• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po náročnom období, kedy basketbalové kluby prevažne prežívali a bojovali o svoju existenciu, sa situácia postupne zlepšuje. Niké SBL by sa tretí rok po sebe mohla dočkať navýšenia počtu účastníkov. Úvahy o tom prebiehajú u Košice Wolves a TSM Slávia Young Men Žilina, u ktorých sme zisťovali aktuálnu situáciu.

V oboch mestách má basketbal svoju históriu a tradíciu. Ak by sme zaspomínali na nedávnu minulosť, nemožno opomenúť úspešné počínanie KB Košice, respektíve PP & TV RAJ Žilina. Po chvíľkovom ústupe z pozícií, respektíve určitom reštarte, sa objavili na scéne dvaja ambiciózni účastníci, ktorí sa snažia vydať vlastnou, podobne úspešnou cestou.

TSM Slávia Žilina je hlavne mládežníckym klubom, ale na súpiske prvoligového družstva sa to hemží skúsenosťami v podobe bývalých reprezentantov alebo skúsených ligových hráčov. Stačí spomenúť mená ako Milan Žiak, Viliam Kosa, Ladislav Stojanov, Michal Podhorský, Adam Štefek, Róbert Rozim alebo Daniel Stránsky. K tomu im vypomáhajú viacerí hráči, ktorí stále pôsobia v Niké SBL.

1 liga za ke 5

„Otázkou zapojenia do nasledujúceho ročníka Niké SBL sme sa v našom klube zaoberali len teoreticky a veľmi krátko, nakoľko je pred nami ešte nadstavba 1. ligy a následné Final Four. Aktuálne sa venujeme úspešnému ukončeniu súťaží vo všetkých mládežníckych družstvách, nastaveniu tréningového procesu mládežníckych kategórií do budúcej sezóny, pretože to je priorita nášho klubu. Pri vzniku sme si stanovili ciele akadémie, pri ktorých sa spomínal návrat na ligovú mapu, ale nie takto skoro. Cieľom bolo a stále je vychovávať hráčov pre potreby reprezentácie a potreby Niké SBL, no podarilo sa nám v spolupráci s trénerom Moravčíkom poskladať na 1. ligu dobrý mix hráčov, a ich výkony a výsledky nás možno prinútia uvažovať nad návratom do Niké SBL skôr ako sme plánovali,“ prezradil športový riaditeľ klubu Miroslav Futo.

Košice Wolves sú v určitej forme nástupníckym klubom mládežníckeho RIM Basket. Pred aktuálnou sezónou prešli kompletnou transformáciou, ktorá zahrňovala zmenu klubových farieb, nové logo a hlavne očakávaný návrat do Starej Jazdiarne (bývalá Angels aréna). Aj na súpiske „vlkov“ nechýbajú známejšie postavy z Niké SBL – Filip Duda, Michal Čekovský alebo Adam Monček.

1 liga za ke 1

„Momentálne je našou prioritou obsadiť prvé miesto v nadstavbovej časti 1. ligy, aby sme mohli usporiadať Final Four. Ukázalo sa, že domáce prostredie hrá veľkú rolu. Basketbal robíme pre mládež a fanúšikov košického basketbalu, ktorých tu nie je málo. Nechcem predbiehať, ideme postupne a všetko má svoj čas. Na začiatku sezóny sme nevedeli, aká bude od ľudí odozva a dlho sme čakali aj na zrekonštruovanú Jazdiareň. Sme radi, že sme opäť vzbudili záujem ľudí chodiť na naše zápasy, aj keď sa hrajú iba v nedeľu po obede. Túto sezónu využívame na to, aby sme zistili aj náklady, preto samozrejme veľa bude závisieť od financií. Nápad vznikol z dôvodu reštartovania a vrátenia basketbalu do mesta, kde je obrovská história tohto športu. Mládeži najviac pomôže kontakt s mužským basketbalom a nasatím celej atmosféry haly. Budú motivovaní pracovať na sebe a tiež uvidia, že v ich meste je možnosť študovať, ale aj zostať pri športe, ktorí milujú. Pred sezónou sme sa stretli s chalanmi a povedali si, že sa o to spoločne chceme pokúsiť a zatiaľ sa nám to darí. Keď si pozrieme všetky tímy v nadstavbe, tak sme tím, ktorý má na súpiske najviac domácich hráčov,“ uviedol hráč Košíc Michal Čekovský, ktorý sa v klube zapája aj do manažérskych procesov.

Oba kluby sú súčasťou nadstavbovej skupiny o 1. – 4. miesto. Košice bojujú o prvú pozíciu so Žiarom nad Hronom, TSM s mestským rivalom Academicom. Final Four by sa malo uskutočniť v prvý májový víkend. „Uvidíme, čo prinesú najbližšie dni, ako chalani dopadnú v prvej lige. Otázkou prípadnej účasti v Niké SBL sa začneme spolu s partnermi a sponzormi zaoberať hneď 6. mája, po konci Final Four. Keďže sme stále nový klub, nemáme zatiaľ k dispozícii vlastných odchovancov, čo z personálneho hľadiska môže znamenať problém. V prípade účasti v najvyššej súťaži nechceme ísť legionárskou cestou, skôr cestou ponúknuť možnosť mladým talentovaným Slovákom ukázať sa a vhodne ich doplniť staršími, skúsenejšími hráčmi, tak ako máme momentálne nastavené družstvo v prvej lige. Z ekonomického pohľadu je v Žiline skupina ľudí, ktorí milujú basketbal, za všetkých spomeniem pána Majerského z firmy PROMA a pána Málika z firmy PORADCA PODNIKATEĽA, ktorí sa už teraz nemalou sumou podieľajú na chode nášho klubu a úspechoch nášho mužského tímu, takže v prípade 'teoretického' postupu do Niké SBL by sme snáď v spolupráci s mestom, univerzitou a inými partnermi dokázali vystavať rozpočet na SBL,“ povedal Futo na margo cieľov do najbližšej budúcnosti.

1 liga za ke 2

Do Niké SBL sa dá dostať prostredníctvom celkovému triumfu v 1. lige, ale je tu aj možnosť tzv. divokej karty. „Snažíme sa sústrediť na túto sezónu, ale všetci by sme určite chceli vidieť Košice v najvyššej súťaži čo najskôr. Myslím si, že v momentálnej situácii by bol každý tím navyše len prínosom pre celú súťaž. Robíme všetko, aby sme našli ďalších sponzorov a tento cieľ naplnili. Prvú ligu chceme vyhrať, tým pádom by sme nemuseli riešiť divokú kartu, ale samozrejme, sme oboznámení aj s touto možnosťou,“ dodal na záver Čekovský.

1 liga za ke 4

Foto: Marek Findrík