• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ani posilnenie najväčšieho rivala, respektíve absencia dvoch hráčov rotácie, nezabránila Handlovej, aby opäť po roku vyhrala prvú konfrontáciu s Prievidzou v rámci sezóny a opäť na jej palubovke. Pre „baníkov“ to je rozhodne najdôležitejší úspech v úvode ročníka, čím len potvrdili dobrý štart do ligových bojov.

Len prvá štvrtina 143. edície hornonitrianskeho derby išla podľa predstáv domácej Prievidze, keď dokázala vyhrávať aj o 7 bodov. Ani čerstvá posila, americký rozohrávač Mekhi Lairy však nezabránila tomu, aby ďalšie momenty patrili hosťom. „Úvod nám vyšiel, ale Handlová sa dokázala dostať dosť rýchlo naspäť. Nedodržali sme taktiku a pokyny, na ktorých sme sa dohodli. Neustrážili sme ich kľúčových hráčov. Na jednej strane sme nehrali to, na čom sme sa dohodli, na druhej treba uznať individuálne schopnosti hráčov Handlovej. Zápas sa rozhodol v tretej štvrtine. Súper nám ušiel na vyšší rozdiel a už sme sa nedokázali vrátiť do stretnutia,“ hodnotil domácu prehru Lukáš Bolek.

Handlová sa ideálne vysporiadala s nečakaným posilnením hlavného súpera a tiež absenciami Juraja Láštica s Balšom Mirotičom. S Prievidzou sa nepustila do trojkovej prestelky, ani do žiadnych taktických rošád. Na svoju šancu si trpezlivo vyčkala a v tretej štvrtine nekompromisne udrela.

„Hrali sme výborne v obrane. Po sobotnej prehre s Nitrou, kde sme hrali bez Scotta a Balčiunasa, sme v Prievidzi zabrali a vybojovali víťazstvo. Na derby, ktoré malo fantastickú atmosféru, sme sa sústredili, chlapci sa zomkli, bojovali jeden za druhého a splnili pokyny, na ktorých sme sa dohodli,“ hovoril spokojne po víťazstve tréner Nenad Miloševič.

 pd ha navratka 2

Prievidza sa z týchto momentov nespamätala a aj keď bola lepšia vo väčšine ukazovateľov, tak musela prijať druhú prehru za sebou – 65:82. Kým tá v Leviciach bola asi očakávaná, tak derby má väčší význam u fanúšikov.

„Musíme sa vrátiť k tomu, ako sme hrali v prvých dvoch víťazných zápasoch s Lučencom a v Spišskej Novej Vsi. Máme ten istý tím, ktorý prvé zápasy vyhral a ďalšie dva prehral. Basketbal hrať vieme, ale musíme sa asi viac koncentrovať a dodržiavať pokyny, na ktorých sa dohodneme pred zápasom. Je dôležité naplno pracovať na ihrisku 40 minút, lebo každá chyba sa nám môže vypomstiť,“ myslí si Bolek.

 pd ha navratka 3

Neďaleký rival z Handlovej má naproti tomu príjemnejšie starosti, po domácom zaváhaní s Nitrou ideálne odpovedal všetkým a pokojne už môžeme konštatovať, že s nimi môžeme počítať aj do bojov o hornú štvorku Niké SBL.

„Úvod do sezóny s tromi výhrami nám dáva chuť do ďalšej práce. Nepreceňujeme to, treba si uvedomiť, že sme aj prehrali s Nitrou. Výhra v derby samozrejme teší. Pripravovali sme sa však ako na každý iný zápas. Tešíme sa z výhry, ale už myslíme na sobotu a Lučenec, keďže nás čaká tento dôležitý domáci duel,“ vyhlásil Miloševič.

Foto: Ladislav Szibilla