• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Spišiaci sa poučili v porovnaní so sobotou a proti rivalovi zo Svitu predviedli oveľa konsolidovanejší výkon. Minimalizovali chyby, hrali s väčšou energiou a hlavne sa mohli oprieť o streľbu za 3 body, vďaka čomu získali v tejto sérii aj druhý úspech. Iskre tentoraz došli sily oveľa skôr, takže v sobotu ich čaká zápas o všetko.

Na zostave Svitu sa nezmenilo nič, trénerovi Lukášovi Vargovi stále absentovala trojica Bryson Mozone, Peter Kalthoff a Róbert Rožánek. V prvom polčase sa jeho zverenci ešte držali v zápase a s nádejou na vyrovnanie stavu štvrťfinálovej série. Síce stav nebol priaznivý, ale vo viacerých prípadoch dokázali s domácimi držať krok.

„Myslím si, že so Spišskou sme sa prvý polčas držali dosť vyrovnane, napriek tomu, že sa vrátane mňa muselo do rotácie pridať viacero mladých hráčov, no v druhom polčase sme to už tak dobre nezvládli a súper využil fyzičkosť a skúsenosti z ligy a už bolo pre nás veľmi ťažké otočiť zápas. Je to viditeľne zrejmé, že nám naši kľúčoví hráči v rotácii chýbajú, ale ako mladí hráči sme sa museli pokúsiť zaplniť ich miesto a udržať tempo ligového zápasu. Počas zápasu sme museli aj dosť riskovať, keďže sme hrali väčšinu zápasu zónovú obranu, ktorá otvára viac priestoru streľbe za tri body, ale kvôli užšej rotácii nám to prišlo ako najlepšie riešenie,“ hovoril k utorkovému zápasu pivot Iskry Július Matušek.

Na zónovú obranu vedeli nájsť Rytieri recept už v prvom polčase, k tomu podľa očakávania tlačili svoju hru do podkošového priestoru, kde mali výhodu. V rôznych fázach stretnutia boli výraznými postavami Wesley Harris, Luwane Pipkins, Dalibor Hlivák a Cory Reeves. Aj to výrazne pomohlo k tomu, že domáci vyhrávali takmer po celý čas.

DSC 9124

„Vieme, že Svit má zranených hráčov, preto sme si hovorili, že nemôžeme nič podceniť. V prvom polčase sme nebránili tak, ako sme mali. V druhom sme to zlepšili, od toho vyplýval aj prechod do útoku. Musíme si zakladať na obrane, naopak v útoku si posúvať loptu a snažiť sa vypracovať si najlepšiu strelu. V útoku sme mali dobré strely, čo vyplývalo z posúvania lopty, ale aj dobrej činnosti v obrane,“ myslí si pivot Spišiakov Viktor Juríček.

Rozhodujúca z pohľadu konečného výsledku – 98:77, bola tretia štvrtina, v ktorej jeho spoluhráči predviedli vysokú útočnú produktivitu. Celkovo mali proti regionálnemu rivalovi 16 úspešných pokusov za tri body, čo im uľahčilo cestu za úspechom. Svit síce odchádzal z palubovky v pozícii zdolaného tímu, ale pozitívom je šanca pre mladíkov, ktorí ukázali dobré momenty.

DSC 9373

„Po prestávke sme sa snažili prísť na ihrisko s minimálne rovnakou energiou, ako v prvom polčase, ale prišlo pár zlých rozhodnutí, za ktoré nás vedel súper potrestať ľahkými košmi. Veľmi si vážime každú minútu od trénera a dôvery, ktorú do nás vkladá. Z mládežníckych líg do Niké SBL je to veľmi veľký skok a je dôležité, aby ak dostanete čo i len pár sekúnd na ihrisku, musíte zo seba vydať vždy 100 percent a dokázať, že vo vás môže tréner veriť a dať vám možno v ďalších zápasoch viac priestoru. V tomto stretnutí sme dostali o dosť väčšiu minutáž, ako sme zvyknutí, no myslím si, že presne takéto zápasy sú najlepšou možnosťou pre nás zapracovať na našich chybách a zbierať čo najviac skúseností,“ uviedol Matušek

Po utorku je stav 2:0 pre Spišských Rytierov, v rukách majú štvrťfinálový mečbal a šancu ukončiť sériu. Posledný krok býva najťažší, čo si uvedomuje aj Juríček: „Vieme, že zápas vonku bude omnoho ťažší ako tento. To sme mali možnosť vidieť v sobotu. Aj napriek oklieštenej zostave dajú do toho všetko, nemajú čo stratiť, bude ich hnať domáce publikum. My sa musíme nastaviť a skoncentrovať, aby sme sériu ukončili v sobotu.“

DSC 9735

„Medvede“ majú teraz niekoľko dní na to, aby striasli zo seba únavu a zároveň dúfali, že v Iskra aréne nastúpia v oveľa silnejšom zložení. Už nie je čas na šetrenie, preto fanúšikovia dúfajú, že uvidia na palubovke Petra Kalthoffa s Róbertom Rožánkom. „Veríme, že náš kapitán Róbert Rožánek by nám bol schopný pomôcť herne, ale aj mentálne, keďže jeho prítomnosť na ihrisku by nás vedela namotivovať a zabojovať o postup do ďalšieho kola. Samozrejme, okrem Roba by nám vedel veľmi pomôcť návrat Petera Kalthoffa, ktorý by náš tím posilnil ofenzívne, ale aj defenzívne, no jeho návrat ešte nie je istý,“ myslí si Matušek.

Foto: Lukáš Droppan