• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Zápas so „štvorbodovou“ nálepkou čaká basketbalistov Slovenska v rámci D-skupiny predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025. V levickej športovej hale privítajú vo štvrtok 10. novembra o 18.00 h Dánsko v zápase, v ktorom si víťaz zachová ako-takú nádej na postup do ďalšej fázy bojov o európsky šampionát.

Predkvalifikácia ME 2025 - D-skupina (štvrtok 10. novembra o 18.00 h, Levice):

Slovensko - Dánsko

Dánsko bolo papierovým favoritom tejto skupiny, nie tak dávno ušla reprezentácii len tesne miestenka na tohtoročných majstrovstvách Európy. Vstup do predkvalifikácie si však určite predstavovalo inak, podobne ako Slovensko, má pred novembrovými stretnutiami na konte dve prehry. „Možno bolo Dánsko favoritom našej skupiny, ale je to dobrý tím. Dva doterajšie zápasy odohrali zle. Pri skautingu zisťujeme, že majú kvalitných hráčov a dobre rozdelených hráčov na jednotlivých postoch. Majú dobrých strelcov z vonku, tiež silných hráčov pod košom. Mali by nám viac pasovať ako Nóri, pretože sa ľahšie prispôsobuje tímu, ktorý má jasnejšiu typológiu zostavy. Som optimista, hráme doma a môžeme odohrať veľmi dobrý zápas,“ zhodnotil najbližšieho súpera tréner Slovenska Aramis Naglič.

Úspešný z tohto zápasu si nielenže zapíše prvé víťazstvo v D-skupine, ale môže aj naďalej snívať o účasti v riadnej kvalifikácii. „Hrajú organizovanejšie a viac logickejší basketbal ako Nórsko. Sú ťažší, takže ideou je útočiť na ich pivotov cez pick-n-roll hru a veľa behať. Chcem hrať agresívne, vo vysokom tempe a intenzite. Myslím si, že na domácej palubovke tak musíme hrať. Treba hrať veľmi rozumne, kľúčoví hráči ako Brodziansky a Ihring musia zahrať. Predpoklady na to majú, hrajú v kvalitných súťažiach. Čo sa týka mňa, tak nebude žiaden tlak. Niekto nás musí potiahnuť a potom sa ľahšie k ním pridajú ostatní. Viacerí hráči sem prišli v dobrej forme, takže ideme bojovať,“ vyhlásil reprezentačný kormidelník.

DSC 4726

Slováci sa chcú určite vyvarovať nezdaru s Nórskom (68:87) a ideálne nadviazať na stretnutie v Severnom Macedónsku, kde bojovali až do samotného záveru o víťazstvo. K tomu by mala dopomôcť aj silnejšia zostava, ako tomu bolo v letnom asociačnom termíne. „Určite nám to dá viac sebavedomia. Nevyhovárame sa na to, v akej zostave nastúpime. Tí chalani, ktorí sú tu a prídu, tak všetci dávajú do toho 100 percent. Chceme sa sústrediť na nás a náš výkon. Pôjdeme do toho zápasu bojovať a pobiť sa o víťazstvo. Od začiatku musíme hrať fyzicky a bojovať. Treba hrať čo najrýchlejšie a kontrolovať doskok. Nechceme nechať hlavne na domácej palubovke Dánov odskočiť do nejakého trháku, ktorý by nás potom položil. Dúfam, že nás príde podporiť mnoho ľudí a hnať nás dopredu. Verím, že si pripíšeme prvé víťazstvo,“ naznačil cestu k úspechu rozohrávač Šimon Krajčovič.

Tréner Naglič nemôže počítať s viacerými hráčmi, ale rovnako počíta absencie aj Dánsko. V Leviciach sa nepredstaví rozohrávač Gabriel Lundberg, hrajúci Euroligu a pod košom bude chýbať Kevin Larsen, člen španielskeho Estudiantesu. „Znamená to, že niekto iný zoberie loptu a bude hlavným hráčom. Pri Lundbergovi by som povedal, že mal na svojich pleciach toho až veľa. Pri prehre so Severným Macedónskom boli viacerí hráči pasívni. Budú však inak vyzerať, ako keby je Lundberg s nimi,“ myslí si kouč Slovenska.

V Leviciach sa aktuálne pripravuje 13 hráčov, realizačný tím si pred zápasom vyberie dvanástku, ktorá bude pripravená pobiť sa o víťazstvo proti Dánsku. Stretnutie odvysiela v priamom prenose športová televízia JOJ Šport. Do hlavnej fázy kvalifikácie ME 2025 ide ďalej len víťaz skupiny, ale v prípade neúspechu ešte existuje jedna šanca. V auguste 2023 by mala odštartovať tretia fáza predkvalifikácie ME 2025, do ktorej sa dostanú všetky neúspešné tímy z doterajších bojov.

DSC 4887

Užšia nominácia Slovenska na zápasy predkvalifikácie ME 2025 proti Dánsku (10. novembra) a Nórsku (13. novembra):

hráči: Šimon Krajčovič (Eisbären Bremerhaven/Nem.), Samuel Volárik (BC Komárno), Michael Fusek (Spišskí Rytieri), Martin Bachan (Patrioti Levice), Mário Ihring (SYNTAINICS MBC Weissenfels/Nem.), Jakub Mokráň (BK Opava/ČR), Richard Körner (Basket Brno/ČR), Marek Doležaj (Hübner Níreďháza BS/Maď.), Matej Majerčák (NH Ostrava/ČR), Dávid Novák (ERA Basketbal Nymburk/ČR), Robert Rožánek (SK Slavia Praha/ČR), Vladimír Brodziansky (Basaksehir College/Tur.), Timotej Malovec (KK Mega MIS Basket/Srb.)

realizačný tím: Aramis Naglič - hlavný tréner, Michal Madzin, Zlatko Jovanovič - asistenti trénera, Maroš Helmecy - asistent zodpovedný za skauting a videoanalýzu, Miroslav Páleník - manažér tímu, Michal Ondruš - generálny manažér, Enriko Smák - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut, Richard Demovič - lekár

 

Program D-skupiny predkvalifikácie ME 2025:

štvrtok 10. novembra:

18.00 h: Slovensko – Dánsko (Levice)

19.00 h: Severné Macedónsko – Nórsko (Gevgelija)

nedeľa 13. novembra:

18.00 h: Nórsko – Slovensko (Bergen)

19.00 h: Severné Macedónsko – Dánsko (Gevgelija)

 

Tabuľka D-skupiny:
Poz. Z V-P Skóre B
1. no Nórsko 2 2-0 186:143 4
2. mk Sev. Macedónsko 2 2-0 152:145 4
3. sk Slovensko 2 0-2 143:166 2
4. da Dánsko 2 0-2 145:172 2

Foto: Lukáš Droppan