• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V priebehu 48 hodín to bola v prievidzskej športovej hale podobná dráma, s vyvrcholením v posledných momentoch úvodného semifinálového zápasu. V tomto prípade z toho nebol želaný záver, Spišskí Rytieri si tak z Prievidze okrem výhry odnášajú aj podstatnú výhodu na začiatok série.

Dva rozdielne polčasy, tak by sa dal v skratke charakterizovať tento súboj druhého a šiesteho tímu po základnej časti. V prvom mali navrch domáci, ktorí si išli za predĺžením úspešnej série pred svojimi fanúšikmi. Po prestávke sa karta výrazne otočili v prospech hostí.

„Tesná prehra, na čo možno nie sme až tak zvyknutí pred domácim publikom. Nechceme sa vyhovárať, ale myslím si, že nás v dosť veľkej miere zastihla únava. Bol to pre nás štvrtý zápas za sedem dní. Som toho názoru, že sme urobili maximum, chceli sme bojovať a otočili sme aj nepriaznivý stav, no bohužiaľ, nezvládli sme to. Sme však plní sebavedomia a veríme si na to, respektíve ideme do Spišskej s tým, že zápas tam vyhráme a ďalšiu sobotu sa doma do vedenia v tejto sérii,“ povedal odhodlane za domácu stranu Lukáš Bolek.

Spišiaci sa otriasli a celkom s prehľadom mohli dokráčať k prvému víťazstvu v sérii, nebyť poľavenia v štvrtej štvrtine. V nej stratili 10-bodový náskok a dokonca na niekoľko momentov umožnili Prievidzi viesť v zápase. Na konci ale mohla po výsledku 83:81 vypuknúť radosť a zopakovanie získania výhody, ako tomu bolo proti Svitu.

 pd snv semi 2

„Mali sme svoj zápasový plán, ktorého sme sa snažili držať. Vedeli sme, že sa nesmieme zlomiť, keď domáci dostanú pred divákmi momentum. To na nám podarilo a zostali sme v zápase, aj keď si vytvorili nejakú šnúru. Dovolili sme im preskákať nás na doskoku, taktiež sme zaspali začiatok, ale som rád, že sme sa pozviechali a všetci, čo boli na ihrisku, tak nejako pomohli k víťazstvu. Myslím si, že sme ťažili zo širšej lavičky a skúsenosti, ktoré máme. Zápas sme si takmer prehrali, keď domáci v poslednej štvrtine mali 12-bodovú šnúru, ale zostali sme koncentrovaní a Hlivák trafil veľmi dôležitú strelu,“ uviedol pivot Rytierov Viktor Juríček.

Všetko sa opäť rozhodlo až na úplnom konci. Najskôr Michael Fusek premenil oba trestné hody, ktorými upravil skóre zápasu na 83:81 z pohľadu hostí, ale posledný útok mal v moci domáci kolektív. Xavier Rhodes zobral na seba zodpovednosť, ale svoj trojbodový pokus napokon nepremenil, čím sa skončila domáca séria Prievidze, ktorá čítala 12 zápasov.

pd snv semi 3

„Posledný útok bol podľa mňa skvelo nakreslený. Tréner nám presne povedal, aké opcie tam budú a ako máme reagovať. Bola z toho pomerne otvorená strela, ale nepadlo to. Nerobíme z toho ale nejakú vedu, ale samozrejme, mrzí nás to, že sme doma nedokázali zvíťaziť. Klobúk dole pred každým mojim spoluhráčom. Boli sme blízko k víťazstvu a ideme k súperovi s tým nastavením, že si ideme zobrať naše víťazstvo a sériu vyrovnať. Zregenerujeme a pripravíme sa. V sobotu sme doplatili na ťažkú sériu s Interom, nejaké zmeny podľa mňa nie je potrebné robiť. Boli sme blízko k výhre na domácej palubovke, takže je to len o nás,“ myslí si Bolek.

Rytieri tak aj v druhej play off sérii po sebe získali hneď na úvod cennú výhodu na svoju stranu. Teraz ju môžu pred svojimi fanúšikmi využiť a mať v rukách prípadne postupový mečbal. „Určite je to dôležité víťazstvo, je to ale stále len 1:0. Máme výhodu domáceho prostredia, ale treba ju potvrdiť, takže zostávame nohami na zemi,“ dodal na záver Juríček.

Foto: Ladislav Szibilla