• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Tohtoročná cesta kvalifikačným turnajom Ligy majstrov pre Patriotov Levice je už známa. Vo štvrťfinále v tureckej Antalyi narazia najskôr na cyperskú Petrolina AEK Larnaka, v prípade triumfu na víťaza duelu medzi Benficou Lisabon a TSU Tbilisi.

Úradujúci šampión Niké SBL sa po úspešnej premiére v súťažiach pod hlavičkou Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) rozhodol opätovne prihlásiť do kvalifikácie Ligy majstrov, respektíve Európskeho pohára FIBA. Oproti predchádzajúcemu ročníku sa nachádzal v tzv. majstrovskej vetve. Na základe renkingu klubu v súťaži si Levičania vyslúžili miesto v nasadenom koši č. 1, naraziť mohli z druhého koša na švédsky Norrköping Dolphins, gruzínsky TSU Tbilisi, cyperskú Petrolina AEK Larnaka a kosovský KB Peč. "Myslím si, že tento rok bol žreb urobený veľmi zaujímavo, tým, že sa urobila v rámci kvalifikácie samostatná majstrovská vetva. Je to tiež veľmi atraktívne, že sa to bude hrať na neutrálnej pôde v Turecku, preto sa tešíme, že sme opäť súčasťou kvalifikácie Ligy majstrov," načrtol prvé dvojmy zo žrebu tréner Michal Madzin. 

Na úvod kvalifikačnej cesty narazia na majstra Cypru – Petrolinu AEK Larnaka, ktorý zdvíhal nad hlavu majstrovskú trofej po dvoch rokoch. Do Ligy majstrov sa prihlásil premiérovo, skúsenosti s európskymi súťažami však už má, naposledy hral Európsky pohár FIBA v sezóne 2018/2019. Vtedy sa dokázal dostať do druhej fázy. "Nemal som pred žrebom nejaké preferencie. Hráme s cyperským majstrom, ktorý v predchádzajúcej sezóne získal double. Paradoxom je, že pred rokom sme sa v rámci Európskeho pohára FIBA stretli s tímom z Cypru, ktorý bol súperom nášho súpera v kvalifikácii Ligy majstrov. Budeme sa opäť snažiť nájsť čo najviac informácií. Urobíme maximum, aby sme boli čo najlepšie pripravení," vyjadril sa kouč Patriotov. 

V prípade postupu vyzvú jedného z dvojice Benfica Lisabon a TSU Tbilisi. Portugalský celok podobne ako ten levický obhájil titul a tiež sa v predchádzajúcej sezóne zúčastnil kvalifikácie Ligy majstrov. Ako organizátor turnaja sa dostal až do skupinovej fázy, z ktorej sa predral do predkola, kde bola nad jeho sily turecká Darussafaka Istanbul. Tbilisi sa prvýkrát v klubovej histórii stalo šampiónom svojej krajiny a aj premiérovo si zahrá v pohárovej Európe. "Samozrejme, že po minuloročnej kvalifikácii sme trochu viac 'nažhavení', respektíve motivovaní, že by sme si chceli jazdu zopakovať, ale bude to o jednom zápase, ktorý rozhodne o všetkom. Vieme, aký je ďalší kľúč, ale teraz nemá zmysel sa pozerať ďalej," dodal Madzin.

DSC 4143 Pano

Ak sa podarí „žlto-zeleným“ preskočiť obe tieto prekážky, tak o miesto v skupinovej fáze Ligy majstrov vyzvú jedného z kvarteta Norrköping Dolphins/Bakken Bears/KB Peč/BC Kalev Cramo. Tri víťazstvá zaručujú miesto v skupinovej fáze, ak sa podarí Levičanom túto métu splniť, tak im žreb prisúdil do G-skupiny, v ktorej by si zahrali izraelským Hapoelom Jeruzalem, tureckým Galatasarayom Istanbul a gréckym PAOK mateco Solún.

Miesto v skupinovej fáze Ligy majstrov už malo pred samotným žrebom istých 29 tímov, súboje o 3 zostávajúce miestenky sú na programe od 25. septembra do 1. októbra v tureckej Antalyi. Skupinová fáza začne 17. októbra.

Patrioti zároveň podali prihlášku aj do Európskeho pohára FIBA, v prípade neúspechu v kvalifikácii Ligy majstrov by sa opäť mali predstaviť v skupinovej fáze tejto súťaže. Žreb je na programe na začiatku augusta.

zreb lm 23 24

Súhrn súperov Patriotov Levice v kvalifikácii Ligy majstrov:

štvrťfinále: Patrioti Levice – Petrolina AEK Larnaka (Cyp.)

semifinále: víťaz Patrioti Levice/Petrolina AEK Larnaka – víťaz Benfica Lisabon/TSU Tbilisi

finále: víťaz Patrioti Levice/Petrolina AEK Larnaka/Benfica Lisabon/TSU Tbilisi – víťaz Norrköping Dolphins/Bakken Bears/KB Peč/BC Kalev Cramo

Foto: Lukáš Droppan