• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalisti Patriotov Levice prečkali trojkovú ofenzívu, po polčasovej prestávke udreli v správnej chvíli a zvládli aj vypätú koncovku, vďaka čomu úspešne vstúpili do skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA. Víťazstvo 93:91 nad rumunskou Oradeou, navyše na jeho palubovke, je obzvlášť cenné, ale aktuálny majster Slovenska zostáva nohami pevne na zemi.

Cesta za prvými dvoma bodmi do tabuľky J-skupiny nebola pre „žlto-zelených“ vôbec jednoduchá, Oradea strieľala v prvom polčase s výrazne vysokou úspešnosťou za tri body, vďaka čomu si udržiavala odstup. „Myslím si, že sme hrali na 110 percent v útoku a v obrane, celý zápas sme bojovali. Nevzdali sme sa, ani keď sme v prvom polčase dostali 11 trojok. Vedeli sme, že Oradea je veľmi dobrý strelecký tím, aj jej padalo a každá malá chyba bola potrestaná, ale tiež sme vedeli, že aj nám bude padať. Myslím si, že sme za výhru bojovali a tretia štvrtina nám pomohla k tomu, aby sme zaslúžene zvíťazili,“ zhodnotil prvé dojmy zo zápasu krídelník Levíc Ben Kováč.

Aj napriek týmto okolnostiam a tiež tomu, že sa Oradea dokázala v prvom polčase viackrát výraznejšie bodovo odpútať, tak sa Patrioti udržiavali v tesnom závese. Kolektívnou hrou si udržali nádej na úspech, po prvom polčase prehrávali len o 5 bodov – 46:51. „Prvý polčas priniesol ofenzívne preteky a dobrú úspešnosť streľby na oboch stranách. Bolo veľmi dôležité, že aj keď sme prehrávali o 10 bodov, tak sme dokázali ísť na polčasovú prestávku s prijateľným mankom a bojovať v druhom polčase o víťazstvo. Kľúčové v priebehu zápasu bolo, že aj napriek vysokej úspešnosti streľby domácich spoza trojkovej čiary, sme mali prijateľné manko a na začiatku druhého polčasu, hlavne tretej štvrtiny, sme zápas chytili do svojich rúk,“ uviedol levický tréner Michal Madzin.

Začiatok tretej štvrtiny možno charakterizovať ako rozhodujúci okamih, ktorý priniesol jeho tímu cenný úspech. Razom sa streľba za tri body stala hlavnou zbraňou Patriotov, dvojica Draško Kneževič a Severi Kaukiainen umne dirigovala hru a vypomáhala tak aj spoluhráčom. Výsledkom bolo, že sa nielenže podarilo otočiť duel na ich stranu, ale aj viesť dvojciferným rozdielom.

oradea navratka 2

„Boli sme v zápase, energia bola, hrali sme ako tím a jeden za druhého bojovali. Tým, že sme videli, že sme v zápase, tak sme to chceli aj vyhrať. Naši dvaja rozohrávači hrali super na oboch stranách palubovky, boli lídrami na ihrisku, dali ťažké strely a ukázali nám, že sa stále na nich môžeme spoľahnúť. Kolektívna hra nám dáva do budúcna pozitívne nastavenie, pretože sa stále môžeme jeden na druhého spoľahnúť. Keď celý tím dáva body, tak je aj pre súpera ťažké ubrániť celé družstvo,“ myslí si Kováč.

Dlho to vyzeralo, že Levičania pôjdu z Rumunska s hladkým triumfom, ale v poslednej trojminútovke im to ešte domáca Oradea skomplikovala. Erick Neal to zobral na seba a manko dokázal skresať na rozdiel jediného bodu. K obratu ale neprišlo, hostia zo Slovenska zvládli kritické okamihy, keď získavali doskoky a hlavne premieňali trestné hody.

oradea navratka 3

„Hrali sme s dobrou energiou, verili sme si a naopak, Oradea mala miernu krízu. Nepadli im niektoré veci, pre nás bolo dôležité, že sme kontrolovali náš doskok a z toho pramenilo určité sebavedomie v útoku. To nám dalo možnosť vybudovať si náskok, ktorý bol pravdepodobne rozhodujúci. Stratili sme ale ťažko vybudovaný náskok, súviselo to aj s tým, že sily dochádzali, ale na druhej strane, Oradea zmenila obranu. Mali sme oveľa ťažšie zakončenia, ale som rád, že sme to zvládli a v tesnej koncovke to udržať v náš prospech,“ poskytol Madzin svoj pohľad na druhý polčas.

Tesnou výhrou je tak definitívne zabudnutý nezdar z kvalifikácie Ligy majstrov a úspešne otvorenie v Európskom pohári FIBA dodáva nádej na zopakovanie cesty z predchádzajúceho ročníka. „Pre klub a jeho históriu to ešte neznamená nič, sezóna je dlhá a ideme ďalej pracovať. Dúfam, že v stredu budeme mať plný dom a naši fanúšikovia nám pomôžu ako 6. hráč na palubovke,“ vyhlásil Kováč. Spolu so spoluhráčmi sa pokúsia po výhre nad Oradeou zopakovať niečo podobné aj proti Legii Varšava (streda 25. októbra o 19.00 h). „Zostávame nohami pevne na zemi, ale je dôležité, že sme úspešne vstúpili do bojov v skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA. Do ďalšieho priebehu nám to dáva sebavedomie. Nie je maličkosť zvládnuť zápas na jej palubovke,“ dodal na záver kouč Patriotov.

Foto: fiba.basketball