• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Na začiatku sezóny 2023/2024 vám prinášame návrat tradičného okienka, v ktorom vyhodnocujeme aktuálnu silu a rozpoloženie tímov Niké SBL. Power ranking je späť a s ním aj Peter Ivanovič, bývalý tréner Karlovky a v súčasnosti basketbalový spolukomentátor na RTVS: Šport.

Spozná Niké SBL nového šampióna, alebo dokážu Patrioti skompletizovať cenný 3-peat? Návrat Nitry na mapu SBL-ky prinesie určite obohatenie ligy. Traja trénerskí „nováčikovia“ v lige. Návrat „žlto-čiernych“ na Pasienky. Mnoho nových tvárí v jednotlivých kluboch. A v neposlednom rade nová hracia lopta.

Tieto a mnoho ďalších tém budeme môcť sledovať v práve začatom ročníku Niké SBL. Prípravné zápasy skončili, máme za sebou 1. kolo, dávam svoj pohľad na poradie, silu jednotlivých tímov, aj keď priznávam, že to na začiatku nie je ľahké.

1. Patrioti Levice

Udržali slovenskú kostru tímu, na čele s trénerom Michalom Madzinom, ktorá je pokope minimálne 4 sezóny, zostal Draško Kneževič a Ben Kováč. Prišli noví zahraniční hráči, z ktorých sa v 1. kole ukázal najmä Jalen Adaway. Ich sila bude stúpať s odohratými zápasmi v pohárovej Európe, kde zbierajú veľké skúsenosti, ktoré sa nakoniec ukázali ako rozhodujúce na konci predchádzajúcej sezóny. Veľkú výhodu majú v šírke kádra, v čom majú prednosť pred ostatnými klubmi. Kľúčový hráč – Draško Kneževič.

2. Spišskí Rytieri

Taktiež pokračujú v koncepčnej práci. Udržali trénera Tea Hojča, nosných slovenských hráčov, kompletne však obmenili zahraničných hráčov. V 1. kole nestačili na favorita ligy, no ukázali svoj potenciál. Stále majú 1 voľné miesto na zahraničného hráča, vhodným doplnením budú disponovať širokou lavičkou, čo ich určite radí do top 3 ligy. Teším sa na spoluprácu „Hliwy – Fuso“. Kľúčový hráč – Daishon Smith.

DSC 5999

3. BC Komárno

Zažilo netradičnú prípravu, keď 10 dní pred štartom ligy došlo k zmene na trénerskej soličke a tím prevzal tréner Goran Samardžiev. Očakávania z minulej sezóny sú veľké. Prvé týždne si bude musieť tréner s hráčmi na seba zvykať. V druhom polčase prvého zápasu však ukázali, kam by mala ich hra smerovať. Dirigentskej taktovky na ihrisku sa zhostil Izraelčan Amit Ebo, známou tvárou SBL je Alonzo Walker a tak isto Miljan Markovič. Slovenskú os kádra budú tvoriť najmä Samuel Volárik, Martin Danielič a Juraj Páleník. Majú predpoklady na rýchlu, atletickú hru, doplnenú o kvalitnú obranu. Problémy môžu nastať v prípade problémov s faulami, zraneniami, kde ich lavička nemusí priniesť požadovanú kvalitu. Kľúčový hráč - Amit Ebo.

4. BC Prievidza

Tímu sa ujal Saša Jankovič, ktorý pozná ligu z paluboviek, teraz je však v novej úlohe. Vyzerá, že priniesol na hornú Nitru novú energiu. Prievidžania sa momentálne nemôžu spoliehať na služby kapitána Mareka Jašša, jeho úlohu by mal čiastočne prebrať Lukáš olek. Mix americko-chorvátskych zahraničných hráčov vyzerá byť na začiatku sezóny prínosom. Majú mladý tím, ich prednosťou by mala byť dravosť, rýchla prieniková hra. Otázne ostáva, ako sa prispôsobia a zapracujú mladí odchovanci na mužský basketbal. Kľúčový hráč - Xavier Rhodes.

42

5. Iskra Svit

Prešla kompletnou prestavbou kádra, čo sa týka legionárov, opäť sa budú spoliehať na výkony hráčov zo zámoria, kde sa mne najviac javia Bryson Mozone, Julius Brown, Peter Kalthoff. Pozitívom je príchod Roberta Rožánka. Nový tréner Lukáš Varga zapracoval do kádra ďalších mladíkov z domácej „liahne“, uvidíme koľko priestoru dostanú, ale hlavne, ako ho využijú. Silnou stránkou Iskry by mala byť ako už tradične hra založená na individuálnych výkonoch. Pre mňa kľúčovou postavou tímu bude už spomínaný Róbert Rožánek.

6. Inter Bratislava

Pokračuje v trende s vlastnými odchovancami, na lavičke zostal tréner Danilo Rakočevič, zo zahraničných hráčov ostal Goran Bulatovič, ktorý je zároveň aj v novej úlohe hrajúceho asistenta. Prestavba kádra nastala na poste zahraničných hráčov, kde už tradične siahli do Pobaltia a angažovali Litovca Arnasa Adomavičiusa, do zámoria a na Balkán. Udalosťou číslo 1 bude v prvej polovici sezóny návrat na Pasienky, bude zaujímavé sledovať ako sa „žlto-čierni“ udomácnia v „novej“ hale. Mladí odchovanci sú o rok skúsenejší, pokrok badať najmä u Róberta Hudeca, uvidíme, ako sa zapracujú zvyšní hráči. Kľúčový hráč – Gojko Sudžum.

inter svit 12

7. MBK Baník Handlová

Po nevydarenej sezóne siahla po novom trénerovi, Nenad Miloševič sa však vracia na známe miesto. Vymenili všetkých legionárov, zvolili mix Balkánu, Pobaltia a zámoria. Zo Slovákov je najskúsenejším Braňo Pipíška. V príprave ukázali dobré výsledky, sám som zvedavý, ako vstúpia cez víkend do ligového kolotoča. Je pravda, že ide o úplne nový tým, no vzhľadom na posledné sezóny vidím ich silu na nižších priečkach. A možno sa mýlim... Kľúčový hráč za mňa - Joshua Scott.

8. Slávia SPU Nitra

Je príjemným oživením ligy, napriek avizovaným problémom, sa do ligy prihlásili. Trénerskej taktovky sa ujal skúsený tréner Ľubomír Urban. Pre mňa pozitívom, že v kádri pokračujú hráči, ktorí si vybojovali postup víťazstvom v 1. lige. Môžu sa opierať o skúsenosti Milana Žiaka a Jozefa Vojteka, rozohrávačskej taktovky by sa mal ujať Eduard Kotásek, ktorý v Leviciach plnil úlohu „zálohy“. Nitra má stále dve voľné miesta pre zahraničných hráčov, očakávam, že skôr či neskôr, ešte príde k posilneniu kádra. Bude dôležité, aby sa čo najskôr adaptovali na fyzickejšiu hru v najvyššej súťaži. Priestor dostanú určite aj mladí háči a budú zbierať skúsenosti, no rozhodujúcou je momentálne šírka kádra. Kľúčová postava - James Jordan.

0M6A9547

9. BKM Lučenec

Po konci sezóny ohlasovalo „čierne“ scenáre, no nakoniec sa nenaplnili a pokračujú v lige so zníženým rozpočtom, čo im značne ovplyvnilo skladbu kádra. Tréner Tibor Jány má neľahkú úlohu, v kádri má najviac skúseností Ján Zorvan, doplnený o ďalších slovenských mladíkov, udržali v tíme Vasilijeho Kneževiča a posilnili sa o 3 nových legionárov. Hneď prvé kolo v Prievidzi nastavilo zrkadlo „pelikánom“, no verím však, že s pribúdajúcimi zápasmi a skúsenosťami sa ich hra a výkony budú zlepšovať. Kľúčová postava - Vasilije Kneževič.

Čo dodať na záver začiatku? Aby sme videli čo najviac vyrovnaných kvalitných duelov, zaplnené hľadiská v halách, čo najmenej negatívnych javov, spokojný manažment klubov, spokojných fanúšikov a hlavne zdravých hráčov, bez zranení.

Power ranking Stanislava Baldovského:

1. Patrioti, 2. Rytieri, 3. Prievidza, 4. Komárno, 5. Svit, 6. Inter, 7. Handlová, 8. Lučenec, 9. Nitra

Foto: Lukáš Droppan, Ladislav Szibilla, Vladimír Dorňák, Karol Scholtz