• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Na jednej strane padol povestný kameň zo srdca, na druhej strane prirodzene zavládlo sklamanie a smútok. Podobne ako pred rokom vo finálovej sérii, tak aj v rozuzlení semifinále sa podarilo Patriotom proti Komárnu uspieť. Cesta za zvládnutím tohto kroku bola ale náročná, čo potvrdzuje vývoj zápasu a pozápasové reakcie úspešného tímu.

Doterajšie domáce zápasy v tejto sérii sa niesli v znamení oveľa jednoznačnejšieho priebehu, ale duel č. 5 vybočoval v tomto smere z radu. Na Leviciach, ktoré boli v pozícii papierového favorita, bola evidentná nervozita, ktorá sa preniesla na palubovku. V úvodnej štvrtine sa nevedeli dostať k svojej hre, nik nechcel na seba zobrať povestné bremeno zodpovednosti a z toho všetkého Komárno ťažilo.

„Možno sme si mysleli, že každý zápas bude samozrejmosťou, preto to bolo ťažšie, ako to bolo. Myslím si, že Komárno hralo super basketbal a bolo pripravené na každý zápas. Nebolo to jednoduché, preto sme radi, že sme postúpili do finále. To sa tu trochu berie ako samozrejmosť a trochu nám to uškodilo. Basketbal je o mnohých veciach, nie len o skórovaní. Veľmi sa sústredíme, či dávame alebo nedávame koše, preto musíme vedieť ovplyvniť hru aj v iných aspektoch. Musíme ubrániť, dať 'špinavé' koše z útočných doskokov, lebo nie vždy nám budú padať trojky a preto sa na to nemôžeme vždy spoliehať,“ hodnotil výhru pivot Patriotov Boris Bojanovský.

Hostia viedli v 5. minúte 12:0, neskôr aj 18:3 a publikum zostalo z tohto vývoja prirodzené obarené. „Diabli“ získali pevnú pôdu pod nohami a so sebavedomím chceli prekaziť levické sny o finálovej účasti, respektíve ďalších ambíciách. Vtedy ale prišlo na domácej strane k prestriedaniu, ako kľúčový sa ukázal prínos dvojice Draško Kneževič a Boris Bojanovský.

DSC 2567

„Sme šťastní, že to takto dopadlo. Bola to veľmi náročná séria, Komárno bojovalo, nič nám nedarovalo zadarmo a boli na nás dobre pripravení. Neviem, či sme na začiatku boli nervózni, alebo čo, ale nemôžeme si my takto dovoliť začať rozhodujúci zápas. Kredit treba dať aj nám za to, že sme sa dokázali vrátiť do stretnutia, že sme bojovali a nevzdali sa. Na konci dňa sme my víťazným tímom, ale treba to hodiť za hlavu, pretože v sobotu začína finále,“ uviedol domáci krídelník David Abrhám.

Stíhacia jazda odštartovala, do konca úvodnej 10-minútovky to bolo už len o 7 bodov (14:21). V ďalšom priebehu sa postupne menilo dianie na palubovke, Komárno zrazu pod náporom začalo kopiť chyby a Levice sa definitívne vrátili do boja o rozhodujúce víťazstvo v sérii. Na polčas sa podobne, ako pred niekoľkými dňami, išlo za vyrovnaného stavu.

DSC 2400

„Určite sa hrá lepšie pred vlastnými fanúšikmi, ešte pri takomto priebehu, keď sme prehrávali o 15 bodov, ale dotiahli sme sa potom a tesne viedli, tak vtedy nás fanúšikovia tak neskutočne začali ťahať dopredu, že na ihrisku od nich cítime energiu,“ povedal Abrhám.

Hostia z juhu Slovenska to však nezabalili, nenechali sa zlomiť ani 13-bodovou šnúrou súpera, respektíve ďalšími výraznými momentmi, pri ktorých sa mohol preklopiť duel na jednu stranu. Dokonca aj 4 minúty pred koncom to bolo len o 6 bodov, takže šanca na úspech žila.

DSC 2733

„Na konci sme to zlomili niekoľkými dobrými obranami. Komárnu aj trochu došli sily, hrali v užšej rotácii, plus sa im podľa všetkého zranil Walker a vyfauloval Gilbreath. Bolo to aj vidieť, tam sme ich zlomili. Doma sa nám hrá určite lepšie, hráme na naše koše a pred našimi divákmi. Sme radi za to množstvo divákov, ktorí teraz chodia a pomáhajú nám. Aj keď nehráme doma dobre, tak stále to vieme dotiahnuť do víťazného konca,“ zamyslel sa nad koncovkou a výhodou domáceho prostredia Bojanovský.

Na konci tak rozhodli pevnejšie nervy a odolnosť v kľúčových okamihoch, Levice mohli po výsledku 78:67 oslavovať a radovať sa z toho, že sen o obhajobe titulu a zlatom hetriku je stále reálnou métou. „Sme za to radi, bol to náš predsezónny cieľ. Nadreli sme sa na to, aby sme boli vo finále, to treba úprimne povedať. Boli tam počas semifinálovej série ťažké momenty, ale sme radi, že sme tam, kde sme. Ideme ďalej bojovať,“ vyhlásil Abrhám.

DSC 2895

Semifinále s Komárnom musí byť veľmi rýchlo zabudnutou kapitolou, už v sobotu o 17.00 h štartuje séria so Spišskými Rytiermi. „Myslím si, že to bude dobrá séria. Spišiaci majú kvalitný tím, točia 8-9 hráčov. Dúfam, že to dotiahneme do úspešného konca,“ naznačil pred jej začiatkom Bojanovský. Mnohí majú pamäti dianie spred 3 rokov, takže sa dá očakávať, že na palubovke to bude veľká bitka o majstrovský titul. „Určite budú mať výhodu v tom, že si trochu viac oddýchli ako my. Tiež sú zaslúžene vo finále. Nebude to jednoduchá séria, ale mám výhodu domácej palubovky. Prvý zápas bude asi dosť kľúčový, tú výhodu nechceme stratiť. Treba v sobotu bojovať,“ dodal na záver Abrhám.

Foto: Lukáš Droppan