• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalová rivalita Prievidze a Interu píše v play off ďalšiu kapitolu. Práve celok z hlavného mesta bol posledný, kto dokázal na hornej Nitre uspieť a blízko bol k tomu aj v prvom štvrťfinálovom súboji. Domáci si ale svoju sériu uhájili a z palubovky mohli odchádzať po výsledku 88:84 spokojnejší.

Na papieri to bol síce súboj druhého a siedmeho tímu po základnej časti, ale tento rozdiel sa okamžite zmazal na palubovke. „Žlto-čierni“ boli v prvom polčase sebavedomejším družstvom a dlhé momenty držali priaznivý stav na svojej strane. Potom sa však karta otočila a už to vyzeralo na bezproblémový triumf domácich, ale opak bol pravdou.

„Prehrali sme, proste v ďalšom stretnutí to z našej strany musí byť lepšie a musíme vyrovnať stav série. Musíme hrať konzistentnejšie, nemôžu tam byť výpadky. Nemôžeme dovoliť, aby sme tak vysoko prehrávali, radšej sa držať bližšie k súperovi, ako ho naháňať,“ povedal za interistickú stranu Antonio Daye.

Prievidza zo seba striasla ako keby počiatočnú nervozitu a už na polčasovú prestávku išla s dvojciferným náskokom (45:35). Aj v druhom polčase držala komfortnejšie vedenie, ale napokon umožnila rivali dúfať vo víťazný večer.

DSC 6600

„Je dôležité otvoriť takúto sériu víťazne. Prvýkrát zažívam play off, takže o to lepšie odštartovať ju úspešne. Necítili sme tlak, za seba môžem povedať, že play off vnímam vyvrcholenie a oslavu celej sezóny. Hráte najlepšie ako viete a nechávate spolu so spoluhráčmi na palubovke všetko. To patrí k basketbalu, prichádzajú bodové šnúry, preto je potrebné hrať naplno až do poslednej sekundy,“ uviedol domáci pivot Lukas Milner.

Hostia z hlavného mesta v poslednej 10-minútovke zatlačili a takticky robili v podstate všetko na jednotku. V jednej chvíli dokonca viedli a aj keď Prievidza odskočila, tak okamžite vedeli reagovať. O prvom bode sa tak muselo rozhodovať v poslednej minúte.

DSC 6613

„Na konci základnej časti sme sa dali dokopy a myslím si, že vyzeráme oveľa lepšie. Škoda, mali sme zabojovať o jednu loptu viac, mali sme dať o jeden kôš viac spod koša a bolo by vybavené. Takto môžeme len ľutovať, ale treba zdvihnúť hlavy,“ hovoril pre RTVS: Šport tréner Interu Danilo Rakočevič.

Ak by sme mali vypichnúť kľúčové okamihy, tak boli dva. Najskôr bodová zodpovednosť Keviona Taylora v poslednej dvojminútovke a 30 sekúnd pred koncom zahodené možnosti Ozrena Pavloviča s Gojkom Sudžumom, ktoré mohli priniesť vyrovnaný stav.

DSC 6340

„Myslím si, že rozhodlo to, že lopta bola v týchto okamihoch v našej moci. Takéto zápasy vyhráva nasadenie. Je to veľmi podstatná výhoda (pozn. stav 1:0). Vždy chcete odštartovať sériu úspešne, pretože potom je to všetko ľahšie. Atmosféra v šatni je vždy skvelá, nič na tom nemení ani výsledok tohto duelu,“ vyhlásil Milner.

Séria sa tak presúva do Bratislavy, kde sa dá očakávať podobne atraktívny a dramatický duel. Inter musí odvracať nepriaznivý stav, ak nechce hrať v sobotu o predĺženie sezóny. „Dôležité je, že každý útok môže byť rozhodujúci a vždy je potrebné ísť do neho naplno. Verím, že to bude dlhá a ešte zaujímavá séria. Myslím si, že sme lepším tímom, ale musíme sa ukázať v našej snahe,“ vyjadril sa Daye.

DSC 6760

Pre trénera Prievidze Sašu Jankoviča to bolo premiérové play off víťazstvo, celkovo jeho tím zaznamenal desiaty domáci triumf v rade a paradoxne, naposledy ich zdolal práve Inter (9. decembra): „Viackrát sme ich nedokázali zlomiť, keď sme viedli dvojciferným rozdielom a vždy prišli naspäť. Na konci, jedna-dve lopty boli na našej strane a nik sa už nebude pýtať, že ako sa vyhralo, pretože hlavné je, že je to 1:0.“

Foto: Lukáš Droppan