• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prísť o štyroch ťažiskových hráčov, hľadať za nich adekvátne alternatívy, budovať tímovú chémiu v podstate z bodu nula a do toho absencia na lavičke v dôsledku trestu. Tréner Handlovej Nenad Miloševič má toho za sebou v uplynulých týždňoch veľa, v rozhovore sa dozviete jeho pohľad na všetky tieto a ďalšie udalosti.

Medializovaná udalosť presiahla basketbalovú bublinu a Handlová bola razom najviac spomínaným účastníkom Niké SBL. Mená Jordana Harrisa, Joshuu Scotta, Mihaila Todoroviča a Balšu Mirotiča zrazu poznali aj takí ľudia, ktorí bežne nesledujú najvyššiu súťaž. Ako vníma kouč „baníkov“ celú situáciu už s odstupom mesiaca?

„Takéto veci sa v živote dejú z nejakého dôvodu. Ja som už toho v živote zažil dosť, aby som nejako tragicky bral veci, na ktoré nemám vplyv. V televíznych reláciách odznelo mnoho klamstiev, je to neuveriteľné, ako sú všetci zrazu moralisti a celý svet počul o Handlovej. Samozrejme, mrzel ma obrovský mediálny tlak a útoky na klub, respektíve členov klubu, ale nič iné sa nedá čakať od ľudí. Písanie názorov, súdenie druhých, hlúposti, útoky, hejty, je to z jednej strany na zamyslenie, ale na druhej strane, ľudia sú hlúpi, zlí a zákerní, čiže vôbec ma to neprekvapilo. Jednoducho povedané, kto normálny, príčetný si spokojne napíše komentár, hejt alebo sa vôbec k niečomu takému vyjadruje. Komplexy sú neuveriteľná vec. Niekedy bola krčma miestom, kde sa hovorili svoje názory, ale to sa dalo ospravedlniť napríklad pár promile, ale teraz sú tým miestom sociálne siete. Neexistuje žiadne ospravedlnenie z môjho pohľadu. Klub sa podľa mňa nemal k ničomu a nikomu vyjadrovať, sú to interné veci. Kto s tým má problém, tak podľa mňa nás nemusí sledovať, ale aj tak väčšina ľudí by prišla na zápas a podporovala nás aj naďalej. Fanúšikov neúspechu, čo čakali na niečo zlé, nepotrebujeme. Ja by som s takýmito vecami nestrácal energiu a čas,“ odpovedal otvorene Nenad Miloševič.

DSC 0671 

V podstate s takmer čisto slovenským družstvom sa vybrali do Prahy na Česko-slovenský pohár. Mnohí očakávali výsledkový prepadák, ale ten sa nekonal. Už vo štvrťfinále mohli vyradiť neskoršieho držiteľa bronzu, USK Praha. „Prišli sme maximálne pripravení. Boli sme odhodlaní dať zo seba všetko a pokúsiť sa v prvom zápase o zázrak. Ten duel splnil kritéria, potom to už bolo len o tom, aby sa nik nezranil. Bohužiaľ, to bola realita. S týmito chalanmi som od 1. augusta, prešli sme teda veľa dobrým, aj zlým. Verím, že sme si vybudovali dôveru a Praha len ukázala, že navonok sme súdržní a odhodlaní bojovať. Rôzni 'odborníci' o nás aj predtým písali hlúposti, ale nás sa do nedotýka, pretože sa mojich chalanov snažím učiť podstatu úspechu a aby boli dobrými ľuďmi. Od zlých slov a rôznych zákerností ich neochránim, ale podstata je byť dobrým človekom, odovzdať maximum a ak máš talent, tak všetko príde samé. V živote som sa na nikoho nemusel nikdy spoľahnúť, len svojou prácou som všetko dosiahol a snažím sa to preniesť aj na nich. Základ je mať okolo seba dobrých ľudí. Ja ich mám a som si istý, že každý z nich má pred sebou dobrú budúcnosť,“ zhodnotil kouč Handlovej trojdňové vystúpenie na Česko-slovenskom pohári.

Drobným pozitívom v tejto celej udalosti je fakt, že hra a výkony väčšiny hráčov nezostala nepovšimnutá. Mihailo Todovorovič zamieril do rodného Srbska, kde sa dohodol na kontrakte s Novim Pazarom. V neďalekej Čiernej Hore, v Ibari Rožaje, pôsobí Balša Mirotič. Najväčší kvalitatívny skok sa podaril Joshuovi Scottovi, ktorý si zahrá najvyššiu súťaž na Novom Zélande, konkrétne za Franklin Bulls.

