• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Stretnutiu Slovenska s Rumunskom pokojne možno dať nálepku zápas roka z pohľadu mužskej reprezentácie. Náš výber delí jediný krok od toho, aby sa dostali z predkvalifikácie k vytúženej konfrontácii s najlepšími tímami Európy. Hnať ich k tomu zaplnená levická športová hala.

Postupová bitka bude náročná, ale Slováci sú odhodlaní využiť tromfy, ktoré majú k dispozícii. „Očakávam, že to bude veľmi ťažký a náročný zápas. Rumunsko má svoju kvalitu, skúsenosti zo silnejších líg a hrá fyzicky. Kľúčová bude defenzíva pick-n-rollu s Richardom a kontrola doskokov. Jasné, musíme hrať s energiou, agresivitou po celý čas. Pracujeme na detailoch, ktoré nám môžu pomôcť. Mnohým veciam sa musíme prispôsobiť cez zápas, pretože sa nedá vedieť, ako úplne budú hrať. Je to rozhodujúci duel, treba byť pripravení na všetko,“ zhodnotil Rumunsko tréner Aramis Naglič.

Prvá konfrontácia týchto tímov dopadla lepšie pre jeho výber, ale 4-bodový náskok môže byť v domácej odvete zradný. „Máme to vo vlastných rukách a je len na nás, ako s tým budeme narábať. Doteraz, keď bola takáto situácia, tak si myslím, že sme sa viac zomkli a zvládli sme to. Vieme, čo už od Rumunska čakať, keďže sme s ním hrali. Majú dobrého naturalizovaného rozohrávača a že sme mali s nimi určitý problém pod košom. Bude to teda bitka o každý centimeter palubovky, pretože oba tímy hrajú o postup. Nič si nedarujeme, preto bude dosť záležať od energie tímov,“ myslí si Samuel Volárik.

Do postupovej bitky síce nenastúpi zranený Michael Fusek, ale do zostavy sa vracia Timotej Malovec. Slovensko zároveň hrá o to, aby natiahol svoju víťaznú predkvalifikačnú šnúru už na sedem stretnutí. „Je pozitívum, že nám Timotej Malovec pomôže a rozšíri sa nám rotácia. Už v mladom veku má kvalitu a dokáže si na palubovke vybojovať miesto. My sme radi, že príde a bude to pre nás úspešný večer. Dôležitý bude začiatok zápasu, naša obrana a hlavne naša energia. Verím, že si do haly nájde čo najviac ľudí cestu a aj to nám pomôže na ceste k víťazstvu,“ uviedol Šimon Krajčovič.

DSC 5773

Všetci si uvedomujú situáciu a zároveň dôležitosť stretnutia. Ďalší predkvalifikačný cyklus by totiž zastavil evidentné napredovanie reprezentačného tímu. „Snažíme sa zostať v rovnakom nastavení a rytme. Myslím si, že hráči všetkému rozumejú a sú extra motivovaní. Isto bude plná hala, takže očakávame basketbalový sviatok. Dúfam, že na konci budeme my tí, ktorí budeme oslavovať,“ vyhlásil Naglič.

Podpora fanúšikov bude tiež jeden z faktorov, ktorý môže pomôcť k vytúženému víťazstvu s postupovou pečiatkou. „Darí sa nám, preto ma neprekvapuje záujem fanúšikov. Basketbal naberá na popularite, aj tým, ako prebehla sezóna Niké SBL. Osobne som si to zažil v Leviciach, kde ľudia majú basketbal radi,“ dodal na záver Volárik.

Foto: Lukáš Droppan