• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Trofej pre víťaza Slovenského pohára, na ktorú čakali štyri roky a pohár za druhé miesto na podujatí, ktoré prinieslo kvalitnú česko-slovenskému konfrontáciu. Patrioti majú za sebou úspešné tri dni v Prahe, na ich konci sa mohli radovať s fanúšikmi a postupne doceňovať to, čo sa im podarilo. Tréner Michal Madzin a Ben Kováč sa v rozhovore vrátili k finále s Nymburkom, podpore fanúšikov a prezradili viac o najbližších cieľoch.

Úradujúci šampión Slovenska dokázal v porovnaní s ostatnými odohrať s Nymburkom najvyrovnanejšiu partiu v Prahe, aj keď z toho bola prehra (82:95). Kľúčom pri pohľade na konečný výsledok bola prvá štvrtina, v ktorej zástupca českej Kooperativa NBL preukázal svoju obrovskú kvalitu. „Nymburk začal s obrovskou energiou a veľkou úspešnosťou streľby. Pomaly z každého útoku dali kôš, to bolo ťažké zastaviť. Na druhej strane, aj keď sme sa vrátili, tak vždy našli spôsob, ako uspieť alebo sa opäť dostať do nejakej komfortnej situácie, ktorá im zabezpečovala, aby držali zápas v rukách. To je jediné, čo ma trochu mrzí,“ vyjadril sa tréner Levíc Michal Madzin.

Nasadenej jednotke z českej strany sa dokázali v niektorých herných úsekoch vyrovnať, na konci zápasu tak mohli odchádzať z palubovky so vztýčenými hlavami. „Máme trochu skúsenosť z Európskeho pohára FIBA, pomohla nám. Na konci nám chýbala sila, ale na konci dňa, prehrať s Nymburkom o 13 bodov, nie je hanba. Keby nás bolo viac, tak by duel možno skončil inak. My môžeme byť spokojní,“ myslí si levický krídelník Ben Kováč.

Pre oboch účastníkov finále to bolo splnenie interných cieľov a obnovený Česko-slovenský pohár tak dostal na záver skutočnú federálnu konfrontáciu medzi momentálnymi lídrami svojich súťaží a nasadenými jednotkami na tomto podujatí. To všetko sa odohralo pred takmer 1100 divákmi, čo bola najvyššia kulisa počas trojdňového programu.

DSC 4858 

„Prišli sme sem do Prahy, aby sme si zahrali s Nymburkom v kvázi vysnívanom finále. Tešme sa, že sa to stalo. Vždy hovorím, že je lepšie posledný zápas vyhrať, aby sme si to naozaj užili, ale máme v rukách Slovenský pohár a za sebou extrémne ťažký zápas, ktorý nám môže pomôcť do budúcna. Myslím si, že vyvrcholenie bolo hodné finále a celkového Final 8 Česko-slovenského pohára. Krásna divácka kulisa, obrovská podpora našich fanúšikov počas celých troch dní. Skupina našich priaznivcov sa každým dňom zväčšovala. Tieto tri dni sme si užili aj vďaka ľuďom, ktorí nás prišli pozrieť. Myslím si, že základné ciele sme splnili, možno tomu chýba čerešnička. Treba však uznať, že Nymburk vyhral zaslúžene a bol lepším tímom. Znie to super, víťaz Slovenského pohára a druhý tím na Česko-slovenskom pohári. Tešme sa z toho,“ povedal Madzin.

Jeho zverenci mali v športovej hale Královka na každom zápase blízko k domácemu prostrediu, skupina priaznivcov sa každým dňom totiž zväčšovala. Ani prehra im nezobrala úsmev z tvárí a dosiahnutého úspechu, ktorý sa určite docení s odstupom času. „Veľa ľudí na Slovensku vie, že máme najlepších fanúšikov. Chcem sa im veľmi pekne poďakovať, pomohli nám, pretože boli šiestym hráčom na palubovke. Podpora je za nami, vždy za nami stoja, či už vyhrávame alebo prehrávame. Je to malá rodinka v malom meste Levíc, veľký rešpekt pred nimi, že prišli za nami aj do Prahy,“ uviedol Kováč.

 DSC 4864

Levice sa v Prahe skutočne dočkali česko-slovenskej konfrontácie, vo všetkých troch prípadoch totiž narazili na účastníkov Kooperativa NBL. Najskôr nepríjemné a nebezpečné Olomoucko, ktoré nemalo proti favoritovi čo stratiť. V semifinále prišla pre Děčín odplata za letný Federálny pohár v Leviciach a ARMEX tak dosníval sen o obhajobe Českého pohára. A vo veľkom finále prišiel na rad veľkoklub z Nymburku.

„Pre nás to bola veľmi vítaná konfrontácia s českými tímami na súťažnej úrovni. V každom zápase išlo o všetko. Mohli sme si porovnať iný štýl, ktorou sa česká liga hrá. Za mňa, fyzickosť, ktorej sme čelili, je mierne odlišná od slovenskej súťaže. Je to ďalší bonus tohto turnaja, že sme odohrali tri zápasy s troma českými tímami a vyskúšali sme si konfrontáciu na top leveli,“ zamyslel sa kouč Patriotov.

 DSC 4995

Po účasti v skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA a teraz úspešnej reprezentácii Slovenska na Česko-slovenskom pohári, majú „žlto-zelení“ pred sebou ďalšiu métu – doviesť v lige svoju misiu do úspešného a opätovne majstrovského cieľa. Stali by sa tak len druhým klubom v ére samostatnosti, ktorý by tri roky po sebe bol šampiónom Slovenska.

„Máme v rukách pohár, čo je niečo, čo už nám nik nezoberie. Vieme však, že sú pred nami ešte ďalšie výzvy. Po zaslúženom oddychu sa vrátime do poctivej roboty, aby sme splnili ďalšie ciele, ktoré sú pred nami,“ dodal na záver Madzin.

Foto: Lukáš Droppan