 DSC 1455

„Samozrejme, som veľmi rád, že si chlapci rýchlo našli kluby. Snažil som sa využiť aj svoje kontakty a pomôcť. Verím, že to bola pre nich naozaj dobrá sezóna. Viete, nerád sa vyjadrujem o rozpočtoch a týchto veciach, ale v rámci ligy máme jeden z najmenších rozpočtov a preto sme nemali luxus, aby sme doniesli hotových hráčov, ale vybrali sme chalanov, ktorí chcú trénovať a dokázať niečo. Keby boli Scott a Harris takí dobrí sezónu dozadu, tak by sme ich nikdy nemohli dovoliť. My sme boli celé leto zavretí v hale, pracovali a výsledky sa dostavili. Teraz podpisujú minimálne trojnásobne väčšie zmluvy oproti tomu, čo mali u nás. Nejde len o nich, aj Slováci urobili veľký progres a na to som najviac hrdý. Držím sa príslovia, že ak chcete budovať tím, tak musíte budovať hráčov. To bol kľúč nášho úspechu,“ vyjadril sa Miloševič na túto tému.

Reprezentačná prestávka prišla v tomto smere vhod, pretože do konca prestupového obdobia bol ešte nejaký čas, aby sa podarilo nájsť adekvátne náhrady na uvoľnené miesta. Napokon prišla zámorská štvorica Tyler Moffe, Milik Yarbrough, Jermaine Morrow a Justin Johnson. „Hneď po mítingu s majiteľom klubu som sa pustil do hľadania. Chcel som urobiť všetko možné, aj nemožné, aby sme z danej situácie využili za krátky čas maximum. Na trh už malo vplyv to, že mnoho hráčov ide do Ázie, kde zarábajú nenormálne peniaze. Tým sa zužuje trh pre našu ligu a zvlášť pre nás. Utvrdilo ma, že som na správnej ceste, keď bývalí hráči odporučili terajším, že majú prísť k nám. Znamená to, že niečo dobre alebo správne robím. Mohli sme hľadať hráčov, čo hrali v Európe, z niekade odišli, sú po zraneniach, alebo bez klubu. Týždeň som v podstate strávil za počítačom a na telefóne, aby som získaval informácie a komunikoval. Mal som aj výborného hráča, ale po telefonáte som zistil, že nie sme na rovnakej vlne, preto to padlo. Pre niekoho to bolo málo peňazí. Som spokojný s výberom, javia sa ako dobrí ľudia, pripravení pracovať. Je to podľa mojich predstáv. Hráčov zo Srbska už u nás nepodpíšete, v basketbale sú už úplne inde v porovnaní so Slovenskom. Veď aj sami vidíte, že tu hráva momentálne minimálny počet hráčov z tohto regiónu. Je tu zaužívané zahraničný hráč, ale môj hráč je môj hráč a rovnako si vážim, či je domáci alebo zo zahraničia. Každý má v tíme svoju rolu a nerobím v tom rozdiel,“ povedal kormidelník „baníkov“ viac k procesu príchodov nových hráčov do tímu.

DSC 3284 

Výmena tretiny družstva ho dostala do novej situácie, ako sám v rámci predzápasového rozhovoru priznal, teraz sa nachádza s kolektívom ako keby na začiatku prípravy na nový ročník. Čo to konkrétne znamená? „Pred play off sa dá posilniť o jedného-dvoch hráčov a je to len o systéme, aký chceš mať. My teraz musíme prebudovať útočný systém a začleniť ich do obranného. Pripravujeme sa na to, čo nás čaká v play off. Je to veľmi komplexné, ale začali sme od základov. Verím, že si chalani rýchlo nájdu svoje úlohy a prechod bude plynulý. Niektorí hráči sú viac skúsení, niektorí menej, ale chcú sa učiť a prijať veci tak, ako sú. Nemáme mnoho času na nejaké individuálne veci, ale musíme sa pripraviť fyzicky najlepšie ako sa dá a potom aj príjem informácií bude ľahší,“ myslí si Miloševič.

K tomuto všetkému sa navyše pridala pre „Neša“ dvojzápasová stopka, ktorá sa týkala víkendového duelu vo Svite a najbližšieho domáceho duelu s Levicami. Pod Tatrami dokázali aj bez prítomnosti trénera siahať na úspech. „Marko Vranský mi s Branislavom Pipíškom výrazne pomohli. Vedia ako rozmýšľam, vedeli, čo majú robiť. Snažil som sa na diaľku preniesť nejakú svoju myšlienku, chlapci urobil kus roboty. Za 4 dni sme robili na herných veciach a úprimne, ani ja som nevedel, čo čakať. Chlapci zareagovali ako tím, podporovali sa, našli spôsob, ako sa vrátiť do zápasu a ukázali, že môžeme hrať aj proti takému tímu, akým je Svit. Je ešte toho veľa, čo zlepšovať, hlavne v obrane. Som spokojný, ako sa správali, bojovali, ale momentálne nás veľmi tlačí obrana,“ zhodnotil tréner víkendové vystúpenie proti Iskre.

DSC 1705 

Na záver sme sa pristavili pri zmenách v klubových štruktúrach. Z pozície športového manažéra odvolali Karola Kučeru, ale Miloševič sa postavil za jeho zotrvanie vo funkcii asistenta trénera. „Za Karola by som sa postavil hocikedy a hocikde. Je to jeden z najlepších ľudí, akých som mal pri sebe. Dobrý a čestný človek, preto som rád, že zostáva v klube a môžeme v našej práci pokračovať,“ uzatvoril Miloševič rozhovor.

Foto: Lukáš Droppan