• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ešte minimálne v najbližších dňoch a týždňoch bude domovským stánkom Interu Bratislava športová hala na Vietnamskej. Špecifické prostredie ich v tomto prípade ale nepodržalo, okrem iného nízka úspešnosť trestných hodov dopomohla Iskre Svit k uloveniu oboch bodov z hlavného mesta.

Výhra „medveďov“ neprišla ako blesk z jasného neba, ale mladý podtatranský kolektív si to svojou vytrvalosťou vybojoval. Po celý čas nedovolili v zápase domácim veľmi výrazne bodovo odísť. „Nezačali sme dobre, dostali sme sa do 8-bodového manka a mali sme problémy s faulami. V druhom polčase sme trochu zmenili hru, začali sme brániť po celom ihrisku, myslím si, že sme chceli trochu viac vyhrať ako súper. O Interi sme mali dobrý prehľad, videli sme zopár ich zápasov,“ pustil sa do hodnotenia zápasu tréner Svitu Lukáš Varga.

Interisti mali viac z hry v prvom polčase, ale karta sa postupne začala obracať, najmä po prestávke. Viditeľné to bolo napríklad na rozohrávke, kde citeľne chýbala dvojica Goran Bulatovič a Martin Koller. „Z našej strany veľmi zlý zápas. Nechcem z toho robiť tragédiu, je to prvý zápas novej sezóny. Duel nám ukázal, na čom budeme v ďalších dňoch pracovať. Podľa mňa sme nebrali prípravné zápasy dostatočne seriózne. Keď sme ich zobrali seriózne, prišli výhry a to nás uvoľnilo. Musíme zlepšiť tréning, zodpovednosť, musíme hrať kolektívnejšie, rešpektovať spoluhráčov, trénera, tím a klub. Keď sa toto nastaví, tak sa môžeme baviť o basketbale,“ povedal otvorene domáci kormidelník Danilo Rakočevič.

IMG 0688

Kým napríklad predchádzajúcu sezónu viacerí poukazovali na úzku rotáciu Iskry, tak na začiatku sezóny 2023/2024 možno povedať, že aj tento faktor bol dosť dôležitý. „Pomohli slovenskí mladí hráči - Július Matušek a Dávid Harabín. Rozhodujúca bola šnúra v poslednej štvrtine. Získali sme si náskok, ktorý sme už udržali. V útoku to ešte nebolo všetko podľa našich predstáv, ale víťazstvo samozrejme teší,“ uviedol Varga.

Domácich napokon zlomili dva dôležité faktory, až 15 zahodených trestných hodov a moment, keď umožnili súperovi odskočiť na 12-bodový rozdiel. „Naša bilancia z trestných hodov, to je možno nejaký svetový rekord. Je to pre mňa nepochopiteľné, neboli sme asi dostatočne pripravení na zápas. Šestky trénovať špeciálne nebudeme, je to v hlavách. Keď sa zlepší koncentrácia na zápas a na basketbal, zlepší sa aj bilancia trestných hodov,“ vyhlásil Rakočevič.

IMG 0998

S premiérou v Niké SBL môže byť Lukáš Varga spokojný, hneď na úvod zvíťazil na palubovke súpera a zvládol to aj napriek tomu, že až dvaja legionári (Dajour Dickens a Peter Kalthoff) sa predčasne vyfaulovali. „Zápas sa lámal na konci tretej štvrtiny a v polovici štvrtej, kde sme získali rozhodujúci náskok. Sústredili sme sa na podkošovú hru súpera. Zo začiatku nám síce dával Gojko Sudžum veľa košov, ale potom sme zlepšili obranu a už to bolo z našej strany lepšie. Predviedli sme kolektívny výkon. O to je to lepšie, že súperi sa nebudú môcť sústrediť na jedného hráča. Veľmi ma teší výhra v prvom kole. Cennejšia je o to viac, že je z palubovky súpera,“ dodal svoj pohľad na výhru 84:71 hosťujúci Róbert Rožánek.

Foto: Vladimír Dorňák