• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Už ku koncu účinkovania v Európskom pohári FIBA začali Levičanov trápiť zranenia. Počet absencií sa nabaľoval, ale tím okolo trénera Michala Madzina to ako keby posilňovalo. Začali zvládať tesné koncovky, naštartovali víťaznú sériu a v tabuľke sa dostali na prvé miesto. O zraneniach, aktuálnej sérii výsledkov, mladých hráčoch a zmenách, sme sa zhovárali s koučom Patriotov.

Cez víkend zaznamenali pod Tatrami jedno z najvyšších víťazstiev v aktuálnom ročníku Niké SBL. Zatiaľ v najužšej zostave dokázali Svitu nadeliť prehru o 44 bodov (104:60). Piata výhra za sebou potvrdila ich status lídra súťaže a pred prenasledovateľmi si držia mierny náskok. Stále totiž bojujú o čo najlepšie nasadenie na obnovený Česko-slovenský pohár. „Som veľmi rád, ako náš tím zareagoval na situáciu ohľadne absencií, ktoré máme. Ako som už viackrát povedal, tak každý hráč vystúpil zo svojej role a zabral na ďalších pozíciách. Teší ma, že to dopadlo výsledkovo tak, ako sme si predstavovali,“ povedal Madzin na úvod rozhovoru.

Všetko odštartovalo v Prievidzi, kde im domáci „ponúkli“ možnosť uspieť a podobne dramatický záver zvládli aj na Interi. K tomu sa pridali jasné víťazstvá nad Handlovou, Komárnom a naposledy Svitom. „Koncovky boli dôležité, aj vzhľadom na ďalší vývoj. Regenerácia a príprava na ďalšie zápasy je po mentálnej stránke v tomto smere výhodnejšia. Určite to pridáva aj na sebavedomí, že sme v tesných koncovkách dokázali získať víťazstvá na našu stranu,“ vyjadril sa levický kormidelník.

DSC 7456

Kolobeh zranení odštartoval na konci októbra, keď vypadol zo zostavy Martin Bachan. K jeho dlhodobej absencii sa neskôr pridal Draško Kneževič. Cez víkend chýbal navyše Rob Howard a David Abrhám. „Vždy sa musíme v daný deň vysporiadať s danou situáciou. Som rád, že aj mladí chlapci nám často pomôžu tým, že sa dokážu uvoľniť zo školy a pomôcť tímu v tom, že dokáže absolvovať plnohodnotný, respektíve v rámci možností plnohodnotný tréningový proces. Musíme si zaskočiť na chýbajúcich pozíciách a robíme vždy maximum, aby sme sa čo najlepšie pripravili,“ hodnotí Madzin zdravotnú situáciu v tíme.

Na začiatku decembra sa k tomuto všetkému pridal nečakaný odchod Severiho Kaukiainena. Reprezentant Fínska si to namieril do estónskeho Kalevu/Cramo. „Severi odišiel v momente, keď nám paradoxne nemohol pomôcť, pretože bol stále zranený. Tím už v tom čase fungoval bez neho. Z dlhodobého hľadiska budeme musieť riešiť situáciu na poste rozohrávača, hľadať teda náhradu. Verím, že to bude do momentu, kedy sa vráti Draško Kneževič,“ načrtol kouč Patriotov, čo aktuálnou hlavnou témou.

DSC 6728

Celá táto situácia otvorila v podstate jedinečnú možnosť pre mladíkov na levickej súpiske. Výrazne vyššie minúty razom začali dostávať Patrik Pažický, Daniel Chaban, ale aj Samuel Solčánsky, či Alex Krajčovič. „Ak máme nájsť pozitívum v tejto situácii, tak určite je to, ako sa mladí chlapci chopili svojich úloh. Nie je to len momentálny jav, ale viackrát som počas sezóny povedal, že neskutočne poctivo pristupujú k svojim povinnostiam. Som veľmi šťastný za ich prístup a za to, ako vyzerajú. Možno sa nám niektoré veci ukazujú výraznejšie, ale vedeli sme o nich. Právom si zastúpili svoju úlohu, ktorú majú a výrazne pozitívne ju spĺňajú. Verím, že tento trend budú vedieť potvrdiť v budúcnosti. Tí chalani, ktorí sú momentálne zdraví, tak momentálne bojujú aj za chýbajúcich. Aj napriek možno veľkej minutáži alebo preťaženiu, idú do toho s víťaznou mentalitou. To je podľa mňa hlavný dôvod, prečo sa nám podarilo pri absenciách dotiahnuť zápasy do úspešných koncov,“ vyhlásil Madzin.

Pri všetkom vyššie spomenutom, sa ale nemení fakt, že úradujúci majster má v lige stále najlepšiu ofenzívu a defenzívu. „Dúfam, že nás táto ťažká situácia posilňuje a posilní do budúcna. To, že sme pri absenciách dokázali výsledkovo zvládnuť zápasy, tak verím, že do budúcna nám to ukázalo pozitívne veci,“ uzatvoril tréner Levíc rozhovor.

Foto: Lukáš Droppan