• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Rumunsko je ďalším dejiskom B-kategórie majstrovstiev Európy, tentoraz v najmladšej chlapčenskej kategórii – do 16 rokov. Slovákov čaká v Pitešti (4. – 13. augusta) mimoriadne náročná skupina, hlavným cieľom je pripraviť talenty na mužskú reprezentáciu.

Ako každá reprezentácia, tak aj „U16“ mala približne mesačnú prípravu, ktorú spestrili viaceré prípravné stretnutia. „V poslednom prípravnom zápase sa v mužstve rozšírila viróza, takže pred samotnými majstrovstvami Európy sme museli urobiť korekcie v zostave. Všetci dvanásti hráči by už mali byť v plnom tréningovom procese a v príprave na úvodný duel s Portugalskom. V príprave sa nám s chlapcami podarilo prejsť viaceré herné situácie a systémy a venovali sme sa aj individuálnym činnostiam jednotlivcov. Príprava bola celkom pozitívna, až na zdravotné problémy nášho tímu v Maďarsku. Zdolali sme v príprave Chorvátov a dvakrát sme vyhrali nad Českom. Raz sme prehrali s Chorvátskom,“ zhodnotil uplynulé týždne tréner tohto výberu Jozef Ištok.

Finálnej nominácii reprezentačnému tímu do 16 rokov však prechádzala dlhodobá a cieľavedomá príprava, ktorej prvým vrcholom bude práve podujatie v Rumunsku. „Tešíme sa na prvý zápas na šampionáte proti Portugalsku. Pre väčšinu chlapcov je to prvé vážne medzinárodné stretnutie. Verím, že zabojujeme o výhru. Pre chlapcov je veľká česť, že si zahrajú za Slovensko na majstrovstvách Európy. Celkovú nomináciu sme od začiatku vyberali zo 68 hráčov danej vekovej kategórie. S trénerom Červenkom sme videli v akcii každého na vlastné oči. Finálna nominácia vznikla v posledných dňoch na základe výkonov v zápasoch a tréningoch,“ prezradil kouč slovenských mladíkov.

Ako už bolo od Ištoka spomenuté, účinkovanie na turnaji začína jeho tím proti Portugalsku. V D-skupine ešte čaká Slovákov Bulharsko, Švédsko a Holandsko. Následne podľa postavenia v tabuľke bude jasné, koľko duelov ich ešte na B-kategórie ME do 16 rokov čaká. „Máme dobrý ročník chlapcov, ale žreb nám neprial. Naša skupina je najťažšia na šampionáte, Holanďania, Švédi a Portugalčania majú ambíciu postúpiť do A-divízie. Bulhari sú nevyspytateľní. Pre nás je teraz dôležitý prvý duel s Portugalskom. Cieľom výberu bolo vybrať hráčov, ktorí by mohli v horizonte 4-8 rokov posilniť mužskú reprezentáciu. Chceme vyhrať každý zápas, ale prioritou bola selekcia slovenských talentov,“ uzatvoril Ištok.

 

Nominácia Slovenska „U16“ na B-kategóriu ME v rumunskom Pitešti (4. – 13. augusta):

hráči: Thomas Stanko (MBA Prievidza), Filip Horváth (BK VIVIDBOOKS Pardubice/ČR), Martin Minarovjech, Maroš Golian, Bruno Randuška, Tobiáš Gregor, Maxim Jan Ure (všetci Inter Bratislava), Milan Blanárik (Valencia Basket/Šp.), Andrej Majerník (BK Lokomotíva Sereď), Adam Horváth (RIM Basket Košice), Matej Valent (BK MŠK Žiar nad Hronom), Lukáš Huťka (AKAPO Lučenec)

realizačný tím: Jozef Ištok – hlavný tréner, Andrej Červenka – asistent trénera, Rudolf Čermák – fyzioterapeut, Marianna Grillová – vedúca družstva

 

Program Slovenska „U16“ na B-kategórii ME:

D-skupina

piatok 4. augusta o 14.30 h: Portugalsko – Slovensko

nedeľa 6. augusta o 12.00 h: Slovensko - Bulharsko

utorok 8. augusta o 14.30 h: Švédsko - Slovensko

streda 9. augusta o 19.30 h: Slovensko - Holandsko

11. – 13. augusta: zápasy o umiestnenie

Foto: archív MG