• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V lete to bol objav v rámci slovenských hráčov. Milan Szabó dostal premiérovo príležitosť na seba navliecť reprezentačné farby a k tomu si vyslúžil kontrakt v Interi Bratislava. Pivot „žlto-čiernych“ vlastne zažíva prvú profesionálnu sezónu a aktuálne je súčasťou 15-členného výberu pred štartom do kvalifikácie majstrovstiev Európy 2025. V rozhovore sa dočítate viac o jeho americkej ceste a príchode do Niké SBL.

Szabó odišiel vo veľmi mladom veku zo Slovenska a v podstate väčšine ľudí zmizol z radaru. Aj preto bolo pre mnohých prekvapením, keď pred sezónou oznámilo jeho angažovanie vedenie bratislavského klubu. „Po 7 rokoch v zahraničí, z ktorých som bol 5 rokov za oceánom, som sa chcel vrátiť bližšie k domovu. Som rád, že po dlhej dobe môžem tráviť čas s rodinou a byť späť v krajine, ktorá mi je najbližšia. Po trénerských zmenách v Leviciach mi prišiel návrh (pozn. v roku 2016) presunúť sa do Prostějova. V tej dobe tam pôsobil skúsený tréner Peter Bálint a v tú istú sezónu sa tam so mnou presunul Andrej Červenka, ktorý ma trénoval v Leviciach. Juniorská liga vtedy na mňa pôsobila kvalitnejšie. V lige bolo viac tímov a Prostějov mal k tomu aj druholigové mužstvo, kde hrali skúsenejší hráči. Ďalším faktorom bola škola, v ktorej som mohol mať individuálny plán a venovať sa trochu viac basketbalu. Celkovo ma prostredie Prostějova zaujalo a preto som neváhal sa presťahovať k susedom,“ objasňuje Szabó svoje basketbalové začiatky.

Výkonmi v mládežníckych reprezentáciách Slovenska na B-kategórii majstrovstiev Európy rástol a v roku 2018 odštartoval svoju americkú etapu. „V poslednom ročníku strednej školy som už nemohol hrať juniorskú súťaž a v prvoligovom Olomoucku som veľa minút nedostával. Mal som pocit, že sa takto basketbalovo neposuniem a začal som hľadať vhodné miesto, kde by som mohol pokračovať. Začal som uvažovať o Amerike, nielen kvôli basketbalu, ale aj vzdelaniu, ktoré v Amerike idú ruka v ruke. Po trénerských kontaktoch sme rozposlali moje video highlightov a spätne sa mi ozvalo niekoľko škôl. Cochise College, vedená Jerrym Carillom, ktorý je na škole už 27 rokov ako hlavný tréner, bol program, ktorý ma ihneď zaujal. Malá univerzita v Arizone s kvalitným a stabilným programom sa mi pozdávala ako ďalší krok pre môj rozvoj najlepšia,“ nechal nazrieť na tohto procesu reprezentant Slovenska.

IMG 1023

Cochise College patrí do úrovne JUCO, čo sú dvojročné školy. Z nich sa obvykle kvalitnejší hráči presúvajú do vyššej úrovne, ako aj v prípade 25-ročného pivota. Na tri sezóny sa stal členom „patriotov“ na univerzite Texas at Tyler. „Po dvoch rokoch v Arizone sa mi trochu skomplikoval život, nakoľko pred play off prišiel Covid a ja som sa zasekol na leto v Amerike. Výber ďalšej školy bol veľmi náročný, keďže nikto nevedel, ako sa situácia bude vyvíjať a či sa basketbal ďalšiu sezónu vôbec hrať bude. Žiadnu zo škôl som nemohol navštíviť a preto som bol nútený riešiť ponuky cez videohovory a správy. Pri mojom rozhodovaní som mal na stole ponuky zo škôl z divízií 1 a 2, no napokon som sa rozhodol pre tím z druhej divízie, ktorý viedol tréner Wilson. Zaujal ma svojím prejavom, cieľmi, vášňou pre basketbal a jeho skúsenosťami. UT Tyler je v Lone Star konferencii, z ktorej ide pravidelne 4-6 tímov do March Madness divízie 2,“ povedal Szabó k svojmu americkému transferu.

Posledný rok už končil ako člen základnej zostavy a postupne si vypracoval aj streľbu za tri body, čo je na jeho poste vždy cenná zbraň. „Tých 5 rokov v Amerike mi dalo veľa po basketbalovej, ale aj osobnej stránke. Hlavne som mal možnosť si dokončiť náročný titul popri basketbale, čo by v Európe až tak ľahko asi nešlo. Som vďačný za kamarátske a trénerské vzťahy, ktoré som nadobudol v Amerike, z ktorých musím vyzdvihnúť trénera Wilsona, ktorý mi svojimi skúsenosťami pomáhal nielen v basketbale, ale aj v súkromnom živote a spoluhráča Patricka Samouru z USK Praha, ktorý so mnou bol na obidvoch školách a do dnes udržiavame blízky kontakt,“ zhodnotil samotný hráč univerzitnú etapu svojej kariéry.

DSC 6130

Ešte pred naskočením medzi profesionálov prišla pozvánka do reprezentácie, s ktorou sa napokon radoval z postupu do „riadnej“ kvalifikácie majstrovstiev Európy 2025. Tréner Aramis Naglič sa nebál dať šancu nováčikovi, pri takmer 12 minútach na zápas atakoval priemerne hranicu 5 bodov. „Pozvánka do reprezentácie bola pre mňa príjemným prekvapením. Rok predtým som sa síce na poslednú chvíľu zúčastnil jedného kempu v lete, pred odletom späť do USA, ale žiadny zápas som nestihol odohrať. Pozvánka pre mňa znamenala veľa, nakoľko som mal šancu celé leto trénovať s kvalitným tímom, hrať proti skúseným pivotom a pomaly si znova zvykať na tempo európskeho basketbalu. Som rád, že som mohol byť súčasťou super partie, ktorej sa podarilo postúpiť do kvalifikácie,“ nešetril Szabó chválou.

Skok do súčasnosti, s Interom má za sebou člen slovenského národného tímu tri štvrtiny základnej časti. Streľba za tri body patrí stále k jeho zbraniam, k tomu si treba pripočítať priemer takmer 7 bodov a 6 doskokov na stretnutie. „V prvej polovici sezóny som mal niekoľko výpadkov kvôli zdravotným problémom, ktoré mi znemožnili trénovať. Pred sezónou som sa trápil s chorobou, tým pádom som neabsolvoval zopár kondičných a tímových tréningov, čo trochu znížilo moju sebaistotu v prvých zápasoch. Po približne prvej štvrtine sezóny prišlo vážnejšie zranenie členka, ktoré ma znovu vyradilo na pár týždňov a znovu som mal pocit, že musím začať odznova. Pred Vianocami som sa začal už cítiť oveľa lepšie, fyzicky aj psychicky a myslím, že sa to odzrkadlilo aj na ihrisku. Nerád hodnotím svoje výkony, hlavne po takomto začiatku, ale mám priestor zlepšovať sa a určite ho využijem. Na ihrisku sa cítim oveľa viac uvoľnený. Tímovo sa nám nie vždy podarilo dotiahnuť výsledok zápasu, ale myslím si, že momentálne hráme dobrý basketbal a aj napriek nie až tak priaznivému priebehu, si moju prvú profesionálnu sezónu užívam. Sme veľmi dobrý kolektív a máme potenciál ešte veľa ukázať,“ dodal na záver Szabó.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák