• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po víťaznom vstupe do tretej fázy predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025, sa slovenská mužská basketbalová reprezentácia pokúsi získať ďalšie dva body do tabuľky I-skupiny. V domácom stretnutí v Leviciach proti Albánsku (streda 26. júla o 18.00 h) to nebude ľahká úloha, ale výber trénera Aramisa Nagliča je odhodlaný pokračovať na úspešnej vlne.

Slováci odštartovali boj o jedno postupové miesto do „riadnej“ kvalifikácie úspešne, z Rumunska si po výsledku 69:65 odvážali cenné dva body. „Dôležitý vstup do predkvalifikácie. Na vlastnej koži sme pocítili, aký kľúčový dokáže byť prvý zápas, čo sme zažili v predchádzajúcej fáze predkvalifikácie. Určite to bol dobrý prvý krok, ale nemáme čas oslavovať a treba to potvrdiť v domácich zápasoch. Ideme stále s rovnakým sebavedomím. Vieme, že tí súperi sú určite hrateľní a našim cieľom je postúpiť,“ vyhlásil rozohrávač slovenského tímu Šimon Krajčovič.

Ak berieme do prehľadu výsledky z druhej a tretej fázy predkvalifikácie ME 2025, tak to pre jeho spoluhráčov bolo už piate víťazstvo za sebou, čo rozhodne pridáva tímu na sebavedomí a pohode. „Nálada v tíme je vždy dobrá po víťazstve. Už sme však zabudli na to, čo sa odohralo v Rumunsku a je pred nami veľmi dôležitý domáci zápas s Albánskom,“ prezradil tréner Aramis Naglič. Ako bolo dlhšiu dobu známe, len v úvodnom stretnutí mohol kouč Slovenska počítať so službami Timoteja Malovca: „Malovec sa odpojil. Chceli by sme zaplniť jeho voľné miesto, ale ešte úplne nevieme kým, takže budeme mať asi 11 hráčov.“

N07A5295

Albánsko už má za sebou prvé vystúpenie v I-skupine, na domácej palubovke vzdorovali Rumunsku do poslednej minúty (83:87). „Výsledok je možno prekvapujúci, ale pri pohľade na priebeh stretnutia je jasné, prečo hrali vyrovnanú partiu s Rumunskom. Všetkých upozorňujem, že k stretnutiu s Albánskom musíme pristúpiť maximálne zodpovedne. Je to jediná cesta, ak chceme vyhrávať. Albánsko je veľmi nepríjemný súper. Hrá s veľkou energiou, to sa dalo vidieť už proti Rumunsku. Charakteristikou takých menších tímov je, že sa v útoku veľa hýbu. To platí pre družstvá, ktorá nemajú úplne jasného lídra, respektíve hráča, ktorý to vo veľkej miere zoberie na seba. Z tohto pohľadu sú veľmi nebezpeční, takže je veľmi náročné sa na nich pripraviť a hrať proti takým súperom. Budeme niečo v našej hre upravovať. Na každého súpera sa pripravujeme samostatne, s maximálnou vážnosťou,“ povedal kormidelník slovenského výberu.

Rumunskej obrane robila najväčšie starosti dvojica Endrit Hysenagolli a Daniel Lekndreaj, ale celkovo má Albánsko pod košom svoju silu. „Možno to nebude tak takticky alebo basketbalovo vyspelý súper, ale určite budú hrať s obrovskou energiou, ktorej sa budeme musieť minimálne vyrovnať alebo ju predčiť. Dôležitý bude začiatok zápasu. Nemôžeme dovoliť hrať Albáncov s väčšou energiou a agresivitou, ako tomu bude na našej strane. Potrebné bude vybehnúť sebavedomo. Albánci sa určite budú koncentrovať na Brodzianskeho, takže my, ostatní, sa musíme snažiť čo najlepšie pomôcť tímu a tiež jemu, aby sme boli variabilnejší. Ak budeme pokračovať v obrane, ktorú sme hrali proti Rumunsku a budeme hrať s energiou, tak máme šancu na úspech,“ myslí si Krajčovič.

N07A5428

Prípadný ďalší úspech by mohol Slovákov opäť o čosi viac priblížiť k hlavnému cieľu, vymaniť sa z predkvalifikačného sita a zabezpečiť si na dlhšiu konfrontáciu s najlepšími tímami Európy. K tomu je však podľa Nagliča potrebné, aby do každého stretnutia nastúpili jeho zverenci s maximálnou koncentráciou: „Pre náš tím nie je ani jedno stretnutie ľahké. Ani raz nemôžeme rozmýšľať nad tým, že sme favoritom. Musíme vždy dať do toho maximum, ako tomu bolo doteraz. Všetky stretnutia, ktoré sme vyhrali, tak sme v nich uspeli z toho dôvodu, že sme makali na 120 percent. V momente, keď si budeme myslieť, že sme hviezdy, respektíve sa s niekým bude ľahko hrať, tak budeme prehrávať.“

Stretnutie Slovenska s Albánskom odvysiela v priamom prenose športová televízia JOJ Šport.

rum sr pred report

Nominácia Slovenska na zápas predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025 proti Albánsku (26. júla o 18.00 h, Levice):

hráči: Matej Majerčák (NH Ostrava/ČR), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Milan Szabó (Inter Bratislava), Tomáš Pavelka (BC Šiauliai/Lit.), Jakub Mokráň (BK Opava/ČR), Marek Doležaj (Keflavík Karha/Isl.), Dalibor Hlivák (Spišskí Rytieri), Samuel Volárik (BC Komárno), Lukáš Bolek (BC Prievidza), Šimon Krajčovič, Michael Fusek (bez klubovej príslušnosti)

realizačný tím: Aramis Naglič - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy - asistenti trénera, Michal Ondruš - generálny manažér, Enriko Smák - kondičný tréner, Juraj Sluka – fyzioterapeut, Richard Demovič - lekár

 

Program Slovenska v I-skupine predkvalifikácie ME 2025:

26. júla o 18.00 h: Slovensko - Albánsko

2. augusta o 18.00 h: Slovensko - Rumunsko

5. augusta o 20.30 h: Albánsko – Slovensko

 

Tabuľka I-skupiny:

1. Rumunsko 2 1 1 152:152 3

2. Slovensko 1 1 0 69:65 2

3. Albánsko 1 0 1 83:87 1

Foto: Samuel Pacala, fiba.basketball