• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Je tu prvá možnosť na koniec niektorej zo štvrťfinálových sérií. Levice majú proti Lučencu výhodu domáceho prostredia, Spišskí Rytieri sa pokúsia využiť mečbal vo Svite. Prievidza si to s Interom rozdá o to, kto sa ujme vedenia a kto dostane toho druhého pod tlak.

Niké SBL 2023/2024 - 3. zápasy štvrťfinále play off (sobota 20. apríla):

BC Prievidza - Inter Bratislava (18.00 h)

/stav série - 1:1/

Pred zápasom: Séria Prievidze s Interom sa dočká ešte minimálne dvoch zápasov, to je už po strede isté. Zverenci trénera Sašu Jankoviča mali na Pasienkoch vynikajúci úvod, ale postupom času umožnili súperovi návrat do stretnutia, ktorý vyvrcholil v druhom polčase. V priebehu zopár minút sa totiž rozpadla herná koncepcia Prievidze a výsledkom bola prekvapivo hladká prehra - 66:92. Takže výsledkom je pred sobotou vyrovnaný stav a mierny tlak na strane druhého najlepšieho tímu po základnej časti. "Je dôležité myslieť na to, že skóre je vyrovnané a aj tento zápas začínajú oba tímy od 0 s čistým štítom. Musíme preto hrať tak dôrazne ako vieme, aby sme to dotiahli do víťazného konca," uviedol Lukas Milner. 

Inter rozdal rivalovi v domácom prostredí patričný úder a ukázal, prečo môže byť v play off "čiernym koňom". Tentoraz zvládol momenty, keď išlo do tuhého a možno ani sám nečakal, s akou hladkosťou napokon dovedie zápas do úspešného konca. To je veľké povzbudenie pre "žlto-čiernych" pred duelom na hornej Nitre, pretože očakávania budú najmä od Prievidze. Už ale prvá konfrontácia naznačila, že toto môže byť výborná séria, čo sa zatiaľ aj potvrdzuje vo všetkých parametroch. "Ideme bojovať. Musíme, samozrejme, nastúpiť veľmi koncentrovane. Nesmieme si dovoliť, aby nám Prievidza ušla podobne, ako v stredajšom zápase u nás doma, lebo potom bude ťažké sa vrátiť. V Prievidzi, pred jej fanúšikmi... Čaká nás určite dobrá atmosféra a my urobíme všetko preto, aby sme podali dobrý výkon, koncentrovaný po celých štyridsať minút. Budeme bojovať o každú loptu a v útoku skúsime zúročiť našu kvalitu. Ak sa nám to podarí, dúfam, že budeme mať príležitosť vyhrať. Vieme, že to nebude ľahké, ale musíme spraviť maximum, aby sme tam uspeli a zabojovali o semifinále," prezradil tréner Danilo Rakočevič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Stanislav Bara
Kde sledovať:

DSC 5357 

Iskra Svit - Spišskí Rytieri (18.00 h)

/stav série - 0:2/

Pred zápasom: Situácia s absenciami sa na začiatku týždňa vo Svite nezmenila, na Spiš tak cestovali stále bez Róberta Rožánka a Petra Kalthoffa. Aj v tomto prípade Iskra bojovala tak dlho, ako to bolo možné, ale v druhom štvrťfinálovom zápase nebola z toho taká dráma, ako by si mnohí želali. Takže v sobotu je jasné, o čo sa hrá - odmietnuť predčasný koniec sezóny a odvrátiť prvý mečbal súpera. Či už bude k tomu niekto z vyššie spomínanej dvojice k dispozícii, o tom sa asi rozhodne až tesne pred úvodným rozskokom. "Chcel by som pozvať všetkých fanúšikov v sobotu do haly, budeme vás potrebovať viac, ako kedykoľvek predtým. Séria je stále len 0:2, hrá sa na tri víťazné zápasy. Ideme zo všetkých síl zabojovať," prehlásiť Rožánek. 

