zápas, a to proti Prievidzi. „Prievidza hrá vo výbornej forme, a bude to veľmi náročný zápas. Tešíme sa na bitku o prvé miesto a poctivo sa na ňu pripravujeme. Je pre nás dôležité neprehrávať v domácom prostredí. Ja osobne som ešte od príchodu do Košíc neprehral a verím, že to takto zostane čo najdlhšie,“ hovorí Saša Jankovič, hráč Košíc.

Vicemajster minulý týždeň absolvoval výjazd do Slovinska, kde v rámci Sixte Alpe Adria Cupu porazil domáci tím Laška, nad ktorým si v tejto európskej súťaži pripísal už druhé víťazstvo. Dva body si Prievidžania pripísali aj v ich poslednom zápase Eurovia SBL, keď v tretej repríze minuloročného finále na domácej palubovke porazili družstvo Komárna. Na svojom konte majú „baníci“ len tri prehry, keď neuspeli na palubovke Košíc, Komárna a Levíc. Svojmu stredajšiemu súperovi síce zverenci Miljana Čuroviča v ich prvej konfrontácii podľahli, no pred domácim publikom už nepripustili žiadne zaváhanie a Košice v druhom zápase porazili o 14 bodov. V 20. kole však opäť pocestujú na východ a stretnutie odohrajú v domácom prostredí svojho súpera. „V stredu nás určite čaká veľmi kvalitný zápas dvoch silných mužstiev, ktoré sa pobijú o prvú priečku. Košice hrajú veľmi dobre, majú kvalitný káder. V zápase budú rozhodovať detaily a tím, ktorí urobí menej chýb aj zvíťazí,“ povedal prievidzský hráč, Richard Körner.

Košice – Prievidza v sezóne 2015/2016:68:62(d), 59:73 (v)

Delegácia rozhodcov: Šarišský – Karniš – Kovalčík

 

FOTO: MARTIN ŠOPINEC