• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V pondelok, 15. júna, vyhlásila Slovenská basketbalová asociácia (SBA) súťaže pre hracie obdobie 2015/2016. Najvyššia mužská súťaž začína v sobotu, 26. septembra, a v novom ročníku by ju malo hrať už jedenásť mužstiev. Nováčikom Slovenskej basketbalovej ligy budú Košice.

Slávia TU Košice sa s 27 bodmi v skupine o 1. – 8. miesto stali jednoznačným víťazom 1. ligy, keď v tejto časti súťaže zaznamenali 13 víťazstiev a utŕžili len jedinú prehru, a to s družstvom IMC Slovakia Považská Bystrica. Z postupu medzi slovenskú basketbalovú špičku sa tešili nie len samotní hráči, ale aj tréneri a realizačný tím Košíc. „Boli to pocity satisfakcie a radostnej chvíle pred plnou športovou halou z profesionálneho hľadiska kvalitne odvedenej práce celého družstva, ako aj realizačného tímu a dobrý pocit, že sa po rokoch extraliga zaslúžene vracia do Košíc,“ hovorí prezident a predseda predstavenstva Košíc, František Sabol.

Do Košíc sa mužský extraligový basketbal vracia po dlhých šiestich rokoch. Naposledy to bolo v sezóne 2008/2009, keď východniari skončili na dvanástom mieste a aj napriek tomu, že zo súťaže nemali vypadnúť, sa do ďalšieho ročníka už neprihlásili. Dve sezóny predtým sa Košičania dokonca stali Majstrami Slovenska. Sezóna 2008/2009 bola aj posledným ročníkom s dvanástimi účastníkmi. Teraz sa však priaznivci košického basketbalu opäť môžu tešiť na extraligové zápasy nie len ženského, ale i mužského družstva. Domáce stretnutia by Košice mali odohrať v Infiniti aréne a podľa Františka Sabola by sa niektoré zápasy mohli konať aj v Steel aréne. Už počas prvoligového pôsobenia sa Košičania mohli popýšiť vysokou diváckou účasťou a rovnakú návštevnosť očakávajú aj v nadchádzajúcej sezóne. „Bol som prekvapený a hlavne veľmi spokojný, že na zápasy 1.ligy, ktoré sme odohrali v Infiniti aréne, chodilo viac ako 1000 divákov. Veríme, že o extraligu bude ešte väčší záujem a bude plná hala,“ hovorí František Sabol.  

Trénerom nováčika z Košíc sa stal Štefan Svitek, ktorého fanúšikovia slovenského basketbalu poznajú nie len ako skúseného trénera, ale aj ako výborného hráča. Ako tréner získal s ženským tímom Good Angels Košice štyri tituly Majstra Slovenska, no okrem toho pôsobil aj v Ružomberku, a takisto viedol maďarskú ženskú reprezentáciu. Naposledy trénoval poľské ženské družstvo Wisla Can-Pack Krakov. Asistentom Štefana Sviteka bude bývalý hráč Košíc, Richard Leško. Okrem trénerov však poznáme aj zopár hráčskych posíl, ktoré si budú v nadchádzajúcej sezóne obliekať košický dres. Z postupujúceho kádru v Košiciach zostáva Robo Nuber, Stanislav Baldovský a Chorvát Tomislav Radoš. „Nové kontrakty máme s Rayom Jonesom a Michalom Baťkom. Intenzívne pracujeme na ďalšom doplnení kádra,“ informoval nás košický prezident klubu.

Už pred začiatkom uplynulej sezóny sa najvyššia mužská súťaž opäť tešila z desiatich účastníkov a tento rok ich bude dokonca jedenásť. Aké sú však ciele nováčika SBL v nadchádzajúcom ročníku? „Tvrdo koncepčne pracovať, hrať atraktívny basketbal, vychovávať pre slovenskú reprezentáciu kvalitných basketbalistov, prebojovať sa do play-off a nabrať skúsenosti, aby sme v ďalších sezónach boli schopní zabojovať o najvyššie posty,“ odpovedal prezident klubu, František Sabol.