• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Cesta slovenskej mužskej basketbalovej reprezentácie v C-skupine majstrovstiev Európy 2025 odštartuje pred vypredanými a zrekonštruovanými Pasienkami vo štvrtok 22. februára o 18.00 h duelom s Belgickom. Proti „levom“ si zverenci trénera Aramisa Nagliča veria, že v plnej sile a s podporou publika dosiahnu na prípadné veľmi kľúčové víťazstvo.

Žreb prisúdil Slovákom okrem Belgicka ešte Španielsko a Lotyšsko. Keďže severská krajina je jeden zo spoluorganizátorov budúcoročného európskeho šampionátu, tak sú v len dve, namiesto troch postupových vstupeniek. O to väčšia dôležitosť pripadá na februárové duely v „céčku“. „Toto okno sa dá považovať za kľúčové. Zápas s Belgickom nám dáva šancu, ak by sme ho vyhrali, že máme nádej. Ak by sme prehrali, tak to bude náročné a budete dúfať, že niekto zo súperov príde so slabším tímom. Ideme bojovať. Snívame o tom, že prejdeme cez skupinu. To by bolo niečo veľké a veľmi dobré. Sme v skupine smrti, kde nie sme určite favoriti, ale bez nejakého veľkého tlaku dúfam, že ukážeme to najlepšie, čo v nás je. Všetci sa chceme ukázať, že môžeme hrať proti takým tímom, ako sú Belgicko, Lotyšsko a Španielsko,“ povedal tréner Slovenska Aramis Naglič.

Dobrou správou pre reprezentačného kouča je fakt, že po dlhšom období má k dispozícii to najlepšie, čo aktuálna situácia umožňuje. Z európskych paluboviek sa mu hlásili všetky opory, vrátane navrátilca do národných farieb, Mária Ihringa: „Cítim sa dobre, s chalanmi sa už poznáme dlhšie, preto som sa na návrat tešil. Bolo mi ľúto, že som vynechal letnú predkvalifikáciu. Sledoval som každý zápas, bol som veľmi rád za chalanov, že to vyšlo. Myslím si, že je to veľmi dobrý krok pre slovenský basketbal. Toto je už poriadna kvalifikácia, všetkým tímom na tom záleží a prídu s tými najlepšími hráčmi, ktorých majú. My tu máme každého, kto tu môže byť, kvalita tu teda je.“

DSC 6161

Kvalifikačná misia, na ktorej konci by bola mohla byť vytúžená premiérová účasť medzi kontinentálnou elitou, štartuje proti dobre známemu súperovi. Slováci si zahrali s Belgickom pri vôbec prvej účasti v kvalifikácii na majstrovstvá sveta 2023, vtedy s „levmi“ prehrali 57:83 a 59:102. „Pozerali sme ich duely so Slovenskom, tiež na letnom turnaji v Turecku, ale tam bola mladšie družstvo. Belgicko príde so silným tímom. Nie je to síce súpiska z letnej predkvalifikácie o postup na olympijské hry, ale majú energiu a intenzitu vo svojej hre. Majú hráčov z kvalitných klubov, stačí spomenúť Obasohana, ktorý robil veľké problémy svoju fyzickosťou. My nemáme takú váhu na pozícii rozohrávačov. Hrajú tvrdo, intenzívne, nebude ľahké nájsť cestu do koša. Teraz sú tu hráči, ktorí fyzicky môžu odpovedať, takže musíme fungovať ako tím. Vieme, čo chceme robiť, čo môžeme od nich očakávať a pripravíme sa najlepšie, ako môžeme. Kľúčom bude trpezlivosť v útoku, kontrola doskoku, defenzívna tranzícia, odpovedať na intenzitu a fyzickosť Belgicka,“ vyhlásil Naglič.

Belgicko je pravidelným účastníkom majstrovstiev Európy, naposledy obsadilo v roku 2022 14. miesto, keď dokázalo prejsť cez skupinovú fázu, aby následne v osemfinále prehralo so Slovinskom. Týmto umiestnením zároveň dostalo šancu zabojovať v predkvalifikácii o účasť na tohtoročných olympijských hrách, ale v náročnej skupine neuhrali ani jedno víťazstvo. „Belgicko hrá veľmi agresívne, 40 minút hrajú tvrdú hru a majú kvalitu na poste rozohrávača. My sme už dlhšie pokope, takže naša chémia sa zlepšuje a je na dobrej úrovni. Veríme si pred zápasmi,“ uviedol Ihring.

DSC 6109

Na ceste za víťazstvom ich bude ťahať najvyššia návšteva na basketbale za posledné roky. Už v utorok hlásili vypredané, takže v Národnom basketbalovom centre uvidíme približne 3200 divákov. „Vždy je lepšie hrať pred plnou halou. Teším sa a radujem sa z toho, že môžeme zaplniť Pasienky slovenským basketbalom,“ prezradil tréner Slovákov. Veľmi podobne to vidí aj Ihring: „Veľmi sa teším na zrekonštruovanú halu a na atmosféru. Verím, že nás budú podporovať a budú našim šiestym hráčom. Ďakujeme všetkým, ktorí prídu.“

Kvalifikácia ME 2025 sa odohrá systémom doma-vonku vo februári 2024, novembri 2024 a februári 2025. Na programe budú vždy dve stretnutia. Postup na záverečný turnaj si vybojujú zo 4-členných skupín tri najvyššie postavené tímy. Výnimkou budú skupiny, v ktorých sa nachádza spoluorganizátor ME 2025, z nich pôjdu ďalej len dvaja najlepší. Majstrovstvá Európy sa v roku 2025 (27. augusta – 14. septembra) uskutočnia vo fínskom Tampere, cyperskom Limassole, lotyšskej Rige a poľských Katoviciach.

Aktuálne sa v Bratislave pripravuje 15 hráčov, realizačný tím vyberie na zápas dvanástku.

DSC 5045

Širšia nominácia Slovenska na zápasy kvalifikácie majstrovstiev Európy s Belgickom (22. februára o 18.00 h, Bratislava) a Lotyšskom (25. februára o 16.05 h, Riga):

hráči: Matej Majerčák (NH Ostrava/ČR), Dalibor Hlivák, Michael Fusek (obaja Spišskí Rytieri), Samuel Volárik, Juraj Páleník (obaja BC Komárno), Jakub Mokráň (BK Opava/ČR), Matej Siládi (BKM Lučenec), Milan Szabó (Inter Bratislava), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Marek Doležaj (Keflavík IF/Isl.), Andre Jones (Dinamo Bukurešť/Rum.), Mário Ihring (Atomerőmű SE Paks/Maď.), Šimon Krajčovič (JobStairs GIESSEN 46ers/Nem.), Timotej Malovec (KK Mega MIS Belehrad/Srb.), Tomáš Pavelka (BC Šiauliai/Lit.)

realizačný tím: Aramis Naglič - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy, Zlatko Jovanovič - asistenti trénera, Michal Ondruš - generálny manažér, Miroslav Páleník – tímový manažér, Enriko Smák - kondičný tréner, Juraj Sluka – fyzioterapeut, Richard Demovič – lekár

 

Program C-skupiny kvalifikácie ME 2025 vo februári 2024:

štvrtok 22. februára

18.00 h (Bratislava): Slovensko – Belgicko - štatistický prenos, video prenos: RTVS: Šport

20.00 h (Zaragoza): Španielsko – Lotyšsko

nedeľa 25. februára

16.05 h (Riga): Lotyšsko – Slovensko

17.30 h (Charleroi): Belgicko - Španielsko

Foto: Lukáš Droppan