• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Do konca základnej časti zostávajú už len tri kolá, takže boj o čo najlepšie postavenie pred play off vrcholí. Za kľúčový v rámci 34. kola možno považovať duel tabuľkových susedov, Handlovú čaká Komárno. V neďalekej Prievidzi sa v sobotu tiež hrá, súperom domácich bude Inter Bratislava. Spišskí Rytieri si budú chcieť napraviť reputáciu proti rozbehnutému Lučencu. Levice ako už istý víťaz základnej časti privítajú Svit.  

Niké SBL 2023/2024 - 34. kolo základnej časti (sobota 23. marca):

MBK Baník Handlová - BC Komárno (18.00 h)

Pred zápasom: Čoskoro to budú dva mesiace od momentu, kedy sa "baníci" naposledy dočkali víťazstva. Ak zarátame účinkovanie na Česko-slovenskom pohári, tak aktuálna séria prehier je na čísle 8. Po veľkej rošáde, keď sa obmenila tretina handlovského kolektívu, zatiaľ družstvu chýba niečo na to, aby túto šnúru zlomili. "Urobíme všetko pre to, aby sme zápas proti Komárnu zvládli," vyhlásil tréner Nenad Miloševič. Auto-moto terminológiou totiž bliká jeho zverencom červená kontrolka, po prehre v Lučenci (85:89) sa v tabuľke zosunuli na piatu pozíciu. Na krk im navyše dýchajú Spišskí Rytieri a na horné kvarteto už majú drobnú stratu. Z tohto pohľadu možno považovať domáci duel pre nich za najdôležitejší v doterajšom priebehu základnej časti. "Všetci v šatni si uvedomujeme dôležitosť sobotného zápasu. Pokiaľ si chceme udržať zotrvanie v prvej štvorke dlhodobej časti, nesmieme s Komárnom zaváhať. Nečaká nás nič jednoduché, no ja verím, že hernú krízu konečne prelomíme a domácich fanúšikov potešíme víťazstvom," povedal Branislav Pipíška.   

Na hornú Nitru pricestuje namotivovaný tabuľkový sused. Komárnu sa podarilo zastaviť niekoľkotýždňové ťaženie Prievidze, ktorá 10 zápasov nenašla premožiteľa. Koniec jej série prišiel na juhu Slovenska po vynikajúcom finiši "diablov" v poslednej štvrtine. Úspechom si zverenci trénera Ivana Djordjeviča nielenže zdvihli herné sebavedomie, ale zároveň si pomohli v boji o prípadnú výhodu domáceho prostredia vo štvrťfinále play off. O to viac je v hre v sobotňajšom súboji s Handlovou. "Po fyzicky náročnom domácom zápase s Prievidzou, nás čaká ďalší ťažký súper. Handlovú ženú vpred skvelí fanúšikovia a doma sa budú chcieť pobiť o dôležité body. My by sme radi nadviazali na dobrú energiu, ktorú sme mali proti Prievidzi. Keď k tomu pridáme aj efektívnu obranu, môžeme pomýšľať na úspech," myslí si Michal Dolník. 

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Martin Margala, Peter Gacík
Kde sledovať:

 35

BC Prievidza - Inter Bratislava (18.00 h)

Pred zápasom: Obdivuhodná 10-zápasová séria Prievidze sa síce skončila, ale žiadna panika v hráčskych, či trénerskych radoch po prehre s Komárnom (62:75) nebola. Prievidžania si uvedomujú, že situáciu majú stále vo svojich rukách, ak chcú skončiť po základnej časti na druhom mieste. Zároveň sa ale musia mať na pozore, lebo konkurenti nemajú veľkú bodovú stratu. V sobotu sa vracajú do domáceho prostredia, v ktorom moc premožiteľov v aktuálnom ročníku nenašli. "Samozrejme, v sobotu pred nami nie je nič ľahké. Inter má už viacero skúsených hráčov a sú veľmi silní najmä pod košom. Ak sa chceme vrátiť na víťaznú vlnu, našou hlavnou úlohou bude vyrovnať sa im v prvom rade po fyzickej stránke a vybehnúť na súpera s oveľa väčšou energiou než v Komárne. Verím, že s pomocou našich skvelých fanúšikov to zvládneme a udržíme sa na druhej priečke," uviedol tréner Saša Jankovič. 

