• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

V posledných rokoch bol 27-ročný Američan Melsahn Basabe súčasťou rôznych krajín a množstva klubov. Až ponuka z Lučenca mu priniesla opätovnú radosť z basketbalu, čo prezentuje nielen na ihrisku, ale aj spokojnosť mimo palubovky.

Zámorský krídelník patrí k najskúsenejším hráčom v družstve trénera Petra Jankoviča. K „Novohradčanom“ prišiel po angažmáne v portorickom Brujos de Guayama. „Chcel som ísť do klubu, ktorý mi dá príležitosť a bude veriť v moje schopnosti. Vedenie klubu povedalo, že by som veľmi zapadol do tímu so svojimi skúsenosťami. Dostal som možnosť na realizáciu a ja som im za to vďačný. Nemôžem im nič vytknúť, cítim sa tu šťastne,“ prezradil na úvod Basabe.

Pozitívne dojmy sa presúvajú následne do samotných zápasov. Jedna z predsezónnych posíl Lučenca patrí z pohľadu štatistík k hviezdam súťaže, po prvej štvrtine základnej časti má priemer 17,1 bodu a 8,4 doskoku na zápas. „Veľmi sa mi páči v Lučenci. Splnil sa mi vlastne sen, keďže som dostal príležitosť hrať aj naďalej. Je to skvelá organizácia, príkladne sa o mňa a mojich spoluhráčov stará. Všetci sa z nás a našich výkonov tešia. Sme skvelý kolektív, je tu mnoho mladíkov a tiež sa nám darí,“ uviedol hráč Lučenca.

Spolu so spoluhráčmi patria k najpríjemnejším prekvapeniam súťaže, dokazuje to priebežné tretie miesto v tabuľke. V čom tkvejú doterajšie úspechy Lučenca? „Myslím si, že kľúčom k našej doterajšej bilancii je, že hráme naplno a kolektívne. Môžeme sa oprieť o viacero talentovaných basketbalistov. Slovenská časť družstva má tiež svoju kvalitu. Pracujeme tvrdo, spolu so skúsenosťami sa to ideálne skĺbilo. Najdôležitejší je však náš tréner, je to jeden z najlepších trénerov, akých som kedy vo svojej profesionálnej kariére mal,“ odpovedal Basabe.

IMG 1620

V mnohých ohľadoch sa spomína meno Petra Jankoviča. Aj napriek svojmu relatívne mladému trénerskému veku, už má za sebou pôsobivú kariéru na lavičke. Jeho skúsenosti sú podľa Basabeho jednou z devíz družstva: „V prvom rade, pozná hru. Trénoval na vysokom leveli, je veľmi inteligentný a zaujíma sa o herný prejav. Rozumie nám a rovnováhe v rámci družstva. Je to skvelý tréner, to nám veľmi pomáha.“

Posledné dve sezóny pripomínal Basabe cestovateľa, celkovo si zahral až za šesť klubov - v Poľsku, Taliansku, Fínsku, Portoriku a v Izraeli. „Tri roky som hral za jeden klub. V predchádzajúcich dvoch sezónach prichádzalo k množstvu zmien, to je proste európsky basketbal. Všetko malo nejaký dôvod. Kariéra basketbalistu prináša rôzne cestičky a výzvy. Teším sa, že teraz hrám za Lučenec, kde mám stabilitu,“ prezradil 27-ročný basketbalista.

DSC 0016

Vo svojej doterajšej kariére bola jeho vrcholom sezóna 2015/2016, kedy obliekal dres belgických Antverp. V Európskom pohári FIBA, v ktorom momentálne účinkuje Inter Bratislava, sa s tímom dostal až do štvrťfinále, kde bol na ich sily neskorší finalista, talianske Varese. „V Antverpách to bol skvelý ročník, mali sme na súpiske množstvo talentovaných hráčov. Do toho nás viedol vynikajúci tréner, Roel Moors vedie aktuálne nemecký Brose Bamberg. Nemyslím však už na minulosť. Verím, že podobne úspešnú sezónu prežijem aj v Lučenci,“ uzatvoril Basabe.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák