• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V 13. kole Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy si iba Prievidza ustrážila domácu palubovku. Inter a Komárno zvíťazili na súperových palubovkách. V dohrávke boli zase úspešnejší Nitrania, ktorí si pripísali štvrté víťazstvo.

MBK SPU Nitra – VŠEMvs Karlovka Bratislava 79:77 (12:13,25:17,25:22,17:25)

Nitra: Pejovic 24 & 10 doskokov, Stojanov 13, Novysedlák 9, Simič 7, Štefek 7 (Bukovič 7, Ábel 6, Šimončík 4, Samek 2, Pánis 0, Petrovský 0)

Karlovka: Abrhám 16, Židzik 16 & 10 doskokov, Galád 11, Hašan 5, Hlivák 5 (Hoferica 10, Lehman 9, Bečarik 5, Jurčina 0, Kožár 0, Krajčír 0, Luley 0, Michálek 0, Podhorský 0)

TH: 12/15 – 14/14, Trojky: 15 – 9, Fauly: 17 – 20

Rozhodovali: Pipíška – Matejčík – Turček

Povedali po zápase:

Peter Seman (tréner Nitry): „Bol to dramatický zápas, ktorý mal aj určitú basketbalovú kvalitu. Z našej strany to bolo vydreté víťazstvo. Skomplikovali sme si to sami, pretože sme viedli o 13 bodov. Zasa prišla nekoncentrovanosť. Podcenili sme nájazd, získanú loptu sme hodili súperovi do rúk, ten z toho hneď skóroval. Zbytočne sme si zdramatizovali zápas, ktorý sme mohli v pohode vyhrať."

Filip Pejovič (hráč Nitry): „Bol to pre nás veľmi dôležitý zápas. Predtým sme v Karlovke stratili vyše dvadsaťbodové vedenie, a to sme v dnešnom zápase už nechceli. Bola to vyrovnaná hra, ktorú sme v závere zvládli a dotiahli do víťazného konca. Som rád, že sa mi znova darilo aj strelecky."

Milan Černický (tréner Karlovky): „Myslím, že vzhľadom na zostavy oboch tímov sme videli dobrý zápas. Keby sme v závere premenili trojku, vyhrali by sme my. Domáci dali 15 trojok, my sme zasa boli lepší v doskoku a preto to bolo vyrovnané." 

Filip Lehman (hráč Karlovky): „Stretnutie sme začali veľmi zle. Nepristupovali sme k útočníkom a z toho mali Nitrania ľahké strely, ktoré premieňali. V tretej štvrtine sa na našej strane zlepšila obrana a vyrovnali sme skóre. V závere rozhodli chyby v našej obrane."  

Iskra Svit – MBK Rieker Com Therm Komárno 63:75 (18:12,12:23,18:14,15:26)

Svit: Petrucelli 17, Pipíška 17, Adenekan 11, Bachan 0, Dratva 0 (Bakare 15, Mandić 2, Findura 1, Belavý 0, Gajdoš 0, Myles 0, Skvašik 0)

Komárno: Halada 20, Umipig 12, Vido 9, Thompson 6, Alawoya 5 (Kratochvíl 9, Kozlík 8, Bilič 6, Haviar 0, Kurthy 0, Marchyn 0, Maslík 0)

TH: 15/21 – 10/15, Trojky: 2 – 13, Fauly: 20 – 24

Rozhodovali: Brziak – Lukáč T. – Kiss

Povedali po zápase:

Rudolf Jugo (tréner Svitu): „Zo zostavy nám vypadol Blagojevič, s ktorým sa vedenie klubu rozlúčilo i Myles, ktorý ochorel. Náš prvý rozohrávač Petrucelli musel odohrať celých 40 minút. Napriek tomu sme s majstrom odohrali takmer 35 minút vyrovnanú partiu. Naším problémom je, že keď máme šancu definitívne nakloniť stretnutie na našu stranu, urobíme hlúpe chyby, ktorými dostaneme na koňa súpera. Komárno má veľmi skúsený tím, ktorý si počkal sa svoju príležitosť. Hostia nás prevýšili komplexnou ofenzívnou hrou, nielen úspešnou trojkovou streľbou. Nezabrala nám lavička, okrem Bakareho sa ostatní hráči prakticky vôbec nepresadili.“