Výkony Interu majú v tejto sezóne stále kolísavú tendenciu. Nezmenil to zatiaľ ani návrat na zrekonštruované Pasienky, respektíve príchod starého známeho Tomasa Zdanavičiusa. Naposledy si pred televíznymi kamerami odnášali z ich palubovky odnášali oba body majstrovské Levice (85:93). Jedno je už isté, "žlto-čierni" pôjdu do play off najlepšie zo siedmej pozície, ale zálusk si ešte robí aj Lučenec, ktorý má silný záver základnej časti. "Od začiatku sezóny máme obrovské výkyvy. Nevieme zahrať obranu na konštantnej úrovni. Máme problémy v kontaktnej hre, keď chceme byť tvrdší, ale možno na to nemáme typy hráčov. Aj keď individuálne máme zaujímavé typy, čo sa týka útoku. Ja dúfam, že to v istom bode začne vyzerať lepšie. Rozumiem, že prišiel nový hráč, že sa poposúvali pozície a možno teraz potrebujeme pár zápasov, aby sme si na to zvykli. Chápem, že skoro týždeň sme netrénovali piati na piatich, lebo mladí boli preč a takto sme nastúpili proti Leviciam. Aj to chápem, ale prejav na ihrisku musí byť podstatne lepší. Aspoň podľa mňa, podľa toho, ako to cítim a ako chcem, aby vyzeral," vyjadril sa kouč Danilo Rakočevič.

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Stanislav Bara, Marek Turčin
Kde sledovať:

73 

Patrioti Levice - Iskra Svit (18.00 h)

Pred zápasom: Úradujúci šampión si v predchádzajúcom kole zabezpečil istotu nasadenej jednotky do play off. Triumf v základnej časti prišiel po výhre na palubovke Interu (93:85), ale ako aj odznelo z úst trénera Michala Madzina, teraz vďaka tomu nepríde zo strany Levíc žiaden moment uspokojenia, respektíve poľavenia. Stále je o čo hrať, napríklad o vylepšenie zápasovej bilancie, respektíve dôvery fanúšikov. "Je pred nami jeden z posledných domácich zápasov základnej časti. Aj napriek istote prvého miesta je dôležité, aby sme odohrali zodpovedne zápas a naladili sa víťazne pred začínajúcim play off," myslí si Alex Krajčovič.  

Súper spod Tatier totiž stále má o čo hrať, napríklad o podstatnú výhodu domáceho prostredia vo štvrťfinále "vyraďovačky". Nevydarené východniarske derby so Spišskými Rytiermi (74:91) je už zabudnutou kapitolou, krátke zápasové voľno využil tím návštevou hokejového zápasu Popradu. Možno práve víťaz základnej časti im ukázal recept na to, ako uspieť v Leviciach. Svit má vyrovnanú bilanciu zo zápasov vonku, prípadný zisk dvoch bodov by mohol zohrať významnú rolu pri konečnom zúčtovaní základnej časti. "V Leviciach nás nečaká nič ľahké. Sú víťazom základnej časti, avšak my stále hráme o čo najlepšie umiestnenie. Ak chceme pomýšľať na výhru, tak musíme podať jeden z našich najlepších výkonov v tejto sezóne," prezradil Bryson Mozone. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Peter Ženiš, Eduard Uhrin
Kde sledovať:

 DSC 0040

Spišskí Rytieri - BKM Lučenec (19.00 h)

Pred zápasom: Rytieri neprekvapili v stredu večer len svojich fanúšikov, ale aj veľkú väčšinu basketbalovej verejnosti. Dôvodom bolo prekvapujúce zakopnutie na palubovke nováčika z Nitry (79:91), ktorý sa tak po takmer dvoch mesiacoch dočkal úspechu. Hlavnou úlohou tak bude odčiniť toto zaváhanie pred vlastným publikom a ešte sa prípadne zapojiť do bojov o výhodnejšie tabuľkové postavenie. "To, čo sa stalo v Nitre, bol neospravedlniteľný kolaps, ktorý sa už nikdy nesmie opakovať a učinili sme interné kroky v klube, aby sa nič také už nestalo. Ak si chceme udobriť našich fanúšikov a podporovateľov, tak musíme jednoducho s Lučencom vyhrať. Vrátiť sa k obrane, ktorá v ostatných zápasoch, mimo Nitry, fungovala, bojovať jeden za druhého. Verím, že to zvládneme a naladime sa na play off, ktoré už klope na dvere," vyjadril sa jasne asistent trénera Erich Korfanta. 

"Pelikáni" ideálne časujú formu na začiatok play off, v závere evidentne vyladili nejaké nedostatky a výsledky sa dostavujú. V poslednom domácom stretnutí základnej časti uspeli proti Handlovej (89:85). Vďaka tomu stáel môžu živiť nádej na to, aby sa vo štvrťfinále vyhli majstrovským Leviciam. K tomu ale potrebujú pozbierať aj úspechy u súperov, napríklad na Spiši. "Vieme, že Spišská bude náročná súper. Prehrali v Nitre, takže som si istý, že to bude chcieť napraviť a dávať do toho všetko od samotného začiatku. Na to musíme byť pripravení, vyrovnať sa ich tvrdosti a nastaviť tón zápasu z pohľadu tempa a tímovej obrany, to budú kľúčové veci od prvej minúty. Samozrejme, po mnohých zápasoch nás trápi trochu únava, ale to vykompenzujeme túžbou vyhrať vonku," zamyslel sa tréner Jordi Guárdia.

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Ladislav Bartoš, Richard Sirocký
Kde sledovať:

Foto: Katarína Puškášová, Ivana Hodžová, Ladislav Szibilla, Lukáš Droppan