• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Predvianočné kolo prinieslo nielen bohatú snehovú nádielku, ale hlavne plejádu pôsobivých individuálnych výkonov s rekordnými hodnotami. Prečítajte si kto a prečo zaujal v sobotňajšom 19. kole. 

Trojková paľba s pôsobivými hodnotami

Komárno nemalo zľutovanie s regionálnym súperom z Nitry. Po dlhšom čase sa mohlo oprieť o kvalitný ofenzívny výkon, v ktorom kraľoval Peak najlepší slovenský hráč do 23 rokov prvej štvrtiny základnej časti, Juraj Páleník. Krídelník "diablov" sa po zranení prstu dostáva späť do streleckej formy. Proti nováčikovi dosiahol svoje doteraz najlepšie čísla, zaujímavosťou v tomto smere bolo, že ani raz nevystrelil za 2 body. Za to ale premenil 9 z 12 pokusov za tri body, len jedna úspešná trojka mu chýbala k tomu, aby vyrovnal celkový rekord Niké SBL. Páleník tak zakončil víťazný zápas s 27 bodmi a 8 doskokmi, na čo mu stačilo necelých 25 minút. 

Vitaj nový strelecký líder súťaže

Prievidza prvýkrát v sezóne dokázala uspieť v 3 zápasoch po sebe, čo dodáva všetkým optimizmus a prenáša sa to aj do čoraz lepšieho postavenia v tabuľke. Lučenec prišiel s odhodlaním uspieť na hornej Nitre, ale výrazne proti bol Kevion Taylor. Tréner Saša Jankovič našiel svojho jasného lídra na palubovke, bez ohľadu na to, kto je alebo nie je k dispozícii. Zámorský krídelník sa dokonca po 19. kole vyšvihol na prvé miesto streleckej tabuľky, "pelikánom" nadelil pred Vianocami 35 bodov, ktoré ešte obohatil o 13 doskokov a 4 zisky. 

"Podtatrancov" v podstate vybavili dvaja hráči 

Pri pohľade na značne oklieštenú súpisku Interu by len málokto čakal, že sa napokon duel so Svitom skončí tak, ako sa skončil. Lenže "žlto-čierni" našli dvoch hrdinov a v oboch prípadoch predviedli nadpriemerné výkony. Do čoraz lepšej formy a aj takej istoty na palubovke sa dostáva Antonio Daye. Americký playmaker v službách Interu je ďalším, ktorý koketuje s triple-double. Proti "podtatrancom" z toho bolo 27 bodov, 7 doskokov, 6 asistencií a 2 zisky.

Hviezdou na Vietnamskej bol ale jeho spoluhráč Ozren Pavlovič. Istota dvojciferných bodov vystrelila proti Iskre do závratných výšin, stal sa totiž prvým hráčom, ktorý v sezóne 2023/2024 pokoril 40-bodovú hranicu a nemal vôbec ďaleko od toho, aby sa priblížil rekordným hodnotám. Suma sumárum, v štatistikách mu svietilo 41 bodov, 9 doskokov a 2 asistencie. 

Ten najlepší - Aaron Wheeler (Patrioti Levice): Mnohé výkony mali rekordné parametre, ale ešte o čosi vyššie nad vyššie spomenutými hráčmi činil Aaron Wheeler. Hráč Patriotov predviedol v podstate nesmierne vysokú efektivitu, ktorá rezultovala do výraznej užitočnosti. 25-ročný basketbalista sa činil pred televíznymi kamerami a obrana Spišských Rytierov mala obrovské problémy, aby ho vôbec zastavila. Na víťazstve svojho tímu mal podiel v podobe 34 bodov, 10 doskokov, 6 asistencií a 4 blokov. Tieto hodnoty stanovili nový rekord v užitočnosti v aktuálnom ročníku - 47.  

Foto: Lukáš Droppan