• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalisti Slovenska majú pred sebou posledné vystúpenie v I-skupine predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025. Postup ďalej si už zabezpečili, podobne ako ich súper – Albánsko (sobota 5. augusta o 20.30 h), tak tabuľkové postavenie sa už nezmení a tak bude tento duel o tom, aby si zahrali menej vyťažení hráči. Zverenci trénera Aramisa Nagliča budú ale hrať o to, aby si udržali stopercentnú bilanciu.

Slováci splnili najdôležitejšiu misiu hneď pri prvej ponúknutej možnosti, doma si po jednoznačnom triumfe nad Rumunskom (83:58) zabezpečili postup z predkvalifikácie ME 2025 a minimálne na najbližšie mesiace sa môžu tešiť na konfrontáciu s najlepšími tímami Európy. Teraz ešte musia zakončiť účinkovanie v I-skupine. „Bude to iný zápas, ako boli doterajšie stretnutia. Už v podstate o nič nejde, ale prístupne k nemu so serióznosťou, predsa len, nechceme sa na záver zraniť. Nastúpime do toho na 100 percent. Ako my, tak aj oni sa budú chcieť rozlúčiť výhrou, čiže náboj tam bude. Tréner spomínal, že sa minúty rozložia medzi všetkých. Každý si hrá, aj tí, čo hrali doteraz menej,“ prezradil detaily pred zápasom rozohrávač Matej Majerčák.

Obom tímom už nejde o nič, Slovensku patrí postupová prvá priečka a Albánsko je naopak na konci I-skupiny. Kým slovenský výber má stopercentnú bilanciu a rád by si ju aj udržal, tak sobotňajší súper by sa chcel pred svojimi fanúšikmi rozlúčiť víťazstvom. „Zápas s Albánskom nebude jednoduchý z toho pohľadu, že sme už postúpili a chlapci sú už takí uvoľnenejší. Ak však chceme byť seriózna reprezentácia a reprezentovať Slovensko, tak určite budem chcieť, aby sme k tomuto stretnutiu pristúpili vážne. Rozdelíme minúty, to je jasné a rotovať budeme všetkých hráčov. Budeme o tom hovoriť, aby bol zodpovedný prístup k zápasu a vyhli sme sa nejakým zraneniam. Odrobíme tréningy a do stretnutia ideme naplno,“ vyhlásil reprezentačný tréner Aramis Naglič.

DSC 6517

Je jasné, že k dispozícii opäť nebude mať Timoteja Malovca a hrať by nemal ani Michael Fusek. Ako však kouč Slovákov neraz prízvukoval, každý jeden hráč na súpiske je dôležitý a práve z tohto dôvodu sa v Albánsku otvára cesta naberania skúseností pre menej vyťažených hráčov. V prvej vzájomnej konfrontácii, spred niekoľkých dní, vyhral jeho tím jasne 86:63. Teraz je v hre zisk štvrtého víťazstva za sebou v I-skupine, v rámci celého predkvalifikačného cyklu už ôsmeho v rade. „Určite je to motivácia pripísať si ďalšie víťazstvo na svoje konto. Rozhodne to chceme zakončiť výhrou,“ jasne naznačil Majerčák ambície.

Stretnutie Albánska so Slovenskom odvysiela v priamom prenose športová televízia JOJ Šport.

DSC 7629

Nominácia Slovenska na zápas predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025 proti Albánsku (5. augusta o 20.30 h, Drač):

hráči: Matej Majerčák (NH Ostrava/ČR), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Milan Szabó (Inter Bratislava), Tomáš Pavelka (BC Šiauliai/Lit.), Jakub Mokráň (BK Opava/ČR), Marek Doležaj (Keflavík Karha/Isl.), Dalibor Hlivák (Spišskí Rytieri), Samuel Volárik (BC Komárno), Lukáš Bolek (BC Prievidza), Šimon Krajčovič (bez klubovej príslušnosti)

realizačný tím: Aramis Naglič - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy - asistenti trénera, Michal Ondruš - generálny manažér, Enriko Smák - kondičný tréner, Juraj Sluka – fyzioterapeut, Richard Demovič - lekár

 

Tabuľka I-skupiny:

1. Slovensko 3 3 0 238:186 6 - postup do kvalifikácie ME 2025

2. Rumunsko 4 2 2 282:298 6

3. Albánsko 3 0 3 209:245 3

Foto: Lukáš Droppan