• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Máme za sebou 10 zápasov sezóny 2023/24 a prvá štvrtina ročníka je tak za nami. O novinkách v tíme a hodnotení doterajšej sezóny sme hovorili s Petrom Zvarom, členom vedenia klubu BC Prievidza.

- Po výhre nad Spišskými Rytiermi sme mali v predošlom kole voľno. Ako sa spätne pozeráte na posledný duel?

"Odohrali sme vyrovnaný a bojovný zápas proti tímu, ktorý patrí medzi ašpirantov na najvyššie priečky. Spišiaci majú silný káder a momentálne sú už kompletní, takže sme vedeli, že to musíme nahradiť bojovnosťou a súdržnosťou. To sa nám podarilo a pripísali sme si dôležitú výhru. Toto víťazstvo nás rozhodne potešilo, no zároveň dlho vieme, kde nás tlačí topánka. Preto sme sa rozhodli pre zmenu v kádri."

- Môžete nám prezradiť viac?

"V tíme skončil Matija Radovič. Už niekoľko týždňov sme o tejto možnosti diskutovali, ale najskôr sme potrebovali nájsť kvalitnú náhradu, aby sme pri našich problémoch neboli ešte viac oslabení a aj hráč vďaka tomu dostal ďalšiu šancu. Teraz sme sa oficiálne rozhodli ukončiť spoluprácu s Matijom, ktorému ďakujeme za prácu, ktorú u nás odviedol, ale herne to nebolo to, čo sme si od neho sľubovali."

- Bude nová posila hrať už v ďalšom zápase proti Leviciam?

"Nový hráč by sa mal cez týždeň pripojiť k mužstvu a verím, že v sobotu už bude trénerom k dispozícii na zápas. Čaká nás určite ťažký súper, Levice majú najkvalitnejší tím v lige a aj preto by som chcel pozvať fanúšikov na tento duel. Atmosféra na našich domácich zápasoch je naozaj jedinečná. Vážime si vašu podporu a tešíme sa, že vďaka vám máme spoločne najvyššiu návštevnosť v rámci súťaže. Od nášho tímu zas očakávam, že nadviaže na posledný výkon a tak ako proti Rytierom, aj tentoraz to bude tímový výkon v tradične vynikajúcej atmosfére. Jedine tak môžeme čeliť súperovi, akým sú Levice."

50

- Máme za sebou už 10 ligových stretnutí, čiže viac než štvrtinu ročníka. Ako zatiaľ hodnotíte túto sezónu?

"V predošlej sezóne sme mali po 10 zápasoch skóre 3-7, tento rok 4-6. To je síce mierne zlepšenie, ale určite s tým teraz nie sme spokojní, pretože sme očakávali viac víťazstiev. Hlavne na domácich polubovkách sme čakali lepšiu úspešnosť a ako som hovoril pred chvíľou, to musí byť naša veľká výhoda. Na druhú stranu, nemôžeme si zakrývať oči pred tým, že sa od začiatku sezóny trápime s nejakými zraneniami a nie úplne kompletným kádrom."

- Nie je tých zranení v úvode sezóny už naozaj dosť?

"Človek sa nechce vyhovárať, ale keď si to tak zoberieme, faktom je, že Romeo Crouch a Lukas Milner spolu odohrali tri zápasy z desiatich. Práve keď spolu hrali, tak to boli dva víťazné zápasy, okrem prehry v Leviciach. Máme nového hráča Sašu Belikova, ktorý pre zranenie chrbta nahradil Dillona. Belikov tu odohral päť zapasov a s Milnerom a Crouchom ešte ani nemali šancu hrať spolu v jednom zápase. Toto je fakt, neberieme to ako výhovorku, lebo aj ten zvyšný káder musí na seba prevziať zodpovednosť a bojovať, a tak nahradiť aj ostatných hráčov."

46

- Absencie v zostave znamenali viac príležitostí pre mladých slovenských hráčov. Ako hodnotíte ich výkony?

"Vo všeobecnosti na Slovensku platí, že slovenských hráčov je málo a sú trochu problémom. My sa s mladými slovenským hráčmi snažíme pracovať dlhodobo, no ten progres nie je až taký, v aký sme sami dúfali. Aj pre nás to bol priestor na zamyslenie, ako to zlepšiť a ako im môžeme pomôcť napredovať v raste. Odštartovali sme tak projekt prvej ligy spoločne s MBA Prievidza. Ale nemôže to ostať len pri tom a aj v rámci A tímu musíme od mladých hráčov vidieť, že nedostatok herných skúseností budú nahrádzať bojovnosťou a nasadením. A presne toto od nich očakávame, musia byť ťahúňmi tímu najmä v bojovnosti."

- Spoločný projekt s Mládežníckou basketbalovou akadémiou už odštartoval svoje pôsobenie v 1. lige. Čo si od neho sľubujete?

"Koncepčná práca s mládežou a naša vízia potrebuje v prvom rade čas. Do klubu sme vošli s tým, že to bolo v podstate na dne. Jednak z finančného hľadiska, ale aj skrz situáciu vo svete, covid a podobne. Toto všetko je však v tejto chvíli našťastie za nami, momentálne je náš klub stabilizovaný a pozeráme sa vpred. Takáto práca je dlhodobá, snažíme sa rozvíjať úzku spoluprácu s MBA a takto vychovávať slovenských hráčov, a hlavne dať priestor prievidzským odchovancom. Je to však beh na dlhú trať a je to náš dlhodobý cieľ. Každopádne sa určite chceme postupne dostať k slovenskej špičke znovu a veríme, že tento projekt bude zohrávať v nasledujúcich rokoch významnú rolu pri našom napredovaní. A tu by sa som chcel poďakovať všetkým našim priateľom, ktorí sa nezištne podujali pomôcť s týmto projektom a rovnako bývalým hráčom, ktorí takto odovzdávajú svoje skúsenosti mladíkom. Znamená to pre nás veľa."

10

- Najskúsenejším hráčom nášho tímu je dlhoročný kapitán BC Marek Jašš, ktorý je však aktuálne mimo hry. Ako to vyzerá s jeho návratom?

"Marek Jašš naďalej rehabilituje zranené koleno. Rozhodne na neho nechceme vytvárať žiadny tlak a najdôležitejšie pre nás je, aby sme niečo neuponáhľali. V tomto kalendárnom roku sa náš kapitán na palubovky nevráti, no môžem povedať, že Marek naozaj svedomito pracuje na tom, aby sa neskôr mohol zapojiť do rozbehnutej sezóny. Medzitým je samozrejme citeľná už len jeho prítomnosť v kabíne. Priamo na palubovke Marekovu pozíciu kapitána medzitým zastáva Lukáš Bolek, v ktorom sme videli potenciál lídra slovenskej kostry tímu."

- Avizovaným cieľom pred touto sezónou bol postup do semifinále. Veríte, že sa nám podarí naplniť túto ambíciu?

"Na začiatku sezóny sme si ako cieľ stanovili prvú štvorku. Vzhľadom na to, ako sme sa pohybovali v predošlých sezónach, to boli odvážne ciele, ale ja stále verím, že tento káder má v silách splniť tento cieľ pri kompletnosti a koncentrovanosti. To sú naše dva najväčšie problémy v tejto sezóne a verím, že sa to bude postupne zlepšovať. Netreba zabúdať na to, že sezóna je dlhá a rozhodne sa až na jej konci, nie na začiatku."

Zdroj: bcprievidza.sk

Foto: Ladislav Szibilla