• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalisti Slovenska sú opäť o krok bližšie k vytúženej méte, vymaniť sa z predkvalifikačného sita a hrať proti najlepším tímom Európy. V druhom vystúpení I-skupiny predkvalifikácie ME 2025 si proti Albánsku zaknihovali jasné víťazstvo (86:63) a svojou hrou a výsledkami si na svoju stranu získavajú čoraz viac fanúšikov.

Do slovenského reprezentačného tímu sa vrátila víťazná mentalita a aj diváci začínajú na túto pozitívnu zmenu reagovať. Ak vezmeme do úvahy celý predkvalifikačný cyklus, tak na Albánsko prišla do levickej športovej haly najvyššia návšteva – 1250 divákov. „Bol som aj prekvapený z toho, koľko ľudí prišlo. Bola streda, leto, preto chceme každému jednému z nich poďakovať za to, že prišli. Vážime si to a verím, že budúci týždeň ich príde ešte viac,“ nešetril chválou v pozápasovom rozhovore rozohrávač Matej Majerčák.

Druhé víťazstvo v I-skupine vyšvihlo spoluhráčov na prvé, postupové miesto a celkovo už išlo o šiesty predkvalifikačný úspech v rade. „Myslím si, že fungujeme dobre. Nekomplikujeme si veci, máme dobrú atmosféru a víťaznú mentalitu. Všetko sa mi to páči a užívam si to. Spôsobom a s tým, čo odovzdávajú chalani na palubovke, tak verím, že proti Rumunsku príde ešte viac fanúšikov. Zaslúžia si takú podporu. Všetci chcú vyhrať, nekalkulujú, idú do toho naplno. Nie je ľahké hrať a trénovať v júli-auguste, keď možno spoluhráči niekde oddychujú. Klobúk dole pred nimi,“ uviedol reprezentačný tréner Aramis Naglič.

Herne boli jeho zverenci lepší, ale v prvom polčase dovolili Albánsku viackrát hrať svoju hru, ktorá prinášala úspech v podobe nádeje na výhru v Leviciach. „Problémy nám robila na začiatku ich streľba za tri body, v prvej štvrtine sme dostali 27 bodov, čo bolo proste veľmi veľa. Ničím nás ale neprekvapili, vedeli sme, ako budú hrať, tréneri nás na to výborne pripravili a my sme si to už potom postrážili,“ prezradil Majerčák.

DSC 5376

Kľúčová a rozhodujúca bola tretia štvrtina, Slováci do nej nastúpili s veľkým sebavedomím na oboch stranách palubovky a výsledkom bolo, že Albáncom nedovolili za túto časť zápasu žiaden kôš z hry, len tri premenené trestné hody. Náskok narástol na 25 bodov a odpor sa podarilo definitívne zlomiť. „Vedeli sme a aj pred zápasom som povedal, že Albánsko bude hrať nepríjemne, veľa 1 na 1. Nie je to ľahké brániť, k tomu im padli nejaké strely. My hráme lepšie proti organizovanejšiemu tímu, keď presne vieme, čo sa deje na palubovke. Potom sme začali 'switchovať' pick-n-roll, lepšie brániť, zavreli sme všetko vnútri. Výborné preberanie, dobrá komunikácia v obrane, kontrola doskoku. To, čo nám trochu chýbalo, bola úspešnosť streľby. S takouto obranou a doskokom si však vieme pomôcť, aj keď sú nejaké chyby, respektíve nepremenenej strely. Keby sme tak nehrali, tak by bol problém,“ myslí si tréner Slovenska.

Priebežný stav umožnil v záverečných minútach dať priestor aj menej vyťaženým hráčom v slovenských farbách. Prvé body medzi mužmi napríklad zaznamenal Milan Szabó. Celkovo boli na víťaznej strane štyria dvojciferní strelci, čo je skvelá vizitka pre útočný potenciál tímu. „Chcel som využiť túto šancu, pretože každý hráč, nielen Szabó, Hlivák a Bolek, si zaslúžia hrať každú minútu. Sú s nami od začiatku prípravy, bez ktorých by sme ani my nemohli odrobiť to, čo sme mohli odrobiť. Sú dôležití, nielen ako osobnosti, ale aj ako hráči do tréningu. Som rád, že využili minúty a budem ešte viac rád, ak sa to udeje aj proti Rumunsku,“ vyhlásil Naglič.

DSC 5807

Slovenskí hráči našli pod jeho taktovkou evidentný víťazný recept a hlavne sebavedomie, ktoré by ich mohlo dostať do vytúženej kvalifikácie o účasť na ME 2025. „Vlado Brodziansky nemôže dávať všetky body, hlavne si už na neho dávajú pozor, čiže sa mu hrá ťažšie. Nám ostatným sa ale otvárajú voľné pozície, musíme sebavedomo strieľať. Je tu mnoho talentovaných a mladých hráčov, ktorí majú chuť hrať a vyhrávať. Ide nám to a chceme sa prebojovať do kvalifikácie, kde sú lepšie tímy a aj tam niečo dosiahnuť,“ naznačil ambície pivot Jakub Mokráň.

Prvé miesto v tabuľke, zatiaľ bez prehry, dodáva nádej na dosiahnutie méty, ale už v stredu 2. augusta o 18.00 h v Leviciach čaká jeho spoluhráčov pravdepodobne rozhodujúca bitka o vybojovanie jedného postupového miesta. Stále musíme ísť aj do ostatných zápasov s rovnakou mentalitou, že ich chceme vyhrať, byť lídrami skupiny a postúpiť do kvalifikácie. Myslím si, že to je náš jediný cieľ a na nič iné nepozeráme,“ hovorí Majerčák. V ceste im bude stáť Rumunsko, na ktorého palubovke si vybojovali prvý úspech v I-skupine (69:65). „Nie je o čom rozmýšľať, najbližšie stretnutie bude o všetkom. Nie je čas rozmýšľať o nejakom bodovom rozdiele atď., ideme ho skúsiť vyhrať. Dáme do toho všetko a bol by som rád, keby prejdeme skupinu, pretože si to chlapci zaslúžia,“ dodal na záver reprezentačný tréner.

Foto: Lukáš Droppan