• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Pred slovenskými basketbalistami je ťažká úloha, ak chcú pomýšľať na postup z F-skupiny predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021, tak musia zvíťaziť v stredu 21. augusta o 18.00 h v bratislavskej Eurovia aréne nad Rumunskom o 18 a viac bodov. Len za týchto okolností môžu pomýšľať na účinkovanie v ďalšej fáze.

Situácia v našej skupine sa vyvinula tak, že posledný zápas bude zároveň priamym súbojom o jedinú postupovú miestenku. Víťaza skupiny čaká v samotnej kvalifikácii na európsky šampionát Španielsko, Izrael a Poľsko, na ostatných dlhšia prestávka od kvalifikačných stretnutí. Tromfy v rukách má Rumunsko, ktoré je aktuálne na čele skupiny a navyše v prvom vzájomnom meraní síl zvíťazilo nad nami 85:68. Ak chcú Slováci pomýšľať na postup, tak musia pred domácim publikom triumfovať minimálne o 18 bodov, čo rozhodne nebude ľahká úloha. „Snažili sme sa pripraviť a nepozerať na to, že je to o 18 bodov. Ideme do zápasu s tým, že ho chceme vyhrať a ukázať progres. Keď príde možnosť hrať na 18 bodov, tak urobíme všetko preto, aby sme boli úspešní a hendikep zmazali. Od posledného zápasu sa ako realizačný tím bavíme smerom k hráčom o tom, že je pre nás podstatné víťazstvo. Keď bude o 18 bodov, tak to bude krásne a samozrejme, pôjdeme za tým. Pripravovali sme na to aj taktiku. Možno príde súper vedomí si toho, že má 17-bodové vedenie a príde s pocitom, že sa vidí už v ďalšej fáze. Môže sa stať hocičo,“ prezradil asistent trénera Peter Torda.

Už počas víkendu sa s postupovými nádejami rozlúčil Cyprus. Ten nám pred zápasom v Bratislave mohol mierne pomôcť, ale podľa očakávania prehral v Rumunsku vysoko 63:89. Náš najbližší súper opäť ukázal v sobotu svoju doteraz najsilnejšiu zbraň v predkvalifikácii – streľbu za tri body. „Ak je družstvo tak strelecky disponované, tak to bude ťažké. Otázkou je, či to dokážu dávať len doma alebo to dokážu dávať aj vonku. Zatiaľ to u súperov nepotvrdili. Osobne tomu neverím, keďže bude plná hala a vieme, o čo hráme. Strely nebudú ľahké, ako tomu bolo v prvom zápase,“ vyjadril sa na túto tému asistent trénera.

preview rumunsko 2

V prvom vzájomnom meraní síl doplatili Slováci na zlú prvú štvrtinu, ktorú prehrali o 17 bodov. V ďalšom priebehu sa manko snažili zmazať, ale súper si kontroloval dianie na palubovke. „Majú dobrých hráčov, sú vysokí, dobre doskakujú a hrajú fyzicky. Zatiaľ im to padá z vonku, proti Cypru dali doma aj vonku veľa bodov za tri body. Každý bod v útoku a v obrane bude dôležitý. Viac-menej to nepôjde hneď v prvej štvrtine, budeme musieť hrať celý zápas koncentrovane a snažiť sa to dobehnúť. Dôležité bude to, aby sme do toho dali sto percent a hrali celý čas koncentrovane. Väčšinou sme mali pár minút slabších, čo nás stálo trochu zápasy, ako napríklad prvá štvrtina v Rumunsku,“ uviedol pivot Vladimír Brodziansky, na ktorého nadviazal Torda: „Prioritou bude Watson a Cate, sú najlepšími strelcami ich družstva a v rozhodujúcich chvíľach sú pri lopte. Plus musíme eliminovať ostatných hráčov, ktorí boli nebezpeční pri streľbe z perimetra.“

Tréner Slovenska Žan Tabak však opäť nemôže počítať so službami rozohrávača Šimona Krajčoviča, ktorý absentoval už v predchádzajúcich dvoch stretnutiach. „Šimon Krajčovič nám citeľne chýba, keby hral v Rumunsku, tak vie ubrániť tri – päť bodov a sám vie rovnaký počet bodov dať. Boli by sme na desiatich bodoch a situácia by bola možno iná. Šimon patril v minulej sezóne k oporám Levíc, myslím si, že to dokazoval aj tu v príprave. Žiaľ, to zranenie je také, že nemôže hrať,“ zamyslel sa Torda.

Oproti prvému kolu predkvalifikácie, v ktorom naši basketbalisti uhrali len jedno víťazstvo, sú teraz v hre až do záverečného duelu. Navyše sa môžu spoľahnúť na podporu fanúšikov, ktorí ich v hojnom počte podporovali už pri domácom stretnutí s Cyprom. „Som tu štyri roky a na Cypre sme v podstate vyhrali prvý kvalifikačný zápas vonku. Už sa ukázala morálna sila družstva a tiež to, čo priniesol tréner Tabak do hry, že aj napriek sedembodovému hendikepu, sme sa nezlomili a hrali sme ďalej. Myslím si, že pre každého je veľkou školou spolupracovať s takýmito trénermi. Sme spolu sedem týždňov a čakali sme, že toto bude vrchol. Ideme sa o to pobiť, je to výzva hrať proti družstvám, ktoré by nás čakali v kvalifikácii,“ dodal na záver asistent trénera.

preview rumunsko 3

Predkvalifikácia ME 2021 – F-skupina:

Slovensko - Rumunsko

Eurovia aréna, Bratislava, streda 21. augusta o 18.00 h – štatistický prenos a video prenos

 

Nominácia Slovenska na zápas predkvalifikácie ME 2021 s Rumunskom (21. augusta o 18.00 h, Eurovia aréna/Bratislava):

rozohrávači: Dalibor Hlivák, Mário Ihring (obaja BK Inter Bratislava), Andre Jones (Szolnok Olaj KK/Maď.)

krídelníci: David Abrhám (BK Inter Bratislava), Richard Körner (egoé Basket Brno/ČR), Adam Antoni (BC Prievidza), Martin Bachan (BK Levickí Patrioti), Jaroslav Musil (BKM Lučenec)

pivoti: Michal Baťka, Michael Fusek (obaja BK Inter Bratislava), Viktor Juríček (BK Levickí Patrioti), Vladimír Brodziansky (Obradoiro CAB/Šp.)

realizačný tím: Žan Tabak – hlavný tréner, Peter Torda – asistent trénera, Alberto Blanco Vila - asistent trénera, Jakub Chudý – kondičný tréner, Juraj Sluka – fyzioterapeut, Richard Demovič – lekár, Miroslav Páleník – vedúci družstva

 

Tabuľka F-skupiny:

1. Rumunsko     3 3 0 259:201 6

2. SLOVENSKO  3 2 1 218:224 5

3. Cyprus          4 0 4 272:324 4

Foto: Lukáš Droppan