"Novovešťania" majú všetky tromfy vo svojich rukách, vedú 2:0 na zápasy, majú hernú a mentálnu pohodu a k tomu majú stále dostatok šancí na to, aby ukončili východniarsku sériu. Naposledy predviedli oveľa lepší výkon, ako tomu bolo pod Tatrami a výsledok sa odzrkadlil aj na konečnom skóre - 98:77. Teraz by radi dokončili svoju robotu a priblížili sa k medailovej méte, o ktorej sa hovorilo ešte pred začiatkom aktuálneho ročníka. "Ako som to spomínal v predošlých rozhovoroch pred zápasmi play off, je čas fráz a tak opäť použijem jednu. Síce otrepanú, ale mimoriadne pravdivú. Posledný krok býva najťažší a je to tak. Samozrejme, že ideme do Svitu s úmyslom ukončiť sériu, no uvedomujeme si, že nás nečaká nič ľahké. Sme presvedčení, že domáci dajú do zápasu absolútne všetko. My musíme byť na to pripravení a oplatiť to presne takou istou mincou, maximálnou koncentráciou a bojovnosťou. Sme v očakávaní, či sa do zostavy domácich vráti Kalthoff a Rožánek, čím by sila Svitu samozrejme stúpla, no v prvom rade sa musíme pozerať na seba. Ak dáme zo seba všetko, čo máme natrénované a chlapci splnia naše pokyny, tak sa budeme tešiť z postupu do semifinále," povedal asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Ladislav Bartoš, Artjoms Ribakovs
Kde sledovať:

DSC 4212 

Patrioti Levice - BKM Lučenec (19.00 h)

/stav série - 2:0/

Pred zápasom: Úradujúci majster zatiaľ prechádza spomedzi všetkých tímov najľahšie tohtoročným play off. V oboch prípadoch si zaknihoval na svoje konto výraznú výhru a v rovnakom duchu by rád pokračoval čo najdlhšie. Proti Lučencu to aj v zápase č. 2 bol trochu pomalší rozbeh v podaní Levíc, ale o to lepší druhý polčas (88:57). Najbližší duel hrajú pred svojimi fanúšikmi, doma prehrávajú len v ojedinelých prípdaoch a určite je motiváciou dopriať si trochu voľna pred začiatkom semifinále, ak by využili štvrťfinálový mečbal. "Vieme, že séria sa končí vtedy, keď niekto získa tretie víťazstvo. Verím, že sa nám to podarí v najbližšom domácom zápase. Urobíme všetko pre to, aby sme sa na to pripravili, nastavili a zvládli ho. Chceme dať všetko do tohoto zápasu. Verím, že nám pomôže aj domáce prostredie a diváci, ktorí nás poženú a dodajú nám energiu do dobrého výkonu," vyjadril sa tréner Michal Madzin. Oprieť sa môže o kolektívnu hru a širokú hru, čo je zatiaľ najsilnejšia zbraň v tejto sérii. "Cítim, že sme všetci dobre pripravení a dobre nastavení. Medzi sebou v šatni si dôverujeme, veríme trénerom a ich taktike. Verím, že sa nám už v sobotu podarí ukončiť štvrťfinálovú sériu, to je teraz to najdôležitejšie. Tešíme sa na plnú halu, diváci v Leviciach sú skvelí," dodal Jalen Adaway. 

"Pelikánom" citeľne chýbal v stredu Jared Sherfield a body od niektorých ťažiskových hráčov. Doma dokázali s Levicami držať ako-tak krok približne 27 minút, ale potom už dominoval súper. Pohľad na stav v sérii a situáciu Lučenca je jednoduchý, v sobotu mienia odovzdať zo seba všetko, pretože inak sa končí sezóna. Patriotov už dokázali v aktuálnom ročníku potrápiť, teraz je pre nich najvyšší čas to opäť dokázať. "Ideme do Levíc s tým, že pre nás je to finále. Vyhráme alebo sezónu končíme. Chceme aj naďalej žiť a vrátiť sériu ešte domov. Pripravujeme sa na tento duel s tým, že v detailoch musíme byť perfektní a je potrebné byť skutočne koncentrovaní na náš plán. To je kľúč, ak chceme zvíťaziť. Vieme, že to bude ťažké, ale veríme, že to dokážeme," vyhlásil tréner Jordi Guárdia. 

Delegácia rozhodcov:
  • Martin Margala, Eduard Uhrin, Jakub Izák
Kde sledovať:

Foto: Katarína Puškášová, Lukáš Droppan