• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvý semifinálový zápas bol najmä v réžii Levíc, druhé dejstvo tejto série patrilo Komárnu. „Diabli“ sa evidentne poučili z chýb, navyše ich ťahala za úspechom tradične hlučná domáca kulisa. A v neposlednom rade, dianie na palubovke patrilo hlavne jednej osobe a jeho pamätnému výkonu – Zachovi Harveymu.

Bola to pravá play off bitka so všetkým, čo k nej patrí. Nechýbali veľké strely, emócie, skvelá divácka kulisa a najmä, prekvapivo ofenzívny basketbal. Oproti úvodnému súboji v tejto sérii sa však karta otočila, po veľkému väčšinu času boli na koni hráči Komárna. Na začiatku sa otriasli z náporu Levíc a v druhej časti prebrali iniciatívu zápasu.

„V prvej štvrtine to bolo ešte v poriadku, ale v druhej 10-minútovke sme stratili naše momentum. Dovolili sme jednému hráčovi, aby sa rozohral a zmenil sa tým priebeh celého stretnutia. My sme nerobili to, čo sme mali dohodnuté. Dáme to však do poriadku, aby sme v sobotu uspeli,“ hovoril bezprostredne po stretnutí hosťujúci rozohrávač Jalen Adaway.

Tým jedným hráčom nebol nik iný, ako spomínaný Zach Harvey. Veľa už naznačili prvé minúty, keď sa postaral o všetky body tímu. Za prvý polčas mal na svojom konte 28 bodov a k poľaveniu neprišlo ani po polčasovej prestávke. S veľkým sebavedomím a energiou tak mal nakročené k pamätnému výkonu. Mimochodom, Komárno vďaka tomu viedlo nad Patriotmi po prvom polčase 49:37.

DSC 3434

„Je to moje bodové maximum v doterajšej profesionálnej kariére. Úprimne, ani som nevedel, že som nastrieľal toľko bodov. Podstatné bolo, že to bolo dobré stretnutie a ja som rád, že sme v ňom zvíťazili. Cítil som sa na palubovke dobre, tak sa to potom aj prejavilo. V mojom predchádzajúcom pôsobisku, v Srbsku, som mal podobné zápasy, ale toto bolo niečo iné,“ povedal muž zápasu.

Svojim výkonom „nakazil“ aj spoluhráčov, v ďalšom priebehu vicemajster dominoval na palubovke a v jednej chvíli dokonca vyhrával o 20 bodov. Opieral sa nielen o výkon Harveyho, ale aj o solídnu efektivitu v útoku, ku ktorej sa pridala dobrá defenzívna činnosť. Levice tak boli po dlhom čase v situácii, keď museli naháňať a sťahovať manko. V závere napokon od toho neboli ďaleko.

DSC 2942

„Všetko vychádzalo zo zlepšenej obrany, snažili sme sa vytvárať tlak na kľúčových hráčov. Pomohlo to, plus sa k tomu pridalo zlepšenie v útoku. V jednej chvíli sme mali šancu dotiahnuť sa na rozdiel jedného útoku, ale opäť, neurobili sme to, čo bolo potrebné. Ak chceme odchádzať z palubovky ako víťazi, tak musíme veci dotiahnuť do konca. Myslím si, že to bude pre nás dobrá vec. V play off sme uspeli v 4 stretnutiach po sebe, takže toto nás môže len namotivovať,“ zamyslel sa nad druhým polčasom a prehrou Adaway.

Harvey sa napokon postaral o pamätný počin, 46 bodov je druhé najvyššie číslo v ére Niké SBL. Viac mal na svojom konte len rozohrávač Lučenca Desure Buie, ktorý tiež proti Leviciam nastrieľal pred 2 rokmi 48 bodov. Hráč Komárna to všetko podložil vysokou úspešnosťou streľby – 72%, ku ktorej sa ešte pridalo 6 doskokov, 3 zisky, 12 plusových faulov, index užitočnosti 46 a najmä víťazstvo.

DSC 3241

„V každom zápase chceme uspieť. Samozrejme, v sobotu sme sa neukázali v najlepšom možnom svetle. Teraz sme im to doma vrátili. Výrazne nám pomohlo domáce publikum, k tomu sme boli skoncentrovaní v obrane. Všetko je to o obrane, tá prehráva obvykle zápasy. To vždy bol a bude kľúč. Napokon rozhodlo to, kto mal väčšiu túžbu po víťazstve a chcel viac bojovať. Som rád, že na konci sme to boli my,“ vyhlásil muž druhého semifinálového zápasu.

Domáci si ustrážili emotívnu koncovku a po výsledku 99:91 mohli oslavovať fakt, že sa im podarilo vyrovnať semifinálovú sériu a minimálne ešte raz sa predstavia pred svojimi fanúšikmi v komárňanskej hale. Tlak sa teraz prirodzene presunul na stranu úradujúceho majstra, pretože v sobotu sa hrá o mečbal. „Už sa nemôžem dočkať sobotňajšieho domáceho zápasu, budeme motivovaní a nachystaní im to vrátiť,“ vyjadril sa Adaway.

DSC 3577

Komárno naproti tomu príde odhodlané a motivované získať výhodu na svoju stranu. „Od soboty mám veľké očakávania, pretože ak by sme náhodou prehrali, tak budeme vo veľkej nevýhode a museli by sme doma uspieť, aby sme sa do Levíc ešte vrátili. Bude to veľmi dôležitý zápas,“ dodal na záver Harvey.

Sobotňajší duel majstra s vicemajstrom odvysiela v priamom prenose aj RTVS: Šport.

Foto: Lukáš Droppan