• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Reprezentácia do 20 rokov má za sebou vystúpenie v severomacedónskom Skopje, kde napokon obsadila 18. miesto. Tréner tohto výberu Richard Leško zhodnotil vystúpenie Slovákov na turnaji a tiež pomenoval dôvody konečného umiestnenia.

Kategória „U20“ sa už dlhšiu dobu pohybuje skôr v dolných poschodiach európskeho basketbalu a nič na tom nezmenila ani tohtoročná B-kategória ME, ktorá tento trend len potvrdila. „V prvom rade, je to reálne umiestnenie po zisku dvoch víťazstiev. My sme mohli v skupine vyhrať jeden zápas, aj to vďaka istým okolnostiam, že Írsko prišlo oslabené. Keby ich mali, tak asi ani v tomto stretnutí by sme neboli favoritmi. Žiaľ, toto sú nejaké naše možnosti v B-kategórii – posledná štvorka. Dôvodov je samozrejme viac. Tento rok musím povedať, že nám chýbali 2-3 dôležité opory. Pre zranenia absentoval Matúš Hronský, Dávid Novák a vekovo ešte patriaci do tejto kategórie, Timotej Malovec, má už povinnosti pri družstve mužov. My nie sme krajina, ktorá si môže dovoliť nechať lídrov, respektíve kľúčových hráčov, doma. V momente sa to ukáže na konečnom výsledku. Proste ak chceme nad niečím pomýšľať, tak musíme byť v kompletnom zložení. Druhým dôvodom 18. miesta je práca s mládežou a konkurencia. Nie je to postačujúce ani na B-kategóriu. Keď sme videli ostatných, tak majú hráčov, ktorí pravidelne hrávajú medzi mužmi alebo sú súčasťou reprezentácie mužov. V tomto momente by do našej mužskej reprezentácie nemohol ísť ani jeden hráč,“ zhodnotil obšírne vystúpenie svojho tímu na šampionáte tréner Richard Leško.

lesko po me 2

V skupinovej fáze sa Slovákom nepodarilo uspieť, mrzieť mohla najmä spomínaná prehra s Írskom po predĺžení. Pri pohľade na výsledky je zaujímavým paradoxom, že najvyrovnanejšiu partiu odohrali s neskorším víťazom celého turnaja – Českom (55:62). „Mnoho zápasov bolo vyrovnaných, napríklad s Českom, ktoré vyhralo celú B-kategóriu a my sme s nimi prehrali o 7 bodov. Pri porovnaní kádrov to bol v podstate zázrak. Neurobili sme hanbu, ani sme nesklamali, pretože sme mali ťažkú skupinu. Bojovali sme, viackrát sa nám podarilo vrátiť do zápasov,“ myslí si reprezentačný kormidelník.

Mierne vylepšenie reputácie prišlo na záver podujatia po výhrach nad Albánskom a Azerbajdžanom, ale napokon posledné stretnutie dopadlo v prospech Luxemburska. Čo je potrebné zmeniť, aby výsledky Slovenska boli v budúcnosti v tejto kategórii lepšie? „Samozrejme, bolo by fajn, keby mladí hráči hrali čím viac v lige. Na druhej strane, kluby si nemôžu dovoliť rozdávať len tak minúty. Keď nemajú dostatočnú kvalitu, čo bohužiaľ väčšinou je, tak to nemôže prísť automaticky. Väčšinou nefunguje model, keď sú povinné minúty, ako je to v Maďarsku. Akurát rastú platy mladým hráčom, na kvalite sa to neprejaví. S hráčmi treba proste robiť lepšie, na vyššej úrovni. Je viacero modelov, ktoré aplikujú krajiny v Európe, podľa základne, finančných možností, trénerských kapacít atď. My ako malá krajina, so zužujúcou sa základňou, keď v kadetských a juniorských kategóriách kluby ubúdajú, máme veľmi slabú konkurenciu. V tomto prípade by bolo vhodné vytvoriť akúsi národnú akadémiu – zlúčiť najlepších chlapcov, aby spolu trénovali, posúvali sa a hrali ťažké zápasy. Hráči musia 10 mesiacov pracovať, to sa na Slovensku nedeje,“ odpovedal Leško.

lesko po me 3

Na záver chcel bývalý reprezentant Slovenska a v súčasnosti mládežnícky tréner vyzdvihnúť všetkých, ktorí sa v uplynulých týždňoch pohybovali okolo družstva: „Chcel by som poďakovať realizačnému tímu, ktorý bol fantastický. Pracoval s veľkým zápalom. Snažili sme sa vytvoriť dobrú energiu, myslím si, že hráči sa cítili dobre.“

Foto: fiba.basketball