• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po roku, keď prenechali post nasadenej jednotky Spišským Rytierom, si Patrioti Levice zopakovali triumf v základnej časti Niké SBL. Čo ich doviedlo k tejto méte, ako si prešli náročnejšími chvíľami počas predchádzajúcich mesiacov, sme prebrali s trénerom Michalom Madzinom.

Definitíva potvrdenia prvenstva v základnej časti sezóny 2023/2024 prišla na palubovke Interu Bratislava, kde zaznamenal úradujúci majster výhru 93:85. „Sme radi aj za víťazstvo, aj za prvenstvo po základnej časti. Čakajú nás ešte tri zápasy pred play off, v ktorých potrebujeme hrať pre seba a pripraviť sa na play off. Najbližšie hráme doma, to máme teraz v našich hlavách a ideme sa na to pripraviť,“ načal pozápasový rozhovor kouč Patriotov.

Už pred začiatkom ročníka a často aj v jeho priebehu sa hovorilo o tom, že levické družstvo je najvážnejším kandidátom na obhajobu víťaznej trofeje pre majstra Slovenska. V hre je totiž potenciálne historický zápis, tzv. three-peat (tri tituly za sebou), sa v našej najvyššej súťaži podaril len Pezinku, ktorý dominoval v rokoch 1997 - 2002. „Bol to nejaký čiastkový cieľ, ktorý nám dáva určitú výhodu. Výhodu môžeme potvrdiť, respektíve ju využiť len vtedy, ak budeme pracovať a budeme pripravení na play off,“ povedal Madzin otvorene k prvému miestu.

Čo viedlo jeho zverencov k splneniu čiastkového cieľa? V skratke, najlepšia bilancia na domácej palubovke – 12 výhier a 2 prehry, najlepšia bilancia u súperov – 10 výhier a 5 prehier, k tomu si treba pripočítať najlepšiu ofenzívu – priemer takmer 87 bodov na zápas a najlepšiu defenzívu – priemer 74 bodov na duel. „Máme dobrý a široký káder, dobrých hráčov. Myslím si, že dlhodobo sa to prejavilo v základnej časti. Ako som povedal, dôležité to bude potvrdiť neskôr v play off,“ uviedol šéf levickej lavičky.

DSC 4183

Úradujúcemu majstrovi sa nevyhli v doterajšom priebehu základnej časti slabšie chvíle, stačí spomenúť prehry s Prievidzou, Lučencom alebo Komárnom. „Je to už skúsenosť aj z iných sezón, zároveň z aktuálneho ročníka. Súťaž trvá určité obdobie, je preto úctyhodné, ak to niektoré tímy zvládnu v iných ligách napríklad bez prehry. Nie je to ľahké a hlavne, myslím si, že vyrovnanosť tímov je očividná. V každom zápase je každý tím v hre o víťazstvo. Počas sezóny boli aj krízovejšie momenty, ale práve to je súčasť vývoja a procesu,“ hovoril Madzin o týchto momentoch.

O to je v tomto smere cennejšie, že vyhrávať dokázali Patrioti aj v období, keď tím trápili zdravotné problémy. Napríklad na poste rozohrávača museli dlhšiu dobu zaskakovať hráči, u ktorých to nebola prirodzená pozícia. V plnej sile odohrali len minimum zápasov. „Situácie, ktoré nás v priebehu sezóny postihli, ale o tom je základná časť, keď každý tím by vypichol moment nejakej maródky, s ktorou išiel do zápasov, preto som rád za momenty, ktoré prišli. Zvládli sme ich totiž ako tím. Opäť si teraz zvykáme na to, že nie vždy sa dá hrať tak, ako tomu bolo v tom období. Tiež sme si prešli svojimi vecami, ktoré sme museli zvládnuť,“ zamyslel sa kormidelník „žlto-zelených“.

DSC 4458

Dôležitá bola v tomto smere divácka podpora, návštevnosť na domácich zápasoch má vzostupnú tendenciu a fanúšikovia Levíc často pomáhajú vytvárať domáce prostredie aj u súperov. „Sme radi za každú výhru. Teší nás, keď pred našimi divákmi dokážeme zahrať zápas, ktorý baví ľudí a prinesie nám víťazstvo. Samozrejme, triumf vonku je podobný, ak nie lepší. Každý ďalší proces, aj v tréningu sa potom robí príjemnejšie, keď je pozitívna nálada po víťazných zápasoch,“ myslí si Madzin.

Silu levického kolektívu dokázali zoceliť európske zápasy, aj keď sa podobná cesta, ako pred rokom, nepodarila zopakovať: „Mali sme veľmi ťažkú skupinu a bolo to iné. Od tých zápasov už prešiel nejaký čas, ale náročné duely sme mali aj na Česko-slovenskom pohári. Verím, že každý silný zápas posunie každého a nás dupľom. Som rád za tú skúsenosť, že sme niečo takéto mali a verím, že z tejto konfrontácie ešte vyťažíme v tvrdom play off.“

DSC 4443

Jedno je však isté, Levice sú už istým víťazom základnej časti, ale do zostávajúcich duelov nepôjdu s cieľom experimentovať a skúšať si veci pred play off. „Nepozerám sa na to, že sú pred nami ešte tri zápasy. Momentálne o dva dni nás čaká ďalší súper. V tomto režime fungujeme, aktuálne si zanalyzujeme to, čo sme predviedli na Interi a pripravíme sa čo najlepšie na sobotu. To je hlavný cieľ,“ dodal na záver Madzin.

Foto: Lukáš Droppan