• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Niké SBL má za sebou 7 kôl, postupne sa tak tvorí okruh potenciálnych kandidátov na Peak MVP základnej časti 2023/2024. A pri tejto príležitosti vám predstavujeme našu ďalšiu novú rubriku, spolu so spolukomentátorom RTVS: Šport, Petrom Ivanovičom a ďalšími ľuďmi z basketbalového prostredia, budeme pravidelne sledovať a hodnotiť, kto má najbližšie k oceneniu. Na úvod je teda čas predstaviť si prvých kandidátov.

Poznámka: Hráči sú zoradení v abecednom poradí a pri mene sú štatistiky po 7. kole.

Jalen Adaway – Patrioti Levice – 15,3 bodu, 4,3 doskoku, 1,3 asistencie, 12,3 užitočnosť

Duchovič: Sen o NBA sa mu síce rozplynul, keď sa musel porúčať z G-League, ale o to viac šťastní môžu byť fanúšikovia Levíc. Áno, občas to vyzerá, ako keby išiel len na pol plynu alebo sa na palubovke hľadal, ale keď zapne svoj „zabijácky inštinkt“, tak pokojne môže aj sám rozhodnúť zápas, viď úvodný duel proti Spišským Rytierom. Fyzicky mimoriadne nadaný, s veľmi rýchlym prvým krokom a solídnymi skokanskými schopnosťami. Sebe a basketbalovému svetu má čo dokazovať, takže uvidíme, čo z neho bude v najbližšom období.

Tomas Balčiunas – MBK Baník Handlová – 15,0 bodu, 8,0 doskoku, 1,0 zisku, 16,4 užitočnosť

Duchovič: Litovská cesta je novým trendom Niké SBL posledných rokov a touto cestou sa rozhodli vydať aj na hornej Nitre. A po pár kolách možno skonštatovať, že neurobili zle. Balčiunas spĺňa to, čo je prízračné pre hráčov z tejto basketbalovej krajiny – herná inteligencia, cit pre správne rozhodnutia na oboch stranách palubovky a disciplína. Na podkošového hráča nemá výrazné výpadky a v tomto priestore vzbudzuje rešpekt.

DSC 6374 

Julius Brown – Iskra Svit – 20,0 bodu, 4,2 doskoku, 3,2 asistencie, 1,7 zisku, 20,5 užitočnosť

Duchovič: Pod Tatrami vedia dlhodobo vyberať správnych lídrov na rozohrávku, stačí za posledné roky spomenúť mená ako A.J. Walton, Tavon King, Isaiah Johnson, či Andrew Guillory. A aj pri Brownovi sa zatiaľ zdá, že to bola pre Svit trefa do čierneho. Tradične silný je najmä v hre 1 na 1, veľmi ťažko brániteľný pri nájazdoch do koša, keďže to obvykle končí úspešným pokusom, respektíve faulom. Čo rozhodne netreba opomenúť je, že 48-percentná úspešnosť za 3 body, ktorá robí z neho mimoriadne nebezpečnú ofenzívnu zbraň z diaľky. K tomu všetkému má presnú mušku z trestných hodov, takže klasický „all-rounder“, na ktorého má už Iskra patent.

Amit Ebo – BC Komárno – 18,8 bodu, 4,2 doskoku, 4,8 asistencie, 15,0 užitočnosť

Ivanovič: Nie často vidíme na slovenských palubovkách hrať hráčov z Izraela, odchovanec slávneho Maccabi Tel Aviv je ťahúňom v drese Komárna. Nielen štatistiky ho robia lídrom tímu, ale hlavne umná hra. Jeho prieniky ku košu sú „postrachom“ pre súperov, vie z nich skórovať, ak prichádza výpomoc, tak nezištne hľadá prihrávkou svojich spoluhráčov na obvode. Vie dať kôš prakticky z každej možnej pozície, nebojí sa vziať na seba zodpovednosť v ťažkých situáciách. Svoju „výšku“ nahrádza rýchlosťou, dravosťou na oboch stranách ihriska.

 54

Jordan Harris – MBK Baník Handlová – 22,2 bodu, 2,8 doskoku, 3,7 asistencie, 1,5 zisku, 19,2 užitočnosť

Ivanovič: Do Handlovej prišiel na pozíciu „combo guarda“ s veľmi dobrými číslami z kosovskej ligy. Potvrdzuje pozíciu lídra, ktorú si od neho „baníci“ sľubovali. Nevyniká výškou, no svojimi výkonmi. Môže alternovať na oboch rozohrávačských pozíciách, či už umnou prihrávkou, alebo finálnym zakončením. Veľkou prednosťou je jeho rýchly prvý krok pri prieniku, po ktorom sa mu naskytá viacero možností na skórovanie. Silný je v protiútokoch, kde dokáže zakončovať aj z ťažkých pozícií cez obrancu. Bojovnosť, ochota brániť a prirodzený inštinkt skórera, aj to sú charakteristiky, ktoré ho radia medzi momentálne najlepších hráčov ligy.

Lukas Milner – BC Prievidza – 14,7 bodu, 9,5 doskoku, 2,0 bloku, 19,8 užitočnosť

Duchovič: Výsledkovo to zatiaľ s Prievidzou nevyzerá podľa jej vlastných predstáv, no aj pri všetkých starostiach, ktoré trénerský nováčik Saša Jankovič má, sú tu aj pozitíva. Stačí spomenúť meno Lukas Milner. Ide o novodobú „päťku“, ktorá vie, kedy má vystreliť za tri body, kedy sa tlačiť pod kôš a kedy zastrašiť súpera. Samozrejme, netreba zabudnúť, že ide tiež o nováčika medzi profesionálmi, takže jeho výkony majú stále stúpajúcu tendenciu a možno práve on bude tým povestným x-faktorom, ktorý prinesie časom fanúšikom pozitívnejšie emócie.

 IMG 7087

Bryson Mozone – Iskra Svit – 17,2 bodu, 4,2 doskoku, 1,2 asistencie, 14,5 užitočnosť

Duchovič: Stávka na nováčikov v európskom basketbale vychádza „medveďom“ na výbornú, aktuálne je výsledkom 4-zápasová séria víťazstiev a najmä post lídra Niké SBL. Vďačiť za to môžu aj Brysonovi Mozonovi. Ako to už často v prípade Svitu býva, je to síce výškovo typická trojka, ale dokonale vie zastúpiť aj na ďalších postoch. Nesmierne pohyblivý, s dobrým pocitom pre správnu voľby strely, respektíve zisk doskoku. Taktiež sa opiera o dobrú úspešnosť – za 3 body takmer 40%, z čiary trestných hodov blízko k 90%.

Joshua Scott – MBK Baník Handlová – 14,5 bodu, 5,5 doskoku, 4,3 asistencie, 1,0 zisku, 15,2 užitočnosť

Duchovič: „Baníci“ sú najpríjemnejšie prekvapenie doterajšieho ročníka a aj zo začiatku majú najviditeľnejšie osobnosti na palubovke. Tretím do tejto partie je rozohrávač Scott, ktorý je v tomto smere zaujímavým zjavom. Nebojí sa totiž bojovať pod košom o doskoky, už dvakrát dosiahol v tejto štatistike dvojcifernú hodnotu. Keď je potrebné, tak rozdáva asistencie ako na bežiacom páse a v neposlednom rade, nebojí sa na seba prevziať zodpovednosť a rozhodnúť zápas, o čom by mohli napríklad hovoriť hráči Levíc.

DSC 5724

Daishon Smith – Spišskí Rytieri – 19,7 bodu, 4,0 doskoku, 3,2 asistencie, 1,2 zisku, 16,7 užitočnosť

Duchovič: Nálepku obávaného a produktívneho strelca dokonale vystihuje aj v drese Spišských Rytierov. Smith možno nie je takým „hlučným“ lídrom na palubovke, ale obrana musí pri každom jeho pohybe s loptou spozornieť. Berie na seba mnoho pokusov a aj napriek tomu si drží solídne čísla v tomto smere – 51% za 2 body, 37% za 3 body. Zatiaľ ani raz neskončil v lige s jednociferným nástrelom, čo svedčí o jeho všeobecných basketbalových kvalitách.

Aaron Wheeler – Patrioti Levice – 13,0 bodu, 8,3 doskoku, 2,7 asistencie, 1,0 zisku, 1,8 bloku, 17,8 užitočnosť

Ivanovič: Do Levíc prišiel ako posledný článok skladačky, svoje prvé účinkovanie v Európe mu zatiaľ vychádza. Svojimi štatistikami patrí medzi lídrov Patriotov a k tomu má 41-percentnú úspešnosť za 3 body. Na hráčov na pozícii 4 sa dnes kladú vysoké nároky, čo Aaron v doterajšom priebehu spĺňa. Je dôležitým článkom na oboch stranách ihriska, vie skórovať spoza perimetra, po prieniku do koša, či z pozície pivota. V obrane k tomu pridáva 1,8 bloku na zápas. Aj keď možno nie je najvýraznejšou postavou v tíme, svojimi výkonmi a v štatistikách „nevidenou“ robotou, patrí z môjho pohľadu k najlepším v lige na pozícii 4.

Foto: Lukáš Droppan, Ladislav Szibilla, Ľuboslav Kurinec