• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V priebehu niekoľkých dní sa Spišským Rytierom podarilo doma zdolať ďalšieho šampióna. Po úspešnom vystúpení v Alpsko-jadranskom pohári s Dabrowou Górniczou, dokázali triumfovať aj nad úradujúcim víťazom Niké SBL, Patriotmi Levice. To všetko v ofenzívne ladenej konfrontácii, v ktorej si vyčkali na svoju šancu a naplno z nej vyťažili.

Prvý polčas priniesol v podaní oboch tímoch dve rozličné herné tváre. Začneme najskôr u domácich, po dominantnom úvode, keď viedli už o 18 bodov, dokázali toto vypracované vedenie stratiť takmer kompletne ešte pred polčasovou prestávkou. „Konečne sme boli kompletní. Toto stretnutie som videl ako dobrú možnosť vrátiť sa na víťaznú cestu. Basketbal je o bodových šnúrach, ide vždy o to, ako na to zareagujete, keď sa veci nevyvíjajú podľa vašich predstáv. Bolo potrebné zostať koncentrovaní a dodržiavať zápasový plán,“ uviedol rozohrávač Rytierov Luwane Pipkins.

Majster nepanikáril ani za výrazne nepriaznivého skóre, v priebehu niekoľkých momentov sa vrátil do boja o víťazstvo a dokonca na začiatku druhého polčasu viedol aj o 5 bodov. Lenže podobne ako to bolo s mankom v prvom polčase, tak v tom druhom si súper na svoju šancu vyčkal. „Bola to náročná bitka. Obvykle, keď dovolíte súperovi dať 106 bodov, tak je veľmi ťažké vyhrať. Spišskí Rytieri si zaslúžia kredit, hrali dobre, premenili množstvo ťažkých striel a keď sme urobili chybu, tak nás za ňu potrestali. Začali sme zle a ako som už neraz hovoril, nemôžeme dovoliť súperovi v úvode 20-bodové vedenie, pretože potom stojí veľa energie, aby sme sa vrátili späť do zápasu. Ani po polčase som necítil, že by momentum bolo úplne na našej strane, aj keď sme do konca bojovali,“ vyjadril sa playmaker Levíc Severi Kaukiainen.

17

Za kľúčový okamih stretnutia možno považovať moment, keď sa domáci opäť dostali do vedenia. Odvtedy sa im prinavrátilo herné sebavedomie a keď bolo potrebné, tak proste jednoducho skórovali. Súper sa občas priblížil, ale vždy v správnej chvíli prišla bodová odpoveď. „Vedeli sme, že budú čakať na svoju šancu, ale zareagovali sme dobre a získali sme kontrolu nad dianím. Vyhrať dva veľké zápasy po sebe nám dodá sebavedomie, ale robota nie je hotová, stále máme na čom pracovať. Teraz, keď sme konečne komplet kompletní, tak máme množstvo zbraní. Ak sa tento stav udrží, tak do play off pôjdeme z dobrej pozície,“ vyhlásil Pipkins.

Levická obrana bola v prvej štvrtine základnej časti jasne najlepšou v celej súťaži, dokumentuje to tiež priemerný počet inkasovaných bodov, ktorých bolo len 65. Na Spiši ale museli skloniť hlavy, keď prehrali v ofenzívnej prestrelke 94:106. „Musíme sa z tohto stretnutia poučiť, zabudnúť na to a koncentrovať sa na stredajší zápas. Boli sme už v tejto situácii, vieme, čo máme urobiť,“ povedal Kaukiainen.

Foto: Barbora Klorusová