• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po vydarenom roku vo Fínsku ho zabrzdila operácia, ktorá ho v podstate na viac ako dva roky dostala z paluboviek. Sal Nuhu dostal od Nitry šancu na reštart profesionálnej kariéry a 28-ročný americký pivot zatiaľ spláca dôveru v nováčikovskej kampani. V rozhovore opisuje svoj návrat zo zranenia a tiež to, ako zvláda zápasovú záťaž.

Nuhu je jeden z troch legionárov v drese Slávie. Pre skúseného trénera Ľubomíra Urbana je cennou zbraňou pod košom, čo dokazuje svojimi výkonmi v zápasoch. „Je to dobrý pocit byť späť v profesionálnom basketbale. Bojoval som a staral som sa o svoje telo tak, aby sa takáto šanca mohla opäť naskytnúť. Som rád, že sa to podarilo a som na palubovke. Zatiaľ jediným negatívom je kondícia (úsmev). Stále cítim kondičné resty. Najviac som to pocítil hneď v prvom zápase, keď som párkrát pobehol, tak som ťažko dýchal. Najdôležitejšie je vrátiť svoje telo do zápasového nastavenia a kondície, ale pracujem na tom každý deň. Myslím si, že teraz som na 80 percentách svojich možností. Máme za sebou dva mesiace základnej časti, aktuálne som toho názoru, že viem tomuto tímu dať kvalitných 25-30 minút,“ povedal otvorenie pivot Nitry.

Zámorský basketbalista postupne stabilizuje svoje výkony, jeho minutáž rastie a rola v tíme sa stáva čoraz dôležitejšou. Pri takmer 25 minútach na zápas nemá ďaleko od priemeru double-double, aktuálne pravidelne atakuje hranicu 12 bodov a 9 doskokov. K tomu všetkému patrí k popredným blokárom. „Vždy je moje nastavené také, že môžem hrať lepšie a byť lepší. Tomuto družstvu sa snažím pomáhať na oboch stranách palubovky, ale dá sa ešte viac,“ vyhlásil Nuhu.

DSC 7651

Letná akvizícia nováčika mala nakročené k zaujímavej profesionálnej kariére, vo farbách Korihaitu bol najlepším blokárom súťaže a tretí najlepší v doskokoch. Sezóna 2020/2021 však bola na dlhšiu dobu jeho poslednou. „Po mojej prvej profesionálnej sezóne vo Fínsku, som musel ísť na operáciu ľavého členku. Bolo to vážne, pretože som sa s tým trápil už počas univerzitnej kariéry. Keď som sa vrátil z Fínska, tak som vedel, že to musím riešiť a ísť na operáciu, pretože to malo vplyv na moju hru a výkony,“ prezradil 28-ročný basketbalista.

Pravdepodobne ani on sám nečakal, že sa pauza natiahne na dva kompletné súťažné ročníky. Jednoznačným cieľom bolo ale vrátiť sa k basketbalu v pozícii hráča. „V New Yorku mám viacero priateľov, s ktorými som trénoval a s fyzioterapeutom som sa dával zdravotne do poriadku. Cieľom bolo, aby som sa mohol opäť vrátiť na palubovky. Vždy bolo mojou ambíciou, že budem pokračovať tam, kde som v profesionálnom basketbale začal. Zranenie nebolo také, že by mohlo ukončiť moju kariéru, takže keď som sa 100-percentne dal do poriadku, tak ambíciou bolo nájsť si klub,“ opísal Nuhu nútenú pauzu.

DSC 7727

Šanca prišla od nováčika Niké SBL, čo môže byť do budúcna dobrým odrazovým mostíkom. Mnohí zahraniční hráči, aj z nedávnej minulosti, sa dokázali zo Slovenska prepracovať k zaujímavým angažmánom. „Môj agent mi pomohol s tým, že to napokon pripadlo na Nitru. Vnímal to tak, že to bude z môjho pohľadu dobrá situácia. Dlhodobejšia zmluva je zároveň perfektná z toho pohľadu, aby som sa do toho plnohodnotne opätovne dostal,“ myslí si pivot Nitry.

Nováčik sa postupne stabilizuje medzi slovenskou elitou, ale je jasné, že s aktuálnym umiestnením a bilanciou spokojný nie je. V stredu má pred sebou dôležitý duel o 8. miesto, ktoré by znamenalo po základnej časti účasť v play off. Na palubovke Lučenca chce odčiniť prehru z prvého zápasu. „Sezóna s Nitrou je zatiaľ dobrá. Mám dobrých spoluhráčov, všetko naokolo je veľmi fajn. Chceme spoločne vyhrať čo najviac stretnutí a zlepšovať,“ dodal na záver Nuhu.

Foto: Martin Havran