• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Len 6 hráčov sa z americkej školy Hillsdale College dostalo k profesionálnemu angažmánu, do tejto skupiny sa zaradil Peter Kalthoff podpisom kontraktu s Iskrou Svit. Pivot „medveďov“ v rozhovore opisuje, čo pre neho tento fakt znamená, ako hodnotí doterajšie výkony a čas pod Tatrami.

24-ročný Američan sa vydal na neľahkú cestu, ktorá ale môže do budúcna priniesť veľké veci. Mohli by sme spomenúť veľké množstvo hráčov, ktorí sa práve zo slovenskej Niké SBL odpichli k angažmánom v najlepších ligách Európy. Aj Kalthoff dúfa, že k niečomu podobnému v jeho kariére príde.

„Je pocta byť a pracovať na Slovensku. Je to úžasný pocit hrať basketbal a zarábať ním peniaze. Len hŕstka ľudí na svete má takúto možnosť, takže sa z toho snažím vyťažiť čo najviac. Môj univerzitný program a tréneri v ňom ma pripravovali na takýto typ basketbalu. Bez Hillsdale College by som tu nebol a nemal žiaden úspech. Tréneri ma naučili mnoho vecí, ale asi najdôležitejšou lekciou bolo, že čo znamená mať rolu a byť súčasťou víťazného tímu,“ povedal hráč Svitu na úvod zaujímavú myšlienku.

Podtatranský klub je už dlhodobo známy tým, že dáva možnosť prvého kroku v profesionálnych kariérach hráčov. Táto formulka platí aj na Kalthoffa, v drese „medveďov“ sa veľmi rýchlo etabloval do tímu a zžil sa s očakávaniami, ktoré sú na neho kladené. A vôbec mu pri tom nevadí, či začína zápas, alebo do neho naskakuje z lavičky.

IMG 0749

„Dôverujem a rešpektujem môjho trénera, jeho víziu. Mojou úlohou ako hráča je plniť zápasový plán a víziu, ktorú pre toto družstvo má. Vždy je priestor predčiť očakávania a hrať lepšie, ako je jeho očakávania rola, keď je na to príležitosť. Postavenie hráča v družstve sa môže mierne meniť, aby sa pomohlo špecifickému zápasovému plánu, ale to nič nemení na hodnote a význame hráča. Snažím sa hrať konzistentne a adaptovať sa, aby som tímu pomáhal k úspechom, pretože toto je cesta, ako sa dá pomôcť akémukoľvek kolektívu,“ myslí si Kalthoff.

Číselne sa mu darí napĺňať tieto slová, na začiatku decembra mal priemer 13,1 bodu, 6,8 doskoku, 1,5 zisku a 1,1 bloku na zápas. Pomáha tak k tomu, aby sa Svit prebojoval na Česko-slovenský pohár. Navyše a to je zaujímavosť, je nebezpečným strelcom za tri body. V tejto štatistike má 35-percentnú úspešnosť.

„Trojbodovú streľbu vnímam ako jednu zo svojich silných stránok. Čo sa týka mojich výkonov, tak tie hodnotím na základe tímových úspechov a ako dobre k ním prispejem. Tieto dve veci nie sú v priamom vzťahu, ale to, že to mám na mysli, mi pomáha. Viem, že môjmu tímu viem dať oveľa viac a hrať tak na ešte vyššej úrovni,“ vyhlásila podkošová opora Iskry.

DSC 4403

Ako sme uviedli v úvode, basketbalový program Hillsdale College vyprodukoval doteraz len 6 profesionálnych basketbalistov. Do tejto úzkej skupiny sa teraz pridal Kalthoff a potvrdzuje tým zaujímavý trend, že čoraz viac líg začína objavovať hráčov v druhej divízii NCAA.

„Bola by to pocta, keby môžem byť vzorom pre svoju univerzitu. Hillsdale College poskytuje excelentné vzdelanie, a tak športovci môžu byť úspešní v mnohých oblastiach života. Možno z tohto dôvodu je tak nízke číslo profesionálov. Mnohí majú možnosť vydať sa touto cestou, ale rozhodnú sa inak,“ myslí si Kalthoff.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák