• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pred slovenskou mužskou basketbalovej reprezentáciou je postupový duel z tretej fázy predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025, v stredu 2. augusta o 18.00 h v Leviciach sa v I-skupine stretnú s Rumunskom. Družstvo trénera Aramisa Nagliča plánuje vyťažiť z podpory publika a momentálnej fazóny.

Slovenský výber má všetky tromfy vo svojich rukách, s bilanciou dvoch výhier je na čele I-skupiny a má tak najbližšie k zisku jednej postupovej miestenky. „Myslím si, že nálada a atmosféra je po úspešnom vstupe do predkvalifikácie pozitívna. Vieme však, že to nemusí nič znamenať, keď nepristúpime k tomuto domácemu stretnutiu s Rumunskom koncentrovane, tak to, čo sme získali počas prvého týždňa, tak môžeme veľmi rýchlo stratiť. Uvedomujeme si to, podľa toho pristupujeme aj k tréningom a príprave na zápas. Dáme do toho všetko, aby výsledok bol úspešný,“ vyjadril sa rozohrávač slovenského tímu Šimon Krajčovič.

Proti Rumunsku dokázali vyhrať prvý vzájomný duel 69:65, ale ani táto drobná výhoda nemusí pred odvetou nič znamenať. „Myslím si, že sme v tom stretnutí začali veľmi dobre. Zahrali sme veľmi zodpovedne v obrane a nerobili sme nejaké veľké chyby na oboch stranách palubovky. Hrali sme dôrazne, až na niektoré šance, ktoré sme nevyužili a zahodili sme priveľké množstvo trestných hodov. Výsledok a celkový priebeh stretnutia mohol vyzerať úplne inak, sami sme si to skomplikovali, ale našťastie, naša obrana nám vydržala počas celého zápasu. To nám pomohlo aj v nervóznom závere, ale ustáli sme to a vyhrali sme,“ spomína si na prvé predkvalifikačné vystúpenie v I-skupine krídelník Samuel Volárik.

DSC 5106

Dôležitou správou je, že do postupového duelu môže reprezentačný kormidelník rátať s podporou Timoteja Malovca. 19-ročný krídelník bol významným elementom na ceste za úvodnými dvoma bodmi v I-skupine, k triumfu v Rumunsku pomohol 12 bodmi, 4 doskokmi, 2 asistenciami a 2 ziskmi. Malovec absentoval pri výhre nad Albánskom a vôbec nebolo isté, či sa ešte v rámci predkvalifikácie pripojí k reprezentačnému tímu. „Dôvodom absencie bol začiatok letnej prípravy v klube, spolu s prípravnými zápasmi. Celý nápad vznikol zo dňa na deň, po dohode medzi klubom a reprezentáciou. Určite zavážilo to, že sa po výhre nad Albánskom naše šance na postup zvýšili a tiež to, že nevymeškám veľkú porciu letnej prípravy v klube,“ uviedol samotný hráč. K dispozícii naopak nebude Michael Fusek, ktorý sa zranil hneď v úvode stredajšieho stretnutia s Albánskom.

O „riadnu“ kvalifikáciu si to v I-skupine rozdajú už len tieto dva tímy, Rumunsko podľa očakávania zdolalo počas víkendu doma Albánsko 72:63 a vyradilo ho tým z hry o postup. „Bolo to rovnaké stretnutie, ako tomu bolo v Albánsku. Zlomili ich niekedy v polovici tretej štvrtiny, keď urobili niekoľko dobrých situácií a streľbou za tri body. Na konci sa ukázala kvalita Rumunska, ktoré vyhralo,“ zhodnotil Naglič sobotňajší duel predkvalifikácie.

DSC 5170

V prospech Slovákov aktuálne hovorí výsledkové a herné sebavedomie, ak zoberieme do úvahy výsledky z druhej a tretej fázy predkvalifikácie ME 2025, tak zverenci trénera Aramisa Nagliča ťahajú už 6-zápasovú sériu víťazstiev. „Nálada je dobrá. Každý zápas je dôležitý, stretnutie s Rumunskom je kľúčové. Dúfam, že bude plná hala a trochu nám to pomôže. Očakávam tvrdý duel, v ktorom budú rozhodovať detaily. Bude to o tom, ako budú brániť Brodzianskeho, pretože odohral tam dobrý zápas a pripravia sa na neho. Je to logické, je náš najlepší hráč. Kľúčové tiež bude, ako budeme reagovať na našu útočnú hru pick-n-rollu. Verím, že budeme motivovaní,“ vyhlásil kormidelník slovenského tímu.

Je jasné, že pod vplyvom okolností to bude oveľa náročnejší zápas, ako tomu bolo v Pitešti, keďže v hre je nielen postup, ale najmä dlhodobejšia konfrontácia s oveľa kvalitnejšími tímami. Vítanou vzpruhou by mala byť podpora v levickej športovej hale, už pri triumfe nad Albánskom ich prišlo podporiť takmer 1300 fanúšikov. „Naša nálada v tíme je lepšia, predsa len, vyhrali sme šesť zápasov po sebe, ale nemôžeme sa s ničím uspokojiť. Teraz je asi pred nami najdôležitejší zápas celého tohto bloku, čiže tých šesť stretnutí nemusí nič znamenať. Opäť sa musíme poctivo pripraviť a ísť naplno,“ dodal na záver Volárik.

DSC 5802

Nominácia Slovenska na zápas predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025 proti Rumunsku (2. augusta o 18.00 h, Levice):

hráči: Matej Majerčák (NH Ostrava/ČR), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Milan Szabó (Inter Bratislava), Tomáš Pavelka (BC Šiauliai/Lit.), Jakub Mokráň (BK Opava/ČR), Marek Doležaj (Keflavík Karha/Isl.), Dalibor Hlivák (Spišskí Rytieri), Samuel Volárik (BC Komárno), Lukáš Bolek (BC Prievidza), Timotej Malovec (KK Mega Basket/Srb.), Šimon Krajčovič (bez klubovej príslušnosti)

realizačný tím: Aramis Naglič - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy - asistenti trénera, Michal Ondruš - generálny manažér, Enriko Smák - kondičný tréner, Juraj Sluka – fyzioterapeut, Richard Demovič - lekár

 

Program Slovenska v I-skupine predkvalifikácie ME 2025:

2. augusta o 18.00 h: Slovensko - Rumunsko

5. augusta o 20.30 h: Albánsko – Slovensko

 

Tabuľka I-skupiny:

1. Rumunsko 3 2 1 224:215 5

2. SLOVENSKO 2 2 0 155:128 4

3. Albánsko 3 0 3 209:245 3

Foto: Lukáš Droppan