• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Jedna tajnička je už rozlúštená, ale ďalšie ešte čakajú na rozuzlenie. Handlová sa pokúsi v 33. kole zastaviť sériu prehier v Lučenci a prihlásiť sa ešte do bojov o 2. - 3. miesto. Spišskí Rytieri majú podobnú ambíciu v Nitre, kde chcú nadviazať na úspešnú domácu šnúru. Levice sa môžu na Interi zase o niečo približíť k víťazstvu v základnej časti. Komárno privíta v šlágri stredajšieho programu rozbehnutú Prievidzu.  

Niké SBL 2023/2024 - 33. kolo základnej časti (streda 20. marca, 18.00 h):

BKM Lučenec - MBK Baník Handlová

Pred zápasom: Lučenec už má istotu účasti v play off, ale ešte sa stále teoreticky môže dostať na siedme miesto tabuľky. V domácom prostredí majú "pelikáni" silu, o čom sa naposledy mohla presvedčiť Nitra (93:63) a práve pred svojimi fanúšikmi odohrajú aj najbližší ligový duel. "Proti Handlovej to bude posledný domáci zápas základnej časti. Myslím si, že toto je dôvod, aby sme odovzdali naše maximum a pokúsiť dať nielen fanúšikom, ale aj nám, dobrý zápas. Tím je skoncentrovaný, poznáme súpera, ale bude trochu odlišný po príchode 4 zahraničných hráčov, čím sa zmenil ich štýl hry. Musíme sa na to adaptovať, byť koncentrovaný na každý detail, aby sme ich zastavili a rovnať sa ich fyzickosti," myslí si tréner Jordi Guárdia. 

Handlová je naproti tomu v diametrálne odlišnej situácii, úspechu sa nedočkala už v štyroch stretnutiach po sebe. Cez víkend jej nevyšlo 146. hornonitrianske derby, v ktorom stratila dvojciferný náskok a prehrala doma s Prievidzou (81:88). "Nastúpime proti celku, ktorý zastabilizoval káder. Lučenec hrá rýchly a dynamický basketbal, založený na kvalitnej obrane a rýchlom protiútoku. Na jeho hernom prejave je viditeľný rukopis trénera Guárdiu. My síce po obmene hráčov napredujeme, no stále nedokážeme doviesť zápasy do víťazného konca. Napriek tomu verím, že v Lučenci ukážeme charakter," zamyslel sa tréner Nenad Miloševič. Tabuľkovo to ešte pre "baníkov" nevyzerá nejako zle, aktuálne im patrí štvrtá pozícia, ale už majú miernu stratu na dvojicu Svit a Prievidza, k tomu treba pripočítať, že Komárno a Spišskí Rytieri nie sú veľmi ďaleko. Z tohto pohľadu môže byť duel na lučeneckej palubovke dosť dôležitý. "Všetci v tíme si uvedomujeme, v akej situácii sa nachádzame a aký dôležitý je každý jeden bod do tabuľky. Preto musíme odohrať každý jeden zápas, ktorý je pred nami tak, akoby bol finálový. To platí aj o zápase proti Lučencu. Dlhodobú časť súťaže chceme zakončiť čo najúspešnejšie a v play off sa pobiť o vrchné priečky," doplnil Tomas Balčiunas. 

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Peter Karniš
Kde sledovať: 

7 

Slávia SPU Nitra - Spišskí Rytieri

Pred zápasom: Nitra prišla po prehre v Lučenci (63:93) aj o teoretickú šancu na účasť vo štvrťfinále, takže najbližšie duely budú už len v znamení dohrávania. "V stredu nás čaká súper s ambíciami na titul a do zápasu vstupuje určite ako favorit. My sa však nesmieme zľaknúť a budeme sa snažiť uhrať čo najlepší výsledok, nech si po zápase môžeme povedať, že sme do toho dali všetko," povedal Samuel Misal. Nováčik by rad ukončil prvú sezónu v Niké SBL na čo najpozitívnejšej vlne, napríklad ukončením dlhého čakania na víťazstvo. "Sobotné stretnutie v Lučenci, ktoré dopadlo tak, ako dopadlo, nesie pečať toho, že zatiaľ nevieme nájsť recept, ako hrať zápas s približne rovnakým súperom. Zaťažujú nás nejaké psychické záležitosti a v podstate zlyhávame. Proti družstvám, ktoré sú kvalitnejšie a vyššie postavené v tabuľke, hráme vždy uvoľnenejšie. Čaká nás zápas so Spišskou a my sa môžme ukázať vo svojej pravej naturálnej povahe, takí, akí sme a nie ako v sobotu. Verím, že budeme lepší, vzhľadom k tomu, že so Spišskou nemáme čo stratiť. My sa môžme len tešiť, že také kvalitné družstvo k nám príde. Každý hráč by si mal vážiť príležitosť, že môže nastúpiť na palubovku a hrať proti takémuto súperovi, aby ukázal to, čo celý rok pre svoju výkonnosť robil," dodal tréner Ľubomír Urban. 

"Novovešťania" ešte majú o čo hrať, dve domáce víťazstvá im prinavrátili nádej na to, aby štvrťfinále play off začali pred svojim publikom. Forma im evidentne graduje v správnom čase, naposledy zastavili vo východniarskom derby rivala zo Svitu (91:74) a ukončili jeho sériu. Teraz sa podarilo zverencom Tea Hojča naštartovať veci správne, cieľom je v nich pokračovať aj na palubovke nováčika. 

Delegácia rozhodcov:
  • Martin Margala, Jakub Izák, Jozef Stopka
Kde sledovať: 

snv vs nr 35 

Inter Bratislava - Patrioti Levice

Pred zápasom: Inter hral naposledy 9. marca, odvtedy sa mladšia časť kolektívu úspešne predstavila na Európskej mládežníckej basketbalovej lige. Po tesnej prehre v Lučenci (92:94 po predĺžení) je už jasné, že "žlto-čierni" pôjdu do play off najlepšie zo 7. miesta, ale stále sú v hre mnohé zaujímavé veci - čo najlepšia forma pred "vyraďovačkou", či konečne vyhrať na Levicami. Družstvo sužujú zdravotné problémy, ale doma by sa premiérovo mohla predstaviť staronová posila, Tomas Zdanavičius. "V pondelok večer sme prišli z EYBL, kde polovica družstva odohrala štyri stretnutia za štyri dni, kým šesť starších hráčov zostalo v Bratislave a trénovalo pod vedením Gorana Bulatoviča. Nemôžem povedať, že by sme sa mohli nejako výnimočne pripraviť, pokiaľ ide o hru piatich proti piatim. A to máme nového hráča. V takých zápasoch, aký nás čaká, ale nemusí rozhodovať zohratosť. Ak hráte proti majstrovi, musíte zahrať nad vaše sily a možnosti a podať maximum. To je to, v čom nesmieme sklamať – v energii, nasadení, bojovnosti. To musí byť priorita a potom môžeme využiť potenciál, ktorý máme v útoku. Budeme sa nastavovať na play off, odovzdávať v každom zápase maximum, aby sme boli čo najlepšie pripravení, až to príde. Dúfam, že nás ľudia prídu podporiť. Šesť hráčov máme z juniorskej kategórie a oni najväčšmi potrebujú cítiť podporu. Aj pre nich je to tlak, hrať na Pasienkoch, kým si na to všetko zvyknú," zamyslel sa kouč Danilo Rakočevič. 

Levičania sa míľovými krokmi blížia k tomu, aby do play off vstupovali ako nasadená jednotka a mali tak vo všetkých sériách výhodu domáceho prostredia. Dôležitý krok urobili v televíznom zápase s Komárnom (102:81) a ďalší môžu urobiť v hlavnom meste. "Zápas proti Interu bude pre nás ďalším veľkým testom. Od nášho posledného zápasu sa Inter výrazne posilnil o hráčov, o ktorých vieme z minulosti, že majú svoju kvalitu. Je pre nás kľúčové začať dobre a odohrať v dobrom nasadení celých 40 minút, pretože vždy je ťažké vyhrať na súperovom ihrisku," prezradil Daniel Chaban. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Ladislav Bartoš, Eduard Uhrin
Kde sledovať: 

IMG 9430 

BC Komárno - BC Prievidza

Pred zápasom: Komárno sa mierne zastavilo po dobrých výkonoch, v repríze finále s Levicami držali s majstrom krok len v prvom polčase, po prestávke to už ani zďaleka nebolo podľa predstáv (81:102). Teraz sú späť doma, kde sa im hrá komfortnejšie a kde potrebujú výsledkovo zabrať, ak nechcú začínať play off najskôr u súpera. "Sme pripravení ísť do boja ako tím. Predchádzajúce náročné prehry musíme hodiť za hlavu a pozerať sa len dopredu. Prievidza bude určite výzva pre nás, tešíme sa na stretnutie," vyhlásil Sal Nuhu. 

Prievidza si stále užíva najlepšie obdobie za posledné roky, navyše sa k tomu cez víkend pridal úspech v hornonitrianskom derby. Výsledkom bolo už 10. víťazstvo za sebou a postup už na druhé miesto tabuľky. Herné sebavedomie a tímová pohoda je na vysokej úrovni, ťažiť by z toho chceli aj na juhu Slovenska. "Čaká nás opäť kvalitný súper. Ako sme videli v posledných zápasoch, Komárno hrá rýchlejšie a od nášho posledného vzájomného zápasu majú nejaké zmeny v kádri. Sú to hráči, ktorí ešte v našej lige nemajú odohratých veľa zápasov a musíme sa na nich pripraviť. Celkovo poznáme to prostredie, Komárno je doma veľmi silné a pre súperov je to vždy náročné. Hrajú behavý, rýchly a atraktívny basketbal, takže to bude ťažký súboj, ale ak chceme potvrdiť našu formu, tak sa musíme popasovať aj s takýmto ťažkým súperom a prostredím. Teším sa na stredajší zápas a verím, že podáme dobrý výkon," uviedol asistent trénera Maroš Helmecy. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Zdenko Zubák, Peter Bullo
Kde sledovať: 

Foto: Lukáš Droppan, Ľuboslav Kurinec, Katarína Puškášová, Vladimír Dorňák