Peter Pipíška (hráč Svitu): „Po zaváhaní v Nitre sme chceli odčiniť toto zakopnutie. Je to slabá náplasť, že sme prehrali po statočnom výkone. Myslím si, že rozhodla trojková streľba. Zatiaľ, čo nám nepadlo takmer nič, súperovi sa streľba spoza oblúka mimoriadne darila. Na každý jeden bod sme sa nadreli, hostia skórovali oveľa jednoduchšie. Príliš často sa opakuje, že dobre rozbehnutý zápas stratíme za pár minút. Psychicky nám určite nepomohlo, keď sme ubránili 23 sekúnd, no v poslednej sme aj tak inkasovali. Musíme niečo zmeniť. Aj preto sme v tomto stretnutí nastúpili v pozmenenej zostave a s inou taktikou. Myslím, že v prvom polčase mal s tým súper problémy.“

Andelko Mandič (tréner Komárna): „Nemyslel som si, že to bude ľahké, a to sa potvrdilo. Svitu síce chýbali Myles i Blagojevič, ale nám to akoby uškodilo. Je možné, že hráči si v podvedomí mysleli, že to bude preto jednoduchšie. Hrali sme dobre 25 minút, no veľmi zle úvodných desať minút a prvých päť minút v druhom polčase. Najdôležitejšie je, že sme vyhrali. Vyzdvihnúť musím Haladu, ktorý podal veľmi dobrý výkon. Basketbal je ale kolektívna hra, musíme hrať všetci lepšie 40 minút.“

Filip Halada (hráč Komárna): „Nie je to pre nás ľahké obdobie, veľa cestujeme. Je to vidieť na našej únave. Domáci začali veľmi agresívne, chvíľu nám trvalo, kým sme sa dostali k svojej hre. Padlo nám niečo zvonku, ťažké aj otvorené strely. Svit nás trápil až do konca, bol to veľmi vyrovnaný zápas. Aj keď mu chýbalo niekoľko opôr, bol to pre nás ťažký zápas. Ďakujem spoluhráčom, vytvorili mi voľné strely. Svit nás prekvapil veľmi dobrým útočným doskokom. Domáci hrali agresívnu obranu s rýchlym protiútokom.“

KB Košice – BK Inter Bratislava 71:74 (16:13,15:16,17:21,23:24)

Košice: Jacobo 15, Keely 15, Baťka 10, Nuber 10, Baldovský 7 (Edwards 6, Galata 5, Avramovič 3, Járay 0, Jones 0, Lechman 0)

Inter: Rančík 34 & 12 doskokov, Mrviš 9, Rančík 4, Bílik 2, Kuffa 0 (Miloševič 12, Rakic 11, Jankovič 2, Bannister 0, Bulatovič 0, Musil 0, Páleník 0)

TH: 18/24 – 16/21, Trojky: 7 – 10, Fauly: 23 – 27

Rozhodovali: Zubák – Kukelčík – Šarišský

Povedali po zápase:

Richard Leško (asistent trénera Košíc): „V prvom rade musím povedať, že to bol veľmi kvalitný zápas a ľudia si prišli na svoje. Ťažko povedať kto bol lepší, rozhodovalo aj šťastie. My sme boli bohužiaľ na tej strane, ktorá ťahala za kratší koniec. Rozhodlo pár našich chýb a nepremenených striel. Nebudem sa preto vyhovárať na ďalšie veci, ktoré boli v tomto zápase jasne viditeľné."

Maurizio Galata (hráč Košíc): „Je to veľká škoda. Bol to naozaj super zápas a všetkým sa nám hralo vo vynikajúcej atmosfére výborne. O to viac ma mrzí, že sme to nedotiahli do víťazného konca. Dnes ale musím povedať jednu vec. To, čo sa toleruje bratom Rančíkovcom v tejto lige, to nie je normálne. Rozhodcovia to režírovali a sú veľkými strojcami tohoto víťazstva Interu. Takto sa férový šport nehrá. Pokiaľ si nebudeme všetci rovní, tak to bude vyzerať takto."

Branko Makismovič (tréner Interu): „Pre nás veľmi dôležité víťazstvo. Hráči boli po zápase v Litve veľmi unavení, ale našli sme silu hrať na vysokej úrovni. Zápas sme kontrolovali od druhého polčasu a tri minúty pred koncom sme viedli o 11 bodov. Musím vysloviť veľké poďakovanie Martinovi Rančíkovi, ktorý do zápasu išiel z postele a mal zdravotné problémy. Povedal som mu, aby zostal doma a oddýchol si, ale on chcel byť s tímom. To je pre nás veľká vec. Máme náročný program vo FIBA Europe Cupe aj SBL a musíme sa sústrediť na každý jeden zápas. Viem, že to pre hráčov nie je jednoduché, ale to je cesta k tomu, aby sme boli najlepší."

Radoslav Rančík (hráč Interu): „Je to vydreté víťazstvo, ale po dlhom výlete z Litvy sme to mali veľmi ťažké. Bol to naozaj ťažký zápas, ale všetci sme ťahali za jeden povraz a spoločnými silami sme to zvládli. Rozhodla bojovnosť a srdce, ktoré sme do hry vložili. Teším sa z toho, pretože ide o veľmi cenné víťazstvo. Košice nie sú ľahký súper a nikto nemôže hovoriť, že sú to nováčikovia. Majú výborný tím, ktorý patrí medzi ašpirantov na titul."

BC Prievidza – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 114:37 (25:13,32:10,26:6,31:8)

Prievidza: Wisseh 16, Stamenkovič 14, Marić 11, Körner 9, Jašš 8 (Rostampour 18 & 10 doskokov, Stanojević 13, Batina 9, Kádaši 8, Vojtek 6, Hupka 2, Dobrotka 0)

Spišská N.V.: Krajňák 13, Lenárt 9, Dolník 6, Osvald 5, Hovaňák 2 (Petrek 2, Babik 0, Hrabčák 0)

TH: 18/30 – 9/15, Trojky: 8 – 4, Fauly: 21 – 25

Rozhodovali: Doušek – Matejčík – Bara

Povedali po zápase:

Miljan Čurović (tréner Prievidze): „Urobili sme to, čo sme chceli. Hrali sme v hernej pohode a 35 minút bolo za našej strany úplne podľa predstáv. Naše nasadenie bolo dobré a s výkonom môžeme byť spokojní. Výhra nám dodá energiu do ďalších zápasov, ktorú budeme potrebovať. Tím v zápase ukázal charakter a to, že si nevyberáme súperov, pretože stále sme boli plne koncentrovaní.“

Samuel Hupka (hráč Prievidze): „Do zápasu sme vstúpili slabšie, no potom sme sa dali dokopy a začali hrať naplno. Po dobrom výkone naše vedenie narastalo a zápas sme zaslúžene doviedli do víťazného konca. Myslím, že takéto vysoké víťazstvo som ešte v živote nezažil, možno v mládežníckych kategóriách. Som šťastný, že mi tréner dáva šancu. Budem na sebe tvrdo pracovať, aby som ho nesklamal.“

Dávid Demečko (tréner Spišskej Novej Vsi): „Súper má svoju kvalitu, ale z našej strany to bolo veľmi zlé. Zápas sa dá prehrať, ale nie po takýchto žiackych chybách. Hrali sme nekoncentrovane, z čoho pramenili chyby a súper svoje vedenie neustále zvyšoval. Chlapci by si mali uvedomiť, že nosia dres extraligového klubu, ktorý musia reprezentovať za každého stavu. Dnes nám chýbala hrdosť a naša prehra je zaslúžená. Gratulujem Prievidzi k víťazstvu.

Vladimír Hovaňák (hráč Spišskej Novej Vsi): „Kvalita sa ukázala. Z našej strany to však bol najhorší výkon v sezóne. Bola to hotová katastrofa, naša hra nebola hodná extraligového mužstva. Mrzí nás to veľmi, no psychika uhrala svoju rolu. Naša vysoká prehra je zaslúžená.“

 

FOTO: PETER JESENSKÝ