• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pre Iskru Svit bola sezóna 2022/2023 jednou z najúspešnejších za posledné desaťročie. Zisk Slovenského pohára, druhé miesto po základnej časti, už tomu chýbala len ligová medaila. Pod Tatrami omladili kolektív, priviedli slovenského trénera – Lukáša Vargu, ale nič to nemení na tom, že by v Niké SBL chceli opäť miešať kartami.

Dokonalá trefa pri legionároch (všetci už majú angažmán na sezónu 2023/2024), atraktívny a útočný basketbal, to boli všetko parametre, ktoré doviedli „medvede“ k vyššie spomenutým métam. To všetko pod taktovkou skúseného Olega Meleščenka. Jednou z hlavných udalostí po sezóne bola pre mnohých prekvapujúca výmena na pozícii hlavného trénera, taktovky nad Iskrou sa ujal Slovák Lukáš Varga.

„Prvýkrát budem trénovať na Slovensku. Ligu som však vždy sledoval, aby som si to vedel porovnávať a mal prehľad o hráčoch. Som vďačný za túto možnosť a dôveru, ktorú som dostal od vedenia klubu. Cítim, že mám okolo seba skvelých ľudí so správnymi hodnotami. Bez tohto by bola moja robota veľmi ťažká a nevedel by som si ju tak užívať,“ prezradil na úvod nový tréner Svitu.

Pre mnohých ide o neznáme meno vzhľadom na jeho národnosť, ale Varga dokázal s dánskym Horsensom byť dvakrát v ligovom finále, štyrikrát si zahrať o Dánsky pohár a v jednom prípade získať majstrovský titul. Aj jemu je však jasné, že prebrať taktovku po Meleščenkovi a nadviazať na úspechy z predchádzajúceho ročníka nebude ľahké.

varga trener svit

„Klub mal veľmi úspešnú sezónu a mám veľký rešpekt voči trénerovi Olegovi Meleščenkovi za to, akú fantastickú robotu odviedol s tímom. Fanúšikovia vo Svite majú veľký zápal a za tie roky si vybudovali reputáciu, že hosťujúci tím to má vždy náročné. Prirodzene, očakávania budú vysoké, ale nebudem sa skrývať za tento tlak. V basketbale je potrebné byť za to vďačný, pretože bez toho by neboli úspechy. Čo je najdôležitejšie, treba sa koncentrovať na dennodennú robotu a investovať do nej. Som zástancom toho, že ak do toho dáte všetko, tak sklamanie nepríde,“ uviedol Varga.

Hráčskych zmien bolo trochu viac, okrem legionárov neuvidíme v drese Iskry ani Stanislava Baldovského, či Adama Mončeka. Klubu sa však podarilo získať Róberta Rožánka, spolu s vlastnými odchovancami by tak tento rok mal byť väčší priestor pre Slovákov. „Nateraz sme kompletní, ale v basketbale môže prísť prirodzene k zmenám. Som spokojný, čo hráči ukazujú. Slováci majú dobré pracovné návyky a chcú sa zlepšovať. Legionári splnili očakávania, majú dobrý charakter a dobre sa adaptovali na nové prostredie. Budeme mať asi najmladší tím v lige, čo môže byť našou výhodou. Určite nám budú chýbať skúsenosti, ale ak družstvo bude disciplinované a naučí sa hrať kolektívne, tak môžeme byť veľmi nebezpeční. Bude potrebná trpezlivosť, keďže sme v podstate nové družstvo,“ prezradil kormidelník Iskry.

DSC 88

Z týchto slov je jasné, že domáci hráči by mali mať významnejšiu rolu v zápasoch: „Som veľký fanúšik a podporovateľ mladíkov v tomto klube. Dali do toho veľa úsilia a mojou snahou je, aby všetci mali svoju úlohu v tíme. Niektorí sú viac pripravení, ale každý dostane šancu na rozvoj a pomoc tomuto tímu.“

V novom ročníku tak možno očakávať rozhodne iný Svit, ako tomu bolo v sezóne 2022/2023. Na čo to bude stačiť, to ukážu samotné zápasy. „Mojou víziou je, že tento tím sa nikdy nevzdá, bude brániť, hrať agresívny basketbal a do konca bude bojovať. Ambíciou je vyhrať vždy najbližšie stretnutie. Vždy pôjdeme od zápasu k zápasu, mienime počas sezóny pracovať na sebe a uvidíme, kam nás to dovedie. Mojim cieľom je neustály progres,“ uzatvoril Varga.

DSC 95

Aktuálna súpiska Iskry Svit:

Prišli: Lukáš Varga (hlavný tréner, Horsens IC - Dánsko), Nikola Maslarevič (asistent trénera, BKM Svit), Julius Brown (West Texas A&M University - USA), Dajour Dickens (Hampton University - USA), Peter Kalthoff (Hillsdale College - USA), Bryson Mozone (Georgetown University - USA), Róbert Rožánek (SK Slavia Praha - ČR)

Zostali: Daniel Blaško, Samuel Čmil, Dávid Harabin, Dominik Kester, Jakub Matulík, Július Matušek, Šimon Turza

 

Aktuálny program prípravných zápasov Iskry Svit pred sezónou 2023/2024:

1. – 2. septembra: Medzinárodný turnaj v Spišskej Novej Vsi (Spišskí Rytieri, Iskra Svit, GTK Gliwice/Poľ., DEAC Debrecín (Maď.)

9. septembra: BKM Lučenec – Iskra Svit

14. – 16. septembra: Medzinárodný turnaj vo Svite (Iskra Svit, Inter Bratislava, BK Opava/ČR, BK IMMOunited Dukes/Rak.)

Foto: Daniel Faix, Facebook