• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Tretí rok po sebe si basketbalisti Spišských Rytierov zahrajú v Alpsko-jadranskom pohári. Pri svojich doterajších účastiach sa im vždy podarilo postúpiť medzi štyri najlepšie tímy súťaže. Tento scenár by opäť radi zopakovali, už prvý zápas v A-skupine proti rakúskemu OSC Capital Bulls (streda 18. októbra o 19.00 h) môže naznačiť ich šance.

Alpsko-jadranský pohár 2023/2024 – 1. kolo A-skupiny (streda 18. októbra, 19.00 h):

OSC Capital Bulls – Spišskí Rytieri

Kde sledovať:

V ôsmom ročníku nadnárodnej súťaže uvidíme 11 tímov zo 7 krajín, Niké Slovenskú basketbalovú ligu reprezentuje víťaz základnej časti zo sezóny 2022/2023 a napokon držiteľ bronzu, Spišskí Rytieri. Klub si zahrá túto súťaž tretí rok po sebe, doterajším maximom je vždy účasť v semifinále. Benefity z Alpsko-jadranského pohára si prenášajú následne do ligových bojov.

„Po vlaňajšej fantastickej sezóne, keď sa Spišskí Rytieri dostali do Final Four, je pred nami nová výzva. Formát je trochu iný, kvalitnejšia liga a aj v skupine sú súperi s oveľa vyšším rozpočtom, ako máme my. Tešíme sa na túto výzvu, skúsime čo najlepšie reprezentovať náš klub a slovenskú ligu v medzinárodnej súťaži. Som toho názoru, aby sa liga posunula vyššie, tak by čo najviac klubov malo hrať medzinárodne súťaže. Verím tomu, že aj nášmu klubu to dáva iné benefity. Máme možnosť vidieť, ako sa to robí v iných krajinách a súťažiach, aby sme prípadne mohli niečo preniesť aj do nášho klubu. Hráme ťažké zápasy, vďaka ktorým môže tím rásť. Na vonkajších zápasoch sa hráči lepšie spoznávajú, takže sa môže vytvoriť dobrá tímová chémia,“ zamyslel sa tréner Spišiakov Teo Hojč.

Výhodou pre kolektív Rytierov a mnohých hráčov je skutočnosť, že vedia, čo ich čaká a aké výhody z toho pre družstvo môžu plynúť. „Tešíme sa, predsa len, je to iná skúsenosť, iné zápasy, trošku zmena od dobre známych súperov z našej ligy. Myslím si, že za posledné roky išla súťaž kvalitou hore. Postupne sa prihlasujú aj tímy z krajín, ktoré doteraz Alpsko-jadranský pohár nehrali. Zjavne je to pre nich atraktívne a vidia v tom význam,“ myslí si rozohrávač Dalibor Hlivák. 

DSC 6071

Žreb prisúdil Spišiakom do A-skupiny obhajcu víťaznej trofeje, poľskú Dabrowu Górniczu, z Česka Ústí nad Labem a nováčikom aktuálnej edície bude chorvátske Dinamo Záhreb. Svoju cestu súťažou ale odštartujú v rakúskom Kapfenbergu. „Jednoznačným favoritom celej skupiny a súťaže je Dabrowa Górnicza, výborne sa jej podarilo začať aj silnú poľskú ligu. Ťažká skupina, ale len ťažké zápasy nás posúvajú dopredu. Kapfenberg je už roky jedno z lepších rakúskych mužstiev, v nedávnej minulosti hrali Európsky pohár FIBA. Ich hru tvoria 4 Američania, plus skúsený Srb. Hrajú rýchlo, chcú využívať individuálne kvality svojich hráčov. Kľúčové bude to, ako my budeme robiť svoje veci. Sme v situácii, keď musíme dosť improvizovať, lebo nám chýbajú niektorí kľúčoví hráči. Dôležité bude tiež to, ako sa prispôsobíme inému basketbalu. Niektorí hráči budú hrať prvýkrát medzinárodnú súťaž. Posnažíme sa zastaviť ich kľúčových hráčov,“ vyjadril sa kouč Rytierov k súperom v skupine a k prvému zápasu.

„Býkom“ z Kapfenbergu sa pred niekoľkými dňami podarilo zdolať Viedeň Timberwolves (71:64) a najmä jednoznačne zdolať ambiciózny Graz (98:63), vďaka čomu si pred domácou konfrontáciou so slovenským tímom veria. „Kapfenberg je skladbou možno podobné družstvo ako naše, majú aj mladých a tiež skúsenejších hráčov. Očakávam aktívny basketbal na oboch stranách palubovky, doma budú hrať určite s veľkou energiou. My sa musíme sústrediť na seba, hrať našu hru, vyvarovať sa chybám a hrať čo najviac minút koncentrovane,“ uviedol Hlivák potenciálny recept na úspech.

DSC 5999

Rytieri sa naladili na Alpsko-jadranský pohár domácim úspechom s Nitrou (98:83), jediným otáznikom pred stredou je tak zdravotný stav družstva. Zo skupinovej fázy postupujú dva najlepšie tímy priamo do Final Four (15. – 17. marca 2024), čo zmena oproti predošlým ročníkom. „Skúsime sa čo najdlhšie udržať o čo najlepšie priečky v skupine. Bude ešte náročnejšie postúpiť zo skupiny, ako tomu bolo v minulosti. Do každého zápasu pôjdeme s cieľom prezentovať sa svojim basketbalom a nedať súperovi nič zadarmo,“ povedal na záver Hojč. 

DSC 6312

Program Spišských Rytierov v A-skupine Alpsko-jadranského pohára:
  • 18. októbra, 19.00 h: OSC Capital Bulls – Spišskí Rytieri
  • 1. novembra, 19.00 h: Spišskí Rytieri – MKS Dabrowa Górnicza
  • 14. novembra, 18.00 h: Spišskí Rytieri – Sluneta Ústí nad Labem
  • 22. novembra, 18.00 h: KK Dinamo Záhreb – Spišskí Rytieri
  • 6. decembra, 18.00 h: Spišskí Rytieri – OSC Capital Bulls
  • 13. decembra, 18.00 h: MKS Dabrowa Górnicza – Spišskí Rytieri
  • 24. januára 2024, 18.00 h: Sluneta Ústí nad Labem – Spišskí Rytieri
  • 7. februára 2024, 18.00 h: Spišskí Rytieri – KK Dinamo Záhreb

Foto: Lukáš Droppan