• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po skvelom začiatku do Európskeho pohára FIBA sa pre Patriotov Levice začína séria kľúčových domácich zápasov, ktoré môžu vo veľkej miere načrtnúť ich postupové šance v J-skupine. Na úvod ich čaká jeden z ašpirantov na postup, poľská Legia Varšava.

Európsky pohár FIBA 2023/2024 – 2. kolo J-skupiny (streda 25. októbra, 19.00 h)

Patrioti Levice - Legia Varšava 

Kde sledovať:

Triumf nad Oradeou (93:91) pomohol Patriotom získať sebavedomie v náročnom programe, ktorý je v najbližších dňoch pred nimi. „V najbližšom období sa ešte viac zhustí náš náročný program, ale verím, že sme na to pripravení. Z minulej sezóny už máme nejaké skúsenosti. Prichádza k nám jeden z top tímov silnej poľskej ligy – Legia Varšava. Ide o veľké meno v rámci európskeho basketbalu. Má veľmi skúsené družstvo, na ktorej na tomto a ešte aj vyššom leveli, už odohralo desiatky zápasov. Prezentujú sa veľmi tvrdým a fyzickým basketbalom, či už v obrane, alebo v útoku. Taká je celá poľská liga a majú na to aj typy hráčov,“ prezentoval prvé informácie o súperovi tréner Levíc Michal Madzin.

Jeho zverencom v tomto smere nevyšla generálka na tento súboj, keď v súboji o prvé miesto v Niké SBL prehrali vo Svite (72:74). „Vedeli sme, že vo Svite nebude jednoduchý zápas. Súper trafil aj ťažké strely, my sme mali veľa strát, čo nám v tomto stretnutí vôbec nepomohlo a tak to aj dopadlo. V domácej lige, aj keď sa nejaký duel prehrá, tak vieme, že s tým istým tímom si ešte minimálne trikrát zahráme a dá sa to teda napraviť. V Európskom pohári FIBA nie je žiadne miesto na chyby, preto sa vždy každý z nás vyhecuje, aby sme podali čo najlepší výkon a mali sme tak šancu na úspech. Tímy a hráči sú kvalitatívne lepší na tejto úrovni,“ prezradil za hráčov pivot Boris Bojanovský. 

DSC 1784

Semifinalista predchádzajúceho ročníka poľskej ligy odštartoval Európsky pohár FIBA jasným víťazstvom nad fínskou Katajou (85:62), ale v domácej súťaži sa mu zatiaľ nedarí podľa predstáv, čo dokumentovala aj víkendová prehra s Ostrówom Wielkopolskim (53:71). „Videli sme ich posledné zápasy a len sa v nich ukázala sila poľskej ligy, na akej sa hrá. Kataja hrala solídny duel, no prejavila sa fyzická prevaha počas celého zápasu a veľmi ťažko sa s tým vysporiadali. Ligové stretnutie bolo veľmi podobné v tom, že tentoraz museli čeliť veľmi fyzickému tímu. Je veľmi ťažké povedať jednu alebo dve individuality, ktoré by boli kľúčové v ich hre. Majú viacerých hráčov, ktorí pravidelne vedia nazbierať dvojciferný počet bodov. Sú tam však aj typy, ktoré robia obrovskú robotu v obrane – tlak na loptu, fyzická hra vo vnútri. Bude dôležité, aby sme vyzerali tímovo, len taká je cesta a šanca na to, aby sme mohli pomýšľať na úspech,“ vyjadril sa Madzin na adresu Varšavy.

V tomto smere je jasné, že Levičanov v domácom prostredí nečaká žiaden ľahký súper. Zároveň si ale uvedomujú svoje kvality, ktoré preukázali napríklad aj v Rumunsku. „Varšava bude hrať určite fyzický basketbal. Je to kvalitný tím, možno aj ašpirant na postup z našej skupiny. Ak chceme postúpiť, tak ich určite musíme doma zdolať. Urobíme všetko, aby sme si postrážili výhru na domácej pôde. V tomto stretnutí bude dôležité, aby sme nerobili ľahké chyby, ktoré by Varšava jednoducho trestala. Od prvej do poslednej minúty je potrebné podať dobrý tímový výkon, vtedy môžeme dúfať vo víťazstvo,“ vyhlásil Bojanovský. 

DSC 1808

Získať druhé víťazstvo za sebou by posilnilo ich postupové šance, Varšava však bude mať v tejto konfrontácii rovnaké ciele. Patrioti by sa mohli spoľahnúť aj na podporu z tribún, čo dokumentuje vysoký záujem v predpredaji. „Jednoznačne to bude o tímovej hre a výkone v obrane, k tomu následná energia do útoku. Sme si vedomí, že len výkon na hranici našich možností dáva priestor na úspech. Verím, že sme pripravení podať takýto výkon aj s podporou našich fanúšikov, ktorí nás budú hnať dopredu. Myslím si, že v každom z nás zostali vynikajúce spomienky na domáce zápasy Európskeho pohára FIBA, ktoré sme víťazne dokázali zvládnuť, ale tie, ktoré nevyšli. Verím, že sa opäť vytvorí v hale obrovská energia. Samozrejme, my si svojím výkonom vypýtame obrovskú podporu a budeme bojovať,“ povedal na záver tréner Levíc.

 

Tabuľka J-skupiny:

1. Varšava 1 1 0 85:62 2

2. Levice 1 1 0 93:91 2

3. Oradea 1 0 1 91:93 1

4. Kataja 1 0 1 62:85 1

 

Program Patriotov Levice v J-skupine Európskeho pohára FIBA:
  • 31. októbra, 19.00 h: Patrioti Levice – Kataja Basket
  • 8. novembra, 19.00 h: Patrioti Levice – CSM CSU Oradea
  • 15. novembra, 20.00 h: Legia Varšava – Patrioti Levice
  • 22. novembra, 17.30 h: Kataja Basket – Patrioti Levice

Foto: Lukáš Droppan