• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

S Lukasom Milnerom sa spája zaujímavý basketbalový a životný príbeh. Na palubovkách patrí k oporám Prievidze, no mimo nej sa snaží pomáhať komunite. V rozhovore sa dozviete, prečo rozdáva lekcie angličtiny, učí posunkovú reč a tiež ako vníma splnenie sna, ktorým bolo hrať basketbal na profesionálnej úrovni.

Stále len 23-ročný mladík sa ešte pred príchodom do Prievidze rozohral v austrálskom Perthe, kde už naznačil potenciál, ktorý sa v Prievidzi naplno preukázal. „Jednoducho milujem profesionálny basketbal. Môžem sa ním živiť a užívať si život bez vedľajších vplyvov, ako sú domáce úlohy alebo ďalšie veci. Nič viac som si nemohol priať. Perthu ďakujem za príležitosť, ktorú mi počas leta dali. Prvýkrát som opustil rodnú krajinu, mohol som si začať užívať basketbal. Zaujímavé je, že som s Prievidzou podpísal kontrakt ešte pred tým, ako som šiel do Austrálie. Po absolvovaní univerzity nebol o mňa veľký záujem, takže nájsť správne miesto bolo náročné, ale po rozhovore s trénerom Jankovičom som vedel, že Prievidza bude správna adresa,“ načrtol Milner svoje dojmy z prvej profesionálnej sezóny.

Prievidza bola pre amerického pivota nielen veľká životná, ale aj basketbalová zmena. Zrazu sa družstvo vo veľkej miere spolieha na jeho výkony a samotný hráč ich so železnou pravidelnosťou dodáva. Do marca vstupuje s priemerom približne 12 bodov a 8 doskokov na zápas, pri čom má vysokú efektivitu streľby za dva body.

 IMG 0385

„Užívam si to a teší ma rola, ktorú mi tréner dal. Ako hráč cítim voľnosť, hrať na viacerých postoch je pre mňa niečo nové, čiže som tomu musel prispôsobiť aj hru. Táto zmena mi dala nový život do mojej lásky k hre. Vždy som si z pohľadu výkonov veril, nechcem, aby to vyznelo arogantne, ale očakával som takéto niečo. Samozrejme, nie som spokojný a ešte sa chcem výrazne zlepšiť. Každý deň sa snažím viac, ako tomu bolo deň dozadu,“ zhodnotil svoje doterajšie výkony hráč Prievidze.

Milner nie je zaujímavý len svojimi kvalitnými výkonmi na palubovke, ale aj mimo nej. Rád odovzdáva svoje skúsenosti miestnej komunite, na jeho instagramovom profile bolo možné vidieť, ako pripravuje halušky, či rozdáva lekcie anglického jazyku v kaviarni. „Som veľmi komunitne orientovaná osoba. Vytváram si takú celosvetovú rodinu. Som rád, že môžem povedať, že v Prievidzi som stretol úžasných ľudí, ktorí do nej už teraz patria. Rád skúšam tiež možnosti, ktorá ponúka miestna kultúra. Halušky som si obľúbil. Čo sa týka mojich lekcií anglického jazyka, tak tie vznikli náhodne. Do kaviarne Jedna báseň som prišiel s mojimi rodičmi a následne som sa stal pravidelným návštevníkom. Majiteľka Svetlana Čertíková ma oslovila s ponukou, či nechcem pomôcť rozdávať lekcie a ja som sa rozhodol prijať túto výzvu. Musím povedať, že nie som úplne najlepší učiteľ, ale je to hlavne o tom, aby si ľudia mohli trénovať bežnú konverzáciu,“ prezradil samotný hráč zaujímavé detaily zo svojho mimopalubovkového života.

DSC 5505 

Mimo týchto aktivít je bežnou súčasťou Milnerovho života znalosť posunkovej reči. Za týmto je zaujímavý životný príbeh, obaja jeho rodičia sú stopercentne hluchí od detstva. „Mojim prvým jazykom bola americká znaková reč vzhľadom na tieto okolnosti. Teraz môžem vďaka basketbalu cestovať po svete a som rád, keď mám možnosť spoznávať miestnu komunitu nepočujúcich. V Prievidzi sa taká nachádza a naučil som sa aj slovenskú znakovú reč. Na mojom instagrame je napríklad možné vidieť rozdiel,“ rozhovoril sa na túto tému 23-ročný basketbalista.

Milner a jeho starší bratia pri tom normálne počujú, čo teda malo vplyv na jeho fungovanie pri dospievaní. „Bola z toho odlišná dynamika v rodine. Starší bratia mi v tomto smere pomohli. Chcem povedať všetkým, že neexistujú limity a komunikovať vieme. Možno je to trochu odlišné, ale funguje to. Verím, že sú na mňa hrdí. Ja som hrdým členom tejto komunity a snažím sa ju čo najlepšie reprezentovať,“ prezradil hráč Prievidze zámorským médiám v minulosti. Obaja rodičia učili na škole pre hluchonemých v Kansase.

 IMG 0881

Milnerovi rodičia sú nesmierne radi, že sa jeho synovi podarilo splniť sen o profesionálnej kariére. „Milujú to a podporujú ma v tom, aby som šiel za svojimi snami. Bol som šťastný, že ma prišli pozrieť do Prievidze. Užili si miestnych ľudí a samotné mesto. Oveľa viac sa teraz tešia z toho, že ma môžu navštíviť kdekoľvek, kde budem hrať. Čo sa týka mojich cieľov, chcem hrať na najvyššej možnej úrovni,“ dodal na záver Milner.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák