• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Tomas Zdanavičius sa opäť po takmer roku obliekol do žlto-čiernych farieb Interu Bratislava. Jedna z minuloročných hviezd súťaže neváhala s návratom, aby pomohla klubu v rozhodujúcej fáze sezóny. V rozhovore prezradil detaily svojho zranenia, nečakaného konca v Brne a tiež dojmy z prvého zápasu na Pasienkoch.

Bývalý mládežnícky reprezentant Litvy síce posilnil Inter v závere prestupového obdobia, ale na jeho debut sa čakalo takmer ďalší mesiac. Napokon k nemu prišlo pred domácimi fanúšikmi, v zápase 33. kola s Levicami. S rovnakým číslom ako vo svojej prvej sezóne, odohral necelých 21 minút, počas ktorých si do štatistík zapísal 7 bodov a 9 doskokov.

„Atmosféra bola úžasná. Predchádzajúcu sezónu a polovicu aktuálneho ročníka sa hralo v športovej hale na Vietnamskej. Táto nová hala je skvelá. Tréningy sú jedna vec, ale keď sa to zaplní fanúšikmi, tak je to úplne odlišné. Z tohto pohľadu to bola skvelá skúsenosť pre mňa. Z môjho pohľadu, súťažný zápas som nehral viac ako dva mesiace, takže som vedel, že to nebude jednoduché. K tomu sme hrali proti najlepšiemu tímu v lige, čiže ani to mi premiéru veľmi neuľahčilo. Ale keď máte za sebou duel s majstrom, tak to už bude len jednoduchšie (smiech). Dostávam sa do formy, tvrdo som pracoval, potrebujem možno ešte jeden zápas, aby som bol pripravený,“ povedal Zdanavičius v pozápasovom rozhovore.

Výborný rok v Niké SBL mu počas leta priniesol kontrakt v neďalekom Česku, kde bol do začiatku februára súčasťou Brna. Klub vtedy informoval, že 27-ročného basketbalistu trápili dlhšiu dobu problémy s trieslami. „Klub ako taký je na vysokej úrovni. Realizačný tím, hráči, podmienky, všetko tam je skvelé. Generálny manažér akurát nemá žiadnu empatiu, to im veru nepomáha. Každým rokom sa zlepšujú, hrá sa tam dobre, ale jeden človek to tam celé kazí. Mal som pruh. Je to jednoduchá vec, keď ešte v deň zákroku idete domov. Generálny manažér Brna sa rozhodol, že bezdôvodne ma vyhodí z tímu a nedá mi moje peniaze. Takto asi vyzerá jeho správanie ku hráčom. Aj keď som mu hovoril, že po 4 týždňoch budem opäť 100-percentný, čo bolo možné vidieť aj teraz, že som späť a zdravý, tak sa rozhodol tak, ako sa rozhodol. Toto je smutná časť života basketbalistu. Som veľmi rád, že Inter ma opäť angažoval a potvrdzuje, že je ako rodina, ktorá sa o teba postará v ťažkej situácii. Myslím si, že aj ja pomôžem Interu v zostávajúcej časti sezóny,“ poskytol svoj pohľad na celú záležitosť s Brnom samotný hráč.

IMG 3510

A práve z tejto situácie sa zrodil záujem „žlto-čiernych“, aj keď už mali primárne uzatvorený káder na rozhodujúcu časť sezóny. „Keď som bol v tejto ťažkej situácii, tak som trénerovi Danilovi Rakočevičovi povedal, čo sa stalo. Nehľadali vtedy hráča, ale keď som sa dával do poriadku, tak sa mi ozval generálny manažér Michal Ondruš a opýtal sa ma, či je možnosť návratu. Nebolo veľmi nad čím rozmýšľať, len som sa opýtal, že kedy ma potrebujete. Zbalil som sa a prvým lietadlom som prišiel,“ vyjadril sa Zdanavičius.

Strelecky a herne to zatiaľ nebolo podľa predstáv, ale vyššie spomenuté čísla naznačujú, že v najbližšom období to môže byť starý známy Zdanavičius, ktorý bol postrachom súperových obrán. „Som už v poriadku, akurát musím spoznať chalanov, keďže oni už sú spolu zohraní. Som nová tvár v tíme, čiže som v pozícii, že je potrebné sa prispôsobiť veciam. Musím sa naučiť, ako hrať tak, ako tréner vyžaduje. Neočakávam a nechcem, aby sa družstvo prispôsobovalo mne. Urobím to ja, tvrdou prácou a verím, že sa na konci sezóny si budeme môcť povedať, že sme urobili dobrú robotu,“ zamyslel sa hráč Interu.

IMG 3589

Zahraničné podkošové trio Ozren Pavlovič, Gojko Sudžum a Tomas Zdanavičius vzbudzuje rešpekt, a keď všetko zapadne do seba, tak z Interu pokojne môže byť „čierny kôň“ play off. Samotný Litovec je však pripravený na akúkoľvek rolu, ktorú dostane od trénera Rakočeviča: „Rozumiem tomu, že nebudem hlavná tvár tímu v tejto sezóne. Verím, že naše ciele nie sú o individuálnych výkonoch, ale dosiahnuť niečo v play off. Ak to bude znamenať, že nebudem dávať žiadne body, ale budeme vyhrávať, tak budem túto rolu akceptovať. V predchádzajúcej sezóne som mal priemerne 20 bodov a 10 doskokov na zápas, ale v prvom kole play off sme prehrali s Levicami a ročník sa pre nás skončil. Takýto koniec ma netešil. Urobím všetko, aby sme vyhrávali, či je to dobrá robota v defenzíve alebo získavanie doskokov, budem akceptovať akékoľvek úlohy v tíme.“

Šancu skončiť čakanie na víťazstvo dostanú už najbližšiu sobotu, v 34. kole cestujú na palubovku Prievidze.

Foto: Vladimír Dorňák