• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pre fanúšika Niké SBL išlo o neznáme meno, keď prišlo k oznámeniu nového trénera Iskry Svit. Lukáš Varga je Slovák a práve v tomto klube strávil svoju kratšiu časť hráčskej kariéry. V rozhovore prezradil, prečo nebol väčšinu času na Slovensku, čo ho zaviedlo k trénerstvu a prečo si vybral práve Svit.

Aj napriek tomu, že v podstate celý svoj život strávil v zahraničí, tak na svoju rodnú krajinu a reč nezabudol. „Ja som v podstate Slovák, narodil som sa v Ružomberku, ale v mladom veku sme sa s rodinou odsťahovali do Nemecka a odvtedy som žil v zahraničí. Keď ako Slovák žijete v zahraničí po väčšinu času, tak sa vytratíte z radaru. Vždy som sledoval slovenskú ligu, zaujímala ma. Polovicu sezóny, v roku 2005, som tu odohral ako hráč Svitu. Neviem, prečo tak málo ľudí o mne vedelo (úsmev),“ uviedol na úvod kouč Svitu.

Veľmi rýchlo mal jasno v tom, ako sa jeho život pod deravými košmi bude uberať. „Vždy som išiel za rodinou. V Nemecku som začal s hráčskou kariérou, nasledovali Spojené štáty americké, kde som na univerzite dozrieval ako človek. Keď som zbadal v 18 rokoch, že nebudem mať dva metre a hrať v NBA, tak som sa čoraz viac začal venovať trénerskej strane basketbalu. Pripravoval som na ďalšiu časť života. Asi trikrát som prechádzal z fungovania ako hráč, na to tréner a naopak, až kým som definitívne prestal hrať. Prvýkrát to bolo v roku 2009, po univerzite som pracoval v štruktúrach univerzity North Carolina of Charlotte. Potom ma kontaktovali ešte agenti, aby som sa vrátil a ja som chcel využiť svoje schopnosti, pretože ešte som vedel hrať na dobrej úrovni. Ďalší 'posledný rok' prišiel v roku 2013, keď som prišiel do nemeckého Ludwigsburgu. Ešte som sa raz vrátil ako hráč, do Horsensu, kde bola šanca na titul. Dopadlo to vtedy úspešne a s pokojom som to mohol zanechať ako hráč,“ zaspomínal Varga na svoju minulosť.

DSC 3473

Momentálne 38-ročný tréner odsedel v podstate celú svoju doterajšiu kariéru v Dánsku, kde sa mu podarilo získať majstrovský titul a trikrát sa predstaviť vo finále. Počas tohto obdobia tiež naberal skúsenosti. „Spájal som sa s ľuďmi, ktorý sa chcú vydať podobnou cestou. Absolvoval som mnoho trénerských kliník, sám som sa vzdelával. Basketbal bol v mojom živote odjakživa. Keď som bol mladý, tak som si povedal, že do konca života sa chcem venovať basketbalu. Keď sa tým budem vedieť žiť, o to lepšie (úsmev),“ poodhalil viac zo svojho príbehu tréner Iskry.

V lete napokon prikývol na ponuku klubu, s ktorým je úzko spätý. „Po 33 rokoch som späť na Slovensku, je to moja prvá sezóna. Som veľmi vďačný, že môžem byť súčasťou Iskry Svit a tímu, ktorý mám k dispozícii. Vždy som si chcel vyskúšať Niké SBL. Chcem priniesť niečo pozitívne, aj mladým hráčom. Vo Svite sú dobrí ľudia, teší ma to tu a je pre mňa dôležité mať okolo seba dobrých ľudí. Plus sa mi páčia Tatry,“ povedal Varga.

DSC 3519

S „medveďmi“ mal výborný vstup do sezóny 2023/2024, po prvej polovici základnej časti je jasné, že ju skončí v hornej polovici tabuľky a tiež to, že vo februári uvidíme Iskru Svit na Česko-slovenskom pohári v Prahe. Zaujímavosťou ale je, že počas svojho krátkeho hráčskeho pôsobenia pod Tatrami sa Varga stretol v tíme s hráčmi, ktorí sa tiež vydali na trénerskú kariéru: „V tom tíme, keď som hral vo Svite (2005), tak sa štyria venujeme trénerstvu. Maroš Kováčik, Juraj Suja, Lukáš Varga a zdá sa mi, že Michal Madzin bol súčasťou tohto tímu.“

Foto: Lukáš Droppan