• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Hovorí sa, že v play off majú skúsenosti cenu zlata. Tím „býkov“ je prešpikovaný hráčmi, ktorí už poznajú sladký pocit majstrovského šampanského. Jedným z nich je aj Američan Rahmon Fletcher, ktorý prišiel do Košíc v lete z anglického Newcastlu. „Orlom“ pomohol hneď k trom ligovým titulom a situácia na prahu finálovej série je mu teda dôverne známa.

„Malý tlak je v takejto situácii vždy na mieste, ale musíte si veriť. Na palubovke musíte hrať sebavedomo, pretože finále nie je pre ustráchané tímy. Ani prílišná uvoľnenosť však na ihrisko nepatrí. Chce to jednoducho vieru vo vlastný systém a vlastné schopnosti,“ naznačuje recept na úspech v kľúčovej fáze sezóny 29-ročný rodák z Kansasu.

Na Slovensku pôsobí prvú sezónu a hneď prvé play off mu určite ostane zaryté v pamäti. Série proti Svitu i Interu boli totiž z pohľadu Košíc mimoriadne dramatické a preverili hráčov po všetkých stránkach.

„Výborné play off! V oboch doterajších sériách to bol parádny boj a spravidla išlo o vyrovnané zápasy. Ak to porovnám s play off vo Veľkej Británii, tak tu je to vyrovnanejšie a série sú dlhšie. To sa mi páči, pretože mám rád, ak sa súperi dokonale spoznajú a potom rozhoduje mentálna stránka,“ prezentuje svoje postrehy zo svojich prvých vyraďovacích bojov na Slovensku Fletcher.

Predovšetkým v sérii proti Interu sa presvedčil aj o tom, že rivalita medzi západom a východom funguje na všetkých úrovniach. „To je play off. Emócie k tomu patria. Nie je nikoho primárnym cieľom podliehať na palubovke emóciám, ale takéto zápasy prinášajú momenty, ktoré sú na hrane a niekedy hráč jednoducho musí reagovať. Netýka sa to len basketbalu, ale všetkých športov.“

Svit aj Inter sú už však z pohľadu KB Košice minulosťou a pozornosť východniarov sa sústredí už len na Levických Patriotov.

„Bude to ďalšia veľmi vyrovnaná séria. Narazia na seba dva takticky i kvalitatívne vybavené tímy. Bude to súboj kvalitných trénerov a kvalitných mužstiev. Záležať bude na tom, kto bude lepšie pripravený v deň zápasu,“ uvedomuje si americký rozohrávač.

Inter a Levice predstavujú podľa Fletchera dvoch úplne iných súperov. „Ich štýly sú odlišné. Inter hrá veľmi fyzicky, Levice sú naopak výborne organizované a hrajú zodpovedne v obrane. Bude to opäť niečo iné a musíme teda zabudnúť na Inter a sústrediť sa už len na Levice.“

Jedna vec je však v porovnaní so semifinále rovnaká. Ak sa chcú Košičania tešiť z víťazstva v sérii, musia minimálne raz vyhrať aj na palubovke súpera. V Tekove pritom v základnej časti neuspeli ani raz. Vzájomné zápasy hovoria v prospech Levíc, ktoré vyhrali tri zo štyroch zápasov v základnej časti. „Býci“ si však vylepšili bilanciu semifinálovým víťazstvom v Slovenskom pohári.

„V play off sa už ťažko hovorí o nejakej výhode. Každá séria sa začína za stavu 0:0 a podstatné je to, to ukážete v nej. Iste, vieme, že potrebujeme vyhrať aj vonku. Ideálne by bolo, ak by sa nám to podarilo už v prvom zápase. Z pohľadu série by to pre nás potom vyzeralo lepšie, ale celkovo platí, že sa musíme sústrediť vždy len na ten najbližší zápas,“ pridáva Rahmon Fletcher na prahu finálovej série. Tá odštartuje v sobotu o osemnástej hodine úvodným duelom v Leviciach.